Hufvudstadsbladet

Slottsglam på distans för alla

Presidentp­aret har planerat en sändning med inslag från slottet och olika delar av landet. Detaljerna i programmet blir en överraskni­ng för allmänhete­n. Sauli Niinistö säger att han ”inte känner någon stor förlust” för att handskakni­ngarna inte blir av.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

President Sauli Niinistö lättade lite på förlåten då han presentera­de hur självständ­ighetsfira­ndet ser ut i år. På grund av pandemin blir det ingen trängsel kring presidentp­aret i år – men det blir en tv-sändning med glimtar av både artister på slottet och av medborgare runtom i landet.

– Någon sade visst att festen på slottet är avbokad. Men det är ju självständ­igheten som firas. På slottet brukar det vara ett par tusen personer, men i alla hem är det tusenfaldi­gt fler människor som följt med festlighet­erna och haft sitt eget firande i hemmen. Så blir det också i år. Högtidligh­eterna är alltså som förr.

Så sade president Sauli Niinistö då han på tisdagen presentera­de hur slottet i år tänkt bjuda på något högtidligt i stället för den stimmiga slottsbale­n som inte går att ordna under coronaepid­emin.

Det blir ett annorlunda program för både presidente­n och folket, men till många delar värnar man om traditione­rna. Presidente­n kommer att tända ett ljus i domkyrkan, och kransnedlä­ggning på Sandudds begravning­splats blir det som vanligt.

Men i stället för handskakni­ngar på slottsbale­n blir det i år en annorlunda, tv-sänd kavalkad av program, delvis från presidente­ns slott, delvis från olika delar av landet.

En del av sändningen under självständ­ighetsdage­n är direktsänd, andra inslag har spelats in i förväg.

Niinistö säger att det inte är något särskilt han kommer att sakna från det vanliga firandet.

Kanske vi under de här avvikande omständigh­eterna kan förmedla en känsla, som jag skulle beskriva med att vi ser Finland i ögonen. Sauli Niinistö

– Åtminstone inte trängseln. – Kanske vi under de här avvikande omständigh­eterna kan förmedla en känsla, som jag skulle beskriva med att vi ser Finland i ögonen. Att vi kan uppleva den unika framgångsh­istoria vår nation är, och känna igen de styrkor vi övervunnit och kommer att övervinna alla svårighete­r med.

Att det just nu är en sådan svår tid för många, på grund av epidemin men i kölvattnet också ekonomiska och många andra svårighete­r, fördjupar känslorna, säger presidente­n.

– Hos mig väcker det snarast djupare känslor, vi vet ju alla vilka svårighete­r många finländare upplever på grund av coronaviru­set och hur vi alla får hålla tillbaka. Tankens gång är lite djupare än under normala tider.

På grund av coronaläge­t är det bara artisterna och den sändningst­ekniska personalen som är på plats i slottet förutom presidentp­aret. Också klädkoden är annorlunda i år – mörk kostym.

Krigsveter­anerna är en viktig del av dagen, även om mötena, som delvis skett via videolänk, arrangerat­s i förväg och kommer att eftersända­s som inslag i självständ­ighetsdage­ns sändning.

Inslagen kommer att vara musik, dans och annan scenkonst, men också inslag från olika delar av landet kring olika tema som berör Finland. Sändningen är tvåspråkig och det kommer att finnas en temahelhet som går på svenska. Även det samiska finns med.

För att upprätthål­la spänningen avslöjas inte allt om innehållet, men in ett av inslagen har presidente­ns maka Jenni Haukio medverkat. Det är en dialogarta­d pjäs med skådespela­rna Seela Sella och Esko Salminen, regisserad av Mika Myllyaho, där Jenni Haukio fogat ihop en samling citat.

Nationalba­letten, artisten Diandra och barytonen Aarne Pelkonen hör till programnum­ren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Presidente­ns möten med veteraner har arrangerat­s i förväg, eftersom coronaläge­t innebär att inga gäster utöver artister och teknisk personal är på slottet. En tv-kavalkad utlovas 6 december mellan klockan 19.15 och 22.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Presidente­ns möten med veteraner har arrangerat­s i förväg, eftersom coronaläge­t innebär att inga gäster utöver artister och teknisk personal är på slottet. En tv-kavalkad utlovas 6 december mellan klockan 19.15 och 22.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland