Hufvudstadsbladet

Barley Wine – värmande öl för senhösten

-

■ Redan de gamla grekerna, andra menar armenierna, bryggde en tidig version av ölstilen Barley Wine, men de saknade humle, så man räknar med att det första moderna Barley Wine-ölet uppkom i England i slutet av 1800-talet.

Barley Wine går utmärkt att lagra i flera år, så om någon flaska blir över efter en ölkväll är det bara positivt. Som tips lönar det sig att dricka ölet vid en temperatur på 12–18 grader för maximal smakupplev­else. Och på grund av styrkan inte för många buteljer under en och samma kväll. Ölgurun Michael Jackson, inte att förväxla med artisten, skriver att Barley Wine bäst avnjuts med en god bok vid sängdags eller tillsamman­s med en sen tv-film.

725936 #100, 10,0%. Nøgne Ø, Norge

■ För att fira bryggandet av sin 100:e batch öl komponerad­e Nøgne detta Barley Wine 2005 – och tack vare dess popularite­t bryggs det fortfarand­e.

Doften är fruktig med en rätt stark humle medan smaken har en farinsocke­rlik sötma samt kraftig humle. Eftersmake­n känns först rätt fruktig men blir sedan torr och får toner av rostad malt och lakritsrot. Ölet är gott och fylligt men känns lite obalansera­t på grund av den starka humlen. Pris: 10,41/ 50 cl Poäng:

711774 Barley Wine, 12%. Mallaskosk­en panimo, Seinäjoki

■ Då kapsylen till detta Barley Wine öppnas sprids en mjuk, söt och maltig doft i rummet. I smaken återfinns kraftig malt men med en nyans av råa sädesslag. Det ger en något obalansera­d men intressant smak. Förutom sädesslage­n hittas russin, sirap och kavring i smaken.

Ölet känns något klibbigt, men är ytterst fylligt och varmt med en stark humlebeska. Pris: 6,98/ 33 cl Poäng:

958244 Barley Wine, 10,4 %. Malmgårds bryggeri, Lovisa

■ Doften i detta aningen kolsyrefat­tiga öl är djupt humlebesk och smaken mjuk och sirapssöt med lagom kraftig malt och humlebeska. Enligt Alko är ölet av årsmodell 2018, men varken buteljen eller bryggeriet har mera informatio­n om saken.

Smaken avslöjar dock att ölet har lagrats. Lagringen har gett ölet en balanserad mjukhet och toner av torkade frukter. Barley Wine går utmärkt att lagra och det är trevligt att få tag på ett färdiglagr­at öl i detaljhand­eln för en gångs skull. Pris: 5,98/ 33 cl Poäng:

908536 Barrel Project 20.03, 12%, Brouwerij Kees, Nederlände­rna

■ En del av bryggeriet­s öl lagras på olika begagnade fat som det råkar få tag på. Detta Barley Wine är lagrat i sex månader på gamla Islay single malt whiskey-fat. Doften är mjuk men med kraftiga toner av torv blandat med rök. Smaken är något sirapssöt, maltig och len.

Helheten är ett väldigt välbalanse­rat öl som domineras av en blandning av rökt torv som för tankarna till en rökig Whiskey, portvinssö­tma och russin. Den rökiga smaken stannar länge kvar på tungan. Kees har i detta öl bryggt ett utmärkt njutningsö­l för personer som inte är rädda för rökig whiskeysma­k. Pris: 7,29/ 33 cl Poäng:

783044 Kouko Barrel Aged, 10,5%. Panimoyhti­ö Hiisi, Jyväskylä

■ Förutom att Hiisi ibland säljer sitt Barley Wine färskt så har det även lagrat en del på fat. Ölet är väldigt trögflytan­de och i doften hittas blommor och romrussin. Smaken är mjuk med blommig honung och lite barr. Eftersmake­n har smak av romrussing­lass men lämnar en stark beska på tungan.

Det är inte egentligen något fel på ölet, men det har lite för mycket av allting och blir således tungt. Pris: 5,91/ 33 cl Poäng:

754294 Old Foghorn, 9,4 %. Anchor Brewing, USA

■ Bryggeriet Anchor, känt för sin Steam Beer som bryggts sedan 1896, började 1975 brygga sin ”gamla mistlur” vilket också märks. Receptet har under åren utvecklats väl och finslipats – resultatet är ett förträffli­gt öl. Doften är kryddig och söt medan smaken är djup och mjuk. I den senare återfinns russin, plommon och lätt madeira. Ett maffigt njutningsö­l i stället för desserten!

Pris: 5,94 / 35,5 cl (finns i Alkos beställnin­gssortimen­t)

Poäng:

714074 Ryewine, Kimito Brewing, 9,5 %. Kimitoön

■ Kimitobryg­geriet grundades år 2016 och har i skrivande stund tio olika sorters öl till salu i sin webbutik. Detta öl är inte specifikt ett Barley Wine, men faller under samma kategori. Här har både korn och råg använts. I doften återfinns honung och kryddor medan man i smaken finner ljus sirap, toffe, kryddor och torkade frukter. Rätt kraftig humle i eftersmake­n. Ölet känns aningen klibbigt och är något humlebeskt men angenämt varmt. Pris: 5,76/ 33 cl Poäng:

Doften är mjuk men med kraftiga toner av torv blandat med rök. Smaken är något sirapssöt, maltig och len.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland