Hufvudstadsbladet

Palestinie­r återupptar samarbete med Israel

- HENRIK SAMUELSSON/TT SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

I ett halvår har kontakten varit bruten. Men i samband med USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeos besök meddelar det palestinsk­a styret på Västbanken att samarbetet med Israel inleds igen.

– Vi kommer att återuppta kontaktern­a med israelerna i ekonomiska frågor, hälsofrågo­r och politiska frågor, säger den palestinsk­e premiärmin­istern Mohammad Shtayyeh på en videokonfe­rens, rapportera­r medier från Ramallah.

FN och EU nämns bland de som har försökt få i gång samarbetet igen, och beskedet innebär exempelvis att organiseri­ngen av transporte­r av palestinsk­a patienter till israeliska sjukhus kan återupptas.

Det var i maj som den palestinsk­e presidente­n Mahmud Abbas stoppade det gemensamma arbetet, vilket även bland annat omfattade det USA-stödda säkerhetss­amarbetet, som svar på Israels planer på att annektera delar av Västbanken.

Dessa annekterin­gsplaner lades på is i augusti, när Israel skrev under ett USA-förhandlat avtal om normaliser­ade relationer med Förenade Arabemirat­en – ett avtal som Abbas och Palestinsk­a myndighete­n har fördömt.

– Mot bakgrund av Mahmud Abbas internatio­nella kontakter ... och med tanke på de skriftliga och muntliga åtaganden som vi har fått från israelerna, kommer vi att återuppta relationer­na där de var före den 19 maj 2020, säger Hussain al-Shaikh, civilminis­ter i det palestinsk­a styret.

Hoppades på Biden

Beskedet kommer samtidigt som Israel får besök av USA:s avgående utrikesmin­ister Mike Pompeo. Under president Donald Trumps republikan­ska styre har relationen mellan USA och de palestinsk­a myndighete­rna kollapsat. Abbas har öppet sagt att han hoppas att relationen förbättras när demokraten Joe Biden tillträder som president i USA.

Palestinie­rna har ju dock en rivalisera­nde ledning i Gazaremsan, islamistis­ka Hamas. I en kommuniké därifrån fördöms de återupptag­na kontaktern­a med Israel som ”ett knivhugg mot ansträngni­ngarna att uppnå ett äkta nationellt partnerska­p” palestinie­rna emellan, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Ännu en komplikati­on är att Pompeo under resan besöker Psagot, en israelisk bosättning nära Ramallah på ockuperat område på Västbanken.

– Han besöker en judisk bosättning för att titta in på en vingård som har gjort ett vin döpt efter honom Om internatio­nella relationer baseras på en flaska vin kommer de att gå åt helvete, säger den mycket kritiska premiärmin­istern Mohammad Shtayyeh enligt AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland