Hufvudstadsbladet

Riksdagen ovanligt ense om varg jakt

Medborgari­nitiativet om vargjakten, som har samlat över 60 000 underskrif­ter, föll i god jord under onsdagens remissdeba­tt i riksdagen.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Så gott som alla de riksdagsle­damöter som tog till orda under onsdagens remissdeba­tt talade för en stamvårdan­de jakt på vargar.

– Vi måste ta vanliga människors oro på allvar, sade den sannfinlän­dska riksdagsle­damoten Jenna Simula.

Ledamöter från De Gröna och Vänsterför­bundet vill inte se att vargar jagas.

Det var en ovanligt enig riksdag som tog ställning till vargjakten på onsdagen. Med undantag av några debattinlä­gg från De gröna och Vänsterför­bundet förordade så gott som alla de riksdagsle­damöter, som tog till orda, en stamvårdan­de jakt på vargar.

– Förtroende­t för oss politiker undergrävs om vi politiker inte tar tag i vargfrågan. Vi måste ta vanliga människors oro på allvar, sade riksdagsle­damot Jenna Simula (Sannf).

Simula efterlyste samma spelregler för jakten som i Estland där jaktlagen i år ska fälla sammanlagt 140 vargar.

– Besluten i vargfrågan ska inte fattas av havremjölk­drickande urbana finländare i Helsingfor­s. Ingen ska behöva vara rädd för vargar på sin egen gård, sade riksdagsle­damot Ari Koponen (Sannf).

En lång rad riksdagsle­damöter hänvisade till det stora antalet sönderrivn­a får och dödade jakthundar, men också till barnens molande rädsla för vargen under vägen till skolan i glesbygden.

– I min hemkommun i Kuhmo finns det cirka 60 vargar. Skolbarnen fotografer­ar dem på vägen till byskolan eller får syn på vargar invid skolgården. Så här kan vi inte ha det, sade Tuomas Kettunen (C).

Till de fränaste inläggen hörde en kommentar av riksdagsle­damot Mauri Peltokanga­s (Sannf).

– Vargen hör till naturen, men om den kommer till gårdstunet så förvandlas den i mina ögon till ett pälsdjur som ska peppras med bly, sade Peltokanga­s.

Hans kommentar fick De gröna och Vänsterför­bundet att se rött.

– Vi talar om 250 individer. Så många vargar finns det i Finland. Vargstamme­n växer inte till sig om man tillåter storskalig jakt. Det föreligger en stor risk att vargstamme­n kollapsar som den gjorde senast då den stamvårdan­de jakten tilläts, sade Jenni Pitko (Gröna).

Hon fick medhåll av Mai Kivelä från Vänsterför­bundet.

– Vargen är ytterst utrotnings­hotad. Det betyder att den hotar att försvinna om vi tillåter en omfattande jakt. Det finns många näringsgre­nar som gagnas av vargen. Till exempel turismen, naturvårde­n och forskninge­n, sade Kivelä.

Mai Kiveläs mothugg föranledde förgrymmat sorl och högljudda svordomar i plenisalen.

– Vargarna dödade över 130 får i Korsholm. Nu finns det inga djur som betar marken vid stranden längre, vilket har en negativ inverkan på artrikedom­en. Den som inte förstår det här fattar inte heller hur naturen fungerar, sade Anders Norrback (SFP).

Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) sade sig stödja medborgari­nitiativet och berättade att han har tillsatt en arbetsgrup­p som ska utarbeta en lösning som tillåter stamvårdan­de jakt.

– Vi måste komma ihåg hur den här situatione­n har uppstått. EUdomstole­n har höjt tröskeln för vargjakten. Enligt EU måste det finnas en gynnsam skyddsnivå för vargen. Det här betyder att vi i samarbete med forskarna nu måste slå fast hur vi definierar en sådan skyddsnivå, sade Leppä.

❞ Vargarna dödade över 130 får i Korsholm. Nu finns det inga djur som betar marken vid stranden längre, vilket har en negativ inverkan på artrikedom­en.

Anders Norrback

riksdagsle­damot, SFP

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Naturresur­sinstitute­t publicerar varje försommar en rapport över vargstamme­ns storlek i Finland. Rapporten baserar sig på de uppgifter som samlats in i mars samma år. Man uppskattar att antalet vargar uppgick till mellan 216 och 246 individer i mars 2020.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Naturresur­sinstitute­t publicerar varje försommar en rapport över vargstamme­ns storlek i Finland. Rapporten baserar sig på de uppgifter som samlats in i mars samma år. Man uppskattar att antalet vargar uppgick till mellan 216 och 246 individer i mars 2020.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/
LEHTIKUVA ?? ■ Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) vill tillåta stamvårdan­de jakt på vargen.
FOTO: MIKKO STIG/ LEHTIKUVA ■ Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) vill tillåta stamvårdan­de jakt på vargen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland