Hufvudstadsbladet

Gränslöst och inspireran­de i dessa ”förunderli­ga tider”

- VICTOR VON HELLENS

På sitt nya album har Damon Albarn tillsamman­s med en brokig skara artister skapat en spretig, intressant och eskapistis­k musikupple­velse. Det gränslösa popunivers­um Gorillaz existerar i känns befriande i ett annars instängt 2020.

Song Machine, Season One: Strange Timez är det sjunde studioalbu­met av (tidigare Blur-sångaren) Damon Albarns virtuella band Gorillaz. Albumet släpps som en del av bandets Song Machine-projekt – en webbserie bestående av en samling singlar och därtill hörande musikvideo­r. Under det gångna året har låtarna med sina musikvideo­r släppts en och en, likt episoder i en TV-serie. Enligt Albarns egen utsago ska detta egentligen inte ses som ett "album” utan snarare en "samling låtar från en period av låtskrivan­de”.

Song Machine är ett album präglat av samarbeten och gästande artister. På skivan figurerar musiker från diverse genrer och generation­er. Samtliga av de 17 låtarna har åtminstone en gästande artist.

Här finns allt från gamla rockikoner som Robert Smith (The Cure) till moderna rapartiste­r som ScHoolboy Q. Variatione­n är stor och kombinatio­nerna härligt otippade.

På The Pink Phantom får vi höra 6LACK:s drömmigt slöa autotunera­p i kontrast med sir Elton Johns välartikul­erat fylliga stämma skapa något som kunde beskrivas som en psykedelis­kt kosmisk neoballad. Aries, med Peter Hook (Joy Division/ New Order) och Georgia å sin sida är en mäkta imponerand­e melankolis­k elektronis­k "dance-rock”-dänga i äkta New Order-anda. Fatoumata Diawara ger gåshud i Désolé medan Moonchild Sanelly i With love to an ex med sin udda swag levererar albumets kanske fräschaste sångpresta­tion. Albumet slutar med How far där den nyligen avlidne trumlegend­en Tony Allen (Fela Kuti m.fl.) och grimeikone­n Skepta kokar ihop någon sorts organisk soulgrime.

Det är alltså onekligen en brokig skara artister och musikgenre­r som samsas på detta album, och det ska sägas att jag måste googla fram många av de gästande artisterna. Men det är kanske också meningen. Att lyssna på Gorillaz är att introducer­as till, och återupptäc­ka nya artister och subgenrer.

Albarn själv håller sig i bakgrunden, gömd i sitt projekt, bakom sina animerade karaktärer. Med sin sömniga megafonras­piga röst dyker han upp här och där men tar aldrig mer plats än han behöver, utan låter i stället sina gäster skina.

En röd tråd finns det inte att finna på Strange Timez utan snarare är det konceptet Gorillaz i sig, med Albarns låtskrivar­förmåga och fantastisk­t kompetenta produktion som skapar sammanhang­et. Jamie Hewletts animatione­r är givetvis en stor del av projektet och den helhet som skapas. Hans såväl dystopiska som utopiska värld ger det narrativ och den kontext som behövs för att hålla ihop den annars så gränslösa musik som Gorillaz producerar.

Song Machine, Season One: Strange Timez är en spretig samling välgjorda och mångsidiga låtar. Här finns definitivt något för alla. Med sitt färgrika, fantasiful­la och genreövers­kridande popunivers­um hör Gorillaz onekligen till de mest inspireran­de projekten som mainstream­musiken har att erbjuda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland