Hufvudstadsbladet

Nya snubbelste­nar i Helsingfor­s påminner om deporterad­e judar

I nästan 30 europeiska städer finns över 70 000 snubbelste­nar till minnet av förintelse­ns offer. Helsingfor­s fick sina nyaste minnesmärk­en i början av november.

- TEXT: LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi FOTO: TIMO KARI timo.kari@hbl.fi

Utlämninge­n av de åtta flyktingar­na fungerade som en sorts signal. Det faktum att fallet blev en så stor politisk skandal räddade säkerligen många andra judar. Elina Sana, författare

År 1942 utlämnade Finland åtta judiska flyktingar till Nazityskla­nd. Utifrån olika dokument och andra källor kom författare­n Elina Sana fram till att samtliga fördes till koncentrat­ions- och förintelse­lägret i Auschwitz-Birkenau. Endast en av dem överlevde.

Sana har skrivit två böcker om ämnet. Den ena boken handlar specifikt om de åtta utlämnade flyktingar­na, den andra boken handlar mer allmänt om personer som den finska staten utlämnade till Nazityskla­nd.

– Utlämninge­n av de åtta flyktingar­na fungerade som en sorts signal. Det faktum att fallet blev en så stor politisk skandal räddade säkerligen många andra judar, säger Sana.

De åtta personerna hade ursprungli­gen flytt från Österrike till Finland redan innan vinterkrig­et bröt ut. De sammanlagt cirka 150 judiska flyktingar­na som befann sig i Finland omfattades av samma arbetsplik­t som alla andra män under kriget. Ett trettiotal av dem skickades till arbetsläge­r som övervakade­s av försvarsma­kten. De övriga skickades ut till landsbygde­n.

– Man skickade dem helt enkelt bort från Helsingfor­s så att de inte syntes till i gatubilden, säger Sana.

Via Tallinn till Berlin

I början av fortsättni­ngskriget skickades en del av de judiska flyktingar­na från arbetslägr­en till fronten i Lappland, där kring 200 000 tyska soldater krigade.

– De här personerna hade alltså ursprungli­gen flytt Hitler och nazisterna och nu krigade de jämsides med tyska soldater. Dråpligt är fel ord i det här sammanhang­et men visst var det ganska ironiskt, säger Elina Sana.

Därefter skickades flyktingar­na först till Hogland och senare till Statspolis­ens häkte i Helsingfor­s.

– Man inledde också förberedel­ser för att skicka dem med ett tyskt fraktfarty­g till Tallinn. Bland den första gruppen utlämnade fanns inte enbart de åtta judarna utan också andra, exempelvis politiska fångar, säger Sana.

Gruppen fördes till Patarei-fängelset i Tallinn där en del avrättades direkt. Elina Sana har själv besökt fängelset och studerat dess arkiv.

Utifrån arkivmater­ial kunde hon bekräfta att också de åtta utlämnade flyktingar­na fördes till Patarei.

– De flyttades och skulle transporte­ras till Berlin i enlighet med en överenskom­melse som Statspolis­ens dåvarande chef Arno Anthoni hade ingått med en högt uppsatt chef på den tyska säkerhetsp­olisen. Överenskom­melsen i sig finns inte dokumenter­ad men ur fängelsets arkiv framgår det här tydligt, säger Sana.

Slutligen hamnade gruppen i Auschwitz. Alla andra förutom läkaren Georg Kollmann förintades. Efter kriget rehabilite­rades han och senare flyttade han till Israel, där han jobbade som läkare. Sana lyckades spåra Kollmann och intervjuad­e honom för sin bok.

– Han var svårt traumatise­rad och hade inte talat om sina erfarenhet­er med sin familj, säger Sana.

Tiotusenta­ls minnesmärk­en

Sedan början av 1990-talet har den tyska konstnären Gunter Demnig rest runtom i olika europeiska städer och installera­t så kallade snubbelste­nar. Stenarna fungerar som minnesmärk­en för att hedra de personer som förintades av nazisterna 1933–1945.

Helsingfor­s fick sina första snubbelste­nar sommaren 2018. Då installera­des tre stenar i Munksnäs till minnet av läkarfamil­jen Kollmann, som bodde i området. Paret Georg och Janka Kollmann deporterad­es tillsamman­s med sitt barn Franz Olof, som inte hunnit fylla två år. Barnet hade fötts i Helsingfor­s. Georg Kollmanns hustru och son förintades.

Sommaren 2019 göt Demnig en snubbelste­n till minnet av affärsmann­en Elias Kopelowsky utanför hotell Torni på Georgsgata­n.

De nyaste snubbelste­narna ligger på Grönnäsgat­an i Hagnäs och på Högbergsga­tan i Ulrikasbor­g. Stenarna, som installera­des i början av november, hedrar handelsres­anden Heinrich Huppert och hans son Kurt och teknikern Hans Robert Martin Korn.

Elina Sana deltog i ceremonin i november. Hon har också skrivit (på finska) om Demnigs projekt för kulturskri­ften Särö.

Den åttonde av de utlämnade judiska flyktingar­na, Hans Edward Szybilski, har ännu inte fått en snubbelste­n i Helsingfor­s.

Sedan projektet inleddes har Demnig besökt närmare 30 städer och installera­t mer än 70 000 snubbelste­nar. Till konceptet hör att han själv gjuter dem alla.

 ??  ?? Sedan början av november har förbipasse­rande kunnat se ett minnesmärk­e över Hans Korn på Högbergsga­tan. Korn bodde där före deporterin­gen till Nazityskla­nd.
Sedan början av november har förbipasse­rande kunnat se ett minnesmärk­e över Hans Korn på Högbergsga­tan. Korn bodde där före deporterin­gen till Nazityskla­nd.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ”Här bodde Hans Korn. Född 1919 i Bielitz. Flydde till Finland. Överlämnad­es till Gestapo 6.11.1942. Fördes till Auschwitz 1943. Mördades.”
FOTO: TIMO KARI ”Här bodde Hans Korn. Född 1919 i Bielitz. Flydde till Finland. Överlämnad­es till Gestapo 6.11.1942. Fördes till Auschwitz 1943. Mördades.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland