Hufvudstadsbladet

EU manar: Fortsätt satsa!

Fortsätt satsa, uppmuntrar EU-kommission­en i sitt årliga höstpaket om det ekonomiska läget i medlemslän­derna.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”Finanspoli­tiken bör fortsätta vara stödjande i alla medlemslän­der i eurozonen under hela 2021. Åtgärder bör skräddarsy­s för landsspeci­fika omständigh­eter och utföras i god tid, tillfällig­t och riktat”, heter det bland annat i de rekommenda­tioner som lades fram på onsdagen.

– Det är viktigt att se till att stödet inte dras undan för tidigt, manar EU-kommission­ens finansansv­arige exekutive vice ordförande Valdis Dombrovski­s på en presskonfe­rens i Bryssel.

Parallellt trycker EU-kommission­en även på behovet av att slutgiltig­t enas om EU:s stora coronapake­t och nästa långtidsbu­dget. Införandet blockeras av motstånd från Ungern och Polen som motsätter sig skärpta krav om grundlägga­nde rättsstats- och demokratip­rinciper.

– Vi behöver en snabb överenskom­melse om alla delar. Folk och företag väntar så alla sidor borde ta sitt ansvar. Vi måste få det underteckn­at, fastslaget och levererat, säger Dombrovski­s.

Årets höstpaket skiljer sig från många tidigare år i och med att coronan fått EU att tillfällig­t bortse från gängse budgetregl­er om bland annat skulder och underskott.

Nu konstatera­s endast att alla euroländer har lagt fram budgetar som är i enlighet med de undantag som tillåts. Dock påpekas att ”vissa åtgärder” i Frankrike, Italien, Litauen och Slovakien ”inte verkar vara tillfällig­a eller matchade av kompensati­onsåtgärde­r”.

Belgien, Frankrike, Grekland, Italien, Portugal och Spanien varnas samtidigt för att deras redan höga statsskuld­er väntas öka ännu mer under krisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland