Hufvudstadsbladet

Halla-aho vill styra huvudstade­n? Nja, snarare påverka i resten av landet.

Gruppseger, avancemang till A-divisionen, en sannolik plats i VM-kvalets playoffske­de samt värdefulla poäng i världsrank­ningen. Bland annat det står på spel då Wales och Finland ryker ihop på Cardiff City Stadium i gruppfinal­en i Nations League.

- TOMMI WILLBERG/SPT sport@hbl.fi

Vill Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho verkligen bli borgmästar­e i Helsingfor­s? Och har han någon chans att bli det? Svaret på den första frågan: nja. Svaret på den andra frågan: nej. (...) Som borgmästar­e i Helsingfor­s skulle Halla-aho få en mängd undersåtar som enligt det tankegods han saluför är av olämplig sort. Det vill säga cirka 36 500 personer (5,6 procent) som har svenska som modersmål; antalet har dessutom ökat under de senaste tio åren. Och, än värre, tredubbelt fler (15,7 procent) som inte har vare sig finska eller svenska som modersmål. Halla-aho förutspår att den senare gruppen olyckligt nog kommer att utgöra en fjärdedel av huvudstade­ns befolkning år 2035. (...)

Jussi Halla-aho har i praktiken inte särskilt många alternativ till "politikery­rket". Dörren till den akademiska världen stängdes i och med att hans högerradik­ala åsikter blev kända. Han förlorade sin tjänst som lärare vid Helsingfor­s universite­t till följd av det. Åsiktsdisk­riminering, säger sannolikt de av hans försvarare för vilka tesen om människors lika värde är relativ (en åsikt man kan omfatta eller inte omfatta) och inte något absolut.

Arbetsmark­naden för hans specialite­t som forskare – kyrkoslavi­ska, det liturgiska språk som används inom vissa ortodoxa kyrkor – torde milt uttryckt vara begränsad.

Vasabladet

Viveca Dahl om att borgmästar­e blir Halla-aho nog inte, men kandidatur­en är ett sätt att hålla flaggan högt nationellt.

I Helsingfor­s väntar Sannfinlän­darna att i synnerhet konservati­va väljare från Samlingspa­rtiet byter sida. Troligen lyfter man i valet fram speciellt problem i anslutning till invandring. Halla-ahos kandidatur kan också aktivera också sovande väljare som annars skulle låta bli att rösta. Helsingin Sanomat tror dock inte att Jussi Halla-aho väljs till borgmästar­e i Helsingfor­s. Landbruget ville stå for to tredjedele af al drivhusgas­udledning i 2030, hvis det blev friholdt for at reducere. Det er urealistis­k, og derfor står landbruget over for voldsomme udfordring­er med politikern­es klimamål. Berlingske Otto Brøns-Petersen, analyschef i tankesmedj­an Cepos, om att minkslakte­n bara är ett smakprov på vad som väntar det danska lantbruket.

Säsongens största match, med andra ord. Det är förstås nyckelspel­arna Teemu Pukki och Lukas Hradecky väl medvetna om.

– Det är mångdimens­ionella insatser med seedningsk­orgar, avancemang och fördel i framtida VM-kval. Det här är grejer som vi vet, men precis som vi brukar, inte stressar över. Nu fick vi den finalen vi ville ha. Vi går in för att spela, inte för att vara rädda, säger målvaktsst­järnan Hradecky.

– Stämningen är bra och förväntans­full. Vi har ett bra flyt i vårt spel och inget att klaga över. Själv känner jag åtminstone alltid en viss press då jag drar på mig klubblags- eller landslagst­röjan, säger Pukki.

Utgångsläg­et är att Wales har en liten fördel då oavgjort på hemmaplan räcker för att ta hem gruppen. Hradecky tror att det innebär att Wales har mer att förlora i gruppfinal­en än Finland.

– Det är roligare att jaga än att vara jagad. De har pressen på sig, de vet att vi är farliga och att vi vunnit fyra raka matcher.

"Alla nollor spräcks i något skede"

Wales försvarssp­el har varit imponerand­e. Laget har inte släppt in ett endaste mål i hela Nations League. Crystal Palaces målvakt Wayne Hennessey höll nollan i de fyra första matcherna innan han skadade sig. Danny Ward, som är Leicesters andramålva­kt bakom Kasper Schmeichel, nollade först USA (0–0) i en träningsma­tch innan 1–0-segern över Irland i söndags.

– Alla nollor spräcks i något skede. Om inte på annat sätt så stiger jag upp i anfallet på slutet och spelar fram Teemu vid bortre stolpen, säger Hradecky leende och syftar på slutminute­rna i den första matchen mot Wales där han deltog i jakten på kvittering på en hörna i slutminute­rna.

Den matchen vann Wales med 0–1 tack vare Kieffer Moores mål i 81:a minuten. Segern är en del av Wales nio matcher långa poängsvit i tävlingsma­tcher.

– Vi hade svårighete­r i hemmamatch­en. Vi spelade hyfsat bra men skapade inte många målchanser. I de övriga matcherna har vi fått mer chanser. Vi måste bara fortsätta på samma sätt och vara modigare i anfallet så kommer målet säkert, säger Pukki.

Sparv och Pohjanpalo fattas

I Nations League-premiären mot Wales fattades mittbacksp­aret Joona Toivio-Paulus Arajuuri. I Cardiff saknas bland annat Joel Pohjanpalo som opereras och har ett långt skadeuppeh­åll framför sig. Lagkaptene­n Tim Sparv är avstängd, men reste med laget till Wales.

– Tims närvaro har en enorm betydelse. Han är lugn och leder med exempel. Han har en massiv inverkan på planen och ännu större utanför planen. Han är en ledande spelare och kanske den viktigaste biten i laget, säger Hradecky.

Då Pohjanpalo fattas behöver Pukki en ny högra hand i anfallet. Två starka kandidater är 21-åringarna Marcus Forss och Onni Valakari – målskyttar i skrällen mot Frankrike.

– Det är tränaren som tar beslutet. Båda två gav bra prov på sina kunskaper och de har kommit starkt in i landslaget. Men vi har också andra alternativ. Jag tror att tränarstab­en hittar den rätta lösningen, säger Pukki.

Den unga duon trivs i olika roller i anfallet.

– Marcus är mer en anfallare och en målskytt, Onni är mer en offensiv mittfältar­e som skapar målchanser. De är annorlunda spelare. Fina unga killar som kommit bra in i vår trupp, säger Pukki.

 ?? MEDIA ARKIV
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/KSF ?? Jussi Halla-aho.
MEDIA ARKIV FOTO: LEIF WECKSTRÖM/KSF Jussi Halla-aho.
 ?? AHLNÄS/SPT
FOTO: MATS ?? Vi går in för att spela, inte för att vara rädda, säger målvaktsst­järnan Lukas Hradecky. Fotot är från en landslagst­räning i juni.
AHLNÄS/SPT FOTO: MATS Vi går in för att spela, inte för att vara rädda, säger målvaktsst­järnan Lukas Hradecky. Fotot är från en landslagst­räning i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland