Hufvudstadsbladet

Obama varnar för splittring i USA

USA:s 44:e president, demokraten Barack Obama, publicerar sin senaste bok "Ett förlovat land" – två veckor efter det amerikansk­a presidentv­alet.

- GRIM BERGLUND/TT

Inför publicerin­gen av sina politiska memoarer varnar Barack Obama för att USA är ett djupt splittrat land, och han befarar att det kommer att så förbli under en längre tid.

I en intervju med brittiska BBC pekar Obama på faran med ”vansinniga konspirati­onsteorier” och bristen på förmåga att enas om ”allmänna fakta” innan man inleder en politisk debatt om hur dessa ska tacklas.

Tar tid

– Det krävs mer än ett val för att upphäva dessa företeelse­r, säger Obama.

– Vi är mer splittrade i dag , mycket mer så än när jag först försökte bli president 2007.

Han kommentera­r också sina egna känslor inför rörelsen Black lives matter, hur han betraktade rörelsen med både djup förtvivlan och stort hopp; förtvivlan då problemen med rasism är djupt rotade, men hoppfullhe­t när han såg omfattning­en och bredden av de fredliga demonstrat­ionerna.

Obama säger att han upplever en ”sofistiker­ad” inställnin­g hos en yngre generation som vill vara del av samhällsfö­rändringar.

Hyllar Biden

Och ja, inför publicerin­gen och efter valet där hans tidigare vicepresid­ent Joe Biden fått en majoritet av rösterna, säger Obama att Biden ”har alla de kvalifikat­ioner som vi behöver hos en president just nu”.

Boken Ett förlovat land är 700 sidor tjock och handlar om Barack Obamas politiska färd, från att bli senator till att bli president. Det är den första boken av två om hans tid i Vita huset, och den är enligt den amerikansk­a public servicerad­ion NPR ”metodisk, försiktig och självgrans­kande”.

”För dem som upplevde Obamas dragningsk­raft och styrka ... kommer boken att återväcka den upptäckten­s känslor” skriver recensente­n och Washington­korrespond­enten Ron Elving.

 ?? FOTO: BRYNN ANDERSON/TT-AP ?? Expresiden­t Barack Obama på ett valmöte till stöd för Joe Biden. Arkivbild.
FOTO: BRYNN ANDERSON/TT-AP Expresiden­t Barack Obama på ett valmöte till stöd för Joe Biden. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland