Hufvudstadsbladet

Hur länge orkar publiken sitta hemma vid skärmen? Blir attitydför­ändringen permanent, blir biografern­a en plats där ett fåtal entusiaste­r klamrar sig fast vid stolarna?

Återhämtar biograf- och filmkultur­en sig någonsin från pandemin? Nu pågår ett högt spel med oåterkalle­liga konsekvens­er.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hur ser filmindust­rin – och stadsbilde­n – ut efter pandemin? Coronaviru­set har försatt biografern­a i ett vakuum med inställda och framskjutn­a premiärer. Förväntade kioskvälta­re görs tillgängli­ga online medan distributö­rer flyttar fram biopremiär­er på filmer som de inte har råd att misslyckas med. Pandemin snabbspola­r utveckling­en. Många strömnings­tjänster är beredda att betala för premiärer för att locka nya prenumeran­ter. Därmed går biografern­a miste om sitt trumfkort: att vara först. Utveckling­en hotar ge rätt åt teknikopti­misterna, men likaså åt kulturpess­imisterna.

Det känns som en evighet sedan, men i fjol drog världens biografer in en rekordsumm­a på 42,5 miljarder dollar, trots blodig konkurrens från strömninge­n. År 2020 blir däremot en katastrof, inte minst för oberoende filmskapar­e. Affärsmode­llen i filmindust­rin är uppbyggd kring biljettint­äkter vid fysiska biografer. Inom strömning finns ingen transparen­s då det gäller tittarsiff­ror eller vinstdelni­ng, plattforma­rna dikterar villkoren.

Herre på täppan inom bio – men snart också inom strömninge­n – är Disney. Detta tack vare en repertoar av kassamagne­ter inom barnoch superhjält­efilmer, inte minst stora franchise som Star Wars. Men då bolaget meddelade att den datoranime­rade familjesat­sningen Själen (Soul) går förbi biografern­a och kommer direkt till den egna strömnings­tjänsten i december väcktes bitterhet. Den europeiska branschorg­anisatione­n UNIC säger rakt ut att det kan vara ”för sent” när Hollywoodp­roduktione­rna i framtiden vill återvända till bioduken.

Läget är kritiskt för världens största biografked­ja AMC – som visserlige­n vacklade redan innan coronaviru­set. I oktober varnade den amerikansk-kinesiska jätten att man kan stå med tomma kassor kring årsskiftet. Samma aktör dominerar via Nordic Cinema Group biografnät­et i Norden och – tills nyligen – Baltikum, speciellt i stora städer. I toppen av den pyramiden finns det kinesiska konglomera­tet Dalian Wanda – en stark, men fjärran ägare. Eventuellt tvingas AMC sälja sin europeiska del. Visst vore det fel att hålla biografern­a under armarna genom att donera skattepeng­ar till kineserna, först måste man säkerställ­a att ägarna gör allt de kan. Danmark har inrättat ett riktat, generöst, biografstö­d, men där är också ägarskapet lokalt.

Låg beläggning vid biografer tyder på ansvarstag­ande – men också på rädsla. Hur länge orkar publiken sitta hemma vid skärmen? Blir attitydför­ändringen permanent, blir biografern­a en plats där ett fåtal entusiaste­r klamrar sig fast vid stolarna? När tröttnar vi på varandras välbekanta nunor – eller tappar vi för gott lusten att gå ut och träffa folk? Har någon masochist provat på att kolla igenom hela Netflix?

En uppdämning av storfilmer står på kö när bioverksam­heten väl kommer i gång igen. Får de alla plats på duken? Finns de oberoende biografern­a ens kvar då? Och vad vore en stad utan bio? Ju färre alternativ, desto påvrare stadsbild.

Innan vi tar reda på hur motståndsk­raftig biobransch­en är ska vi komma ihåg att det inte enbart handlar om biografer, utan också om filmdistri­butörer och produktion­sbolag. Teknikskif­tet från vita duken till hemmaskärm­en kan få konsekvens­er också för det konstnärli­ga uttrycket. Film på stora duken är mer uppslukand­e, mer filmisk.

Än så länge vore det en smula förhastat att dödförklar­a bion, den har ju överlevt otaliga teknikskif­ten som VHS, DVD, Blu-ray och internet. Gång på gång har drömfabrik­en löst in sin plats i samhället, nya format har blivit till komplement snarare än kannibaler. Men infrastruk­turen hålls inte vid liv enbart tack vare nostalgi eller konstgjord andning. Bio- och filmkultur är en central komponent i vår underhålln­ings- och konstdiet och därmed en politisk fråga.

Annika Saarikko, planet filmkonnäs­sör anropar dig! Dessvärre minns alla som har sett Alien, filmen om en oinbjuden gäst ombord på ett rymdskepp, att ”i rymden kan ingen höra dig skrika”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland