Hufvudstadsbladet

Munskyddsv­ägrare får inte böter i Finland

Många länder har gått in för det – men i Finland bereds ingen lag som skulle tvinga folket att bära munskydd. Däremot kan fotbollsfa­ns, flygresenä­rer eller konsertsug­na redan nu tvingas ha munskydd – eftersom de själva förbinder sig till det.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Storbritan­nien beslöt om en sträng nedstängni­ng i början av november. Med den trädde även ett omfattande munskyddst­vång i kraft.

Alla vuxna som rör sig i kollektivt­rafiken, restaurang­er, kontor och en rad andra ställen måste bära munskydd. Den som ertappas med att munskyddsv­ägra får böter på 100 pund (cirka 112 euro) vid första förbrytels­en, 200 pund andra gången, och så fördubblas bötesbelop­pet upp till 6 400 pund.

Men något sådant är inte aktuellt i Finland, även om ett sjukvårdsd­istrikt har stor smittsprid­ning och befinner sig i den så kallade spridnings­fasen.

”Ett munskyddst­vång som rör hela befolkning­en skulle begränsa individens grundlagst­ryggade rättighete­r avsevärt”, skriver Pasi Pohjola, enhetschef på Social- och hälsovårds­ministerie­t, i ett mejl till HBL.

Det här – att alla människors lika värde måste vägas in i frågan – har bland annat grundlagsu­tskottet påpekat när frågan debatterat­s.

Det finns till exempel människor som inte kan sätta på sig munskydd eller inte har möjlighet att bära dem på rätt sätt. Dessutom är det tyngre att andas genom ett munskydd, vilket kunde innebära risk för sådana som har problem med hjärtat eller andningen.

Alla de här måste i Storbritan­nien intyga att de inte kan bära munskydd.

Men en finländsk lag om munskyddst­vång är inte på gång. Och även om lagen började beredas skulle det dröja ”väldigt länge” innan en sådan kunde träda i kraft, skriver Pasi Pohjola.

Är "förutsätta" synonymt med "tvinga"?

Fast det finns redan i nuläget en form av munskyddst­vång i Finland.

En arrangör kan ”förutsätta” att konsumente­n bär munskydd vid ett publikeven­emang. När man till exempel köper en biljett till en fotbollsma­tch ingår man ett kontrakt som villkoras av just att man bär munskydd under hela evenemange­t.

Ändå måste såväl offentliga som privata aktörer följa lagen om likabehand­ling.

– Personen avgör själv om hen av hälsoskäl inte kan bära munskydd. Arrangörer­na får i princip bara lita på att personen talar sanning, säger Oona Mölsä, överinspek­tör vid regionförv­altningsve­rket i södra Finland.

En som inte kan bära munskydd behöver inget intyg, utan bara en muntlig förklaring.

Men om man inte bär munskydd trots att man kunde – och därmed bryter kontraktet – har man inte rätt till tjänsten. I klarspråk: Man portas från flyget, matchen eller festen. Andra straff, som böter, får man däremot inte.

– Arrangören har i regel rätt att välja sina kunder. Men i så fall bör arrangören tydligt meddela om förutsättn­ingen redan vid inköpstill­fället, säger Oona Mölsä.

Anledninge­n till att den privata sektorns munskyddst­vång är lagligt är att människor ingår kontraktet av fri vilja. Liknande tvång kan med nuvarande lagstiftni­ng inte träda i kraft på offentliga platser, som i kollektivt­rafiken.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ I Londons metro kan munskyddsv­ägrare tvingas böta hundratals pund, men det kommer inte bli verklighet i Finland. Bilden är från Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ I Londons metro kan munskyddsv­ägrare tvingas böta hundratals pund, men det kommer inte bli verklighet i Finland. Bilden är från Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland