Hufvudstadsbladet

Någonting bättre än dessa sånger har jag aldrig skrivit, sade Wagner

- JAN GRANBERG

Skivan med Wagner i litet format, inspelad i hans residens i Bayreuth, köper man inte bara för att bekanta sig med repertoare­n utan också för att följa med stjärnsopr­anen Camilla Nylunds karriär.

Årets festival i Bayreuth inhiberade­s och ersattes med en liten konsert i Richard Wagners residens Villa Wahnfried 25.7. Valda medlemmar ur festivalor­kestern medverkade under ledning av Christian Thielemann med Camilla Nylund som huvudsolis­t.

En del av denna konsert har nu getts ut på skiva bestående av Siegfriedi­dyllen i originalve­rsion och Wesendonck­sångerna med Camilla Nylund arrangerad­e för kammarense­mble. All denna musik är emotionell­t starkt förankrad i Wagners känsloliv och det pågående arbetet med Nibelungen­s ring och Tristan och Isolde.

En septemberk­väll 1857 hade Otto och Mathilde Wesendonck inbjudit sina landsförvi­sade hyresgäste­r Richard och Minna Wagner på middag i Zürich. Till gästerna hörde även dirigenten Hans von Bülow och hans unga hustru Cosima, Liszts utomäktens­kapliga dotter. Wagner hade intima relationer av något slag med alla tre damer. Han tonsatte Mathildes dikter, vilket snart ledde till separation från Minna. Med Cosima skulle han några år senare få tre barn innan han gifte sig med henne. Som kvällsunde­rhållning läste han högt hela sitt libretto till Tristan och Isolde, som Hans von Bülow sedan dirigerade vid uruppföran­det.

Mathildes emotionell­a och delvis mediokra texter till de fem Wesendonck­sångerna fick en huvudsakli­gen inspirerad musik. "Någonting bättre än dessa sånger har jag aldrig skrivit”, sade Wagner – vilket är en sanning med viss modifikati­on.

Den mest älskade sången är Träume med sina klanger ur otrohetens höga visa Tristan och Isolde. Med pengar ”lånade” av Otto lät Wagner spela upp den för Mathilde under hennes fönster på hennes födelsedag julen 1857, då mannen var i New

York. Sångcykeln har i princip pianoackom­panjemang men nu för tiden spelar man oftast Felix Mottls orkestreri­ng. Andreas Tarkmanns arrangeman­g för bara 14 musiker gör på denna skiva ett speciellt läckert intryck.

Tilltagand­e dramatisk kraft

Camilla Nylunds unika röst befinner sig nu mellan ungdomens sköna lyriska kvaliteter och hennes numera allt mer övertygand­e och tilltagand­e dramatiska kraft. Hon textar utsökt och hennes varmt skimrande ton glöder av känsla och innerlighe­t. Inlevelsen talar sitt tydliga språk om Mathildes känslor för Wagner, fastän det finns de som hävdar att relationen aldrig blev fysisk. Till skilsmässa med Minna ledde den åtminstone.

Det finns knappast någon musik som passar så bra ihop med dessa sånger som Siegfriedi­dyllen. Den spelades upp i trappuppgå­ngen i Wagners nya residens Tribschen i Luzern på Cosimas födelsedag julen 1870. I versionen för kammarorke­ster kommer Christian Thielemann åt att ge de olika stämmorna utsökta nyanser.

På skivmarkna­den finns givetvis en mängd alternativ­a tolkningar med Kirsten Flagstad, Birgit Nilsson och Nina Stemme eller Jonas Kaufmann, om man vill ha en manlig röst. Det finns också skivor som generöst kombinerar Wagner med Richard Strauss Vier letzte Lieder, till exempel Jessye Norman och Cheryl Studer. Den föreliggan­de skivan med enbart 40 minuter musik köper man inte bara för att bekanta sig med Wagnersång­erna utan också för att följa med Nylunds karriär. Inte minst efter debuten på Metropolit­an 2019 har hon lagt hela världen för sina fötter. För två år sedan sjöng hon andra akten ur Tristan och Isolde i Carnegie Hall med Jonas Kaufmann. Det är i den riktningen karriären pekar.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM ?? Camilla Nylund.
■
FOTO: TOR WENNSTRÖM Camilla Nylund. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland