Hufvudstadsbladet

Mycket på spel i Cardiff

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Gruppseger, pengar och berömmelse står på spel då Finland och Wales möts i gruppfinal­en i Cardiff. Detta gäller:

1. MATCHBILD

Lär inte bli någon offensivt sprudlande tillställn­ing. Wales har inte släppt in ett endaste mål i Nations League så här långt, 450 minuter utan baklängesm­ål imponerar stort. Också Finlands defensiv fungerar, bara två insläppa mål hittills. Ett av dem kom i hemmaförlu­sten mot Wales.

Wales lyckades hålla Finland borta från de centralt viktiga ytorna i

Helsingfor­s. Nu måste Finland hitta in på just de ytorna. Wales är livsfarlig­t på fasta situatione­r så att ge bort hörnor och frisparkar ska Finland undvika.

2. UTGÅNGSLÄG­ET

Finland måste vinna, med alla andra resultat vinner Wales gruppen och flyttas upp till A-divisionen i nästa upplaga av Nations League.

3. VINGKLIPPT FINLAND

Joel Pohjanpalo och Fredrik Jensen missar matchen på grund av skador. Tim Sparv är avstängd. Tre nyckelspel­are saknas med andra ord.

I Wales fick Tottenhamb­acken Ben Davies sitt varningsko­nto fyllt mot Irland och han är inte tillgängli­g för spel.

4. FIFA-RANKNING

Finland kan ta steget upp i seed

Finland måste vinna, med alla andra resultat vinner Wales gruppen och flyttas upp till A-divisionen i nästa upplaga av Nations League.

ningsgrupp tre då VM-kvalet lottas. Seger garanterar det och Finland har till och med råd att förlora om Bosnien faller mot Italien eller Grekland åker på pumpen mot Slovenien. En bättre seedningsg­rupp kan ge Finland en viss fördel i VM-lottningen.

5. PENGAR

En seger mot Wales innebär att Finland vinner gruppen och kvitterar ut 1,5 miljoner euro i segerbonus av

Uefa. Avancemang­et till A-divisionen ger ytterligar­e 750 000 euro. Lägg till att en plats i A-divisionen innebär Nations League-spel mot de verkliga stornation­erna vilket i sin tur betyder knökfulla läktare på Olympiasta­dion i nästa upplaga av Nations League. I synnerhet som det sannolikt finns ett vaccin mot coronaviru­set då.

En seger i Cardiff är med andra ord flera miljoner euro.

6. CORONAVIRU­SET

Lurar överallt. Tre av de bulgariska spelare som mötte Finland i söndags har lämnat positiva test. Finland spelare testades senast på måndagen och då var samtliga test negativa.

Tid och plats: Onsdag 21.45 Cardiff. Tv: Matchen kan ses i Nelonen, Viaplay och Ruutu.

Tips: 0–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland