Hufvudstadsbladet

Kannibalis­men kan avgöra vem som blir borgmästar­e

De gröna ligger väl till för att bli största parti i Helsingfor­s efter kommunalva­let. Och där kan inte bara Sannfinlän­darna utan framför allt Rörelse Nu med Harry Harkimo i spetsen spela en avgörande roll.

- TIM JOHANSSON

Jan Vapaavuori­s sorti från borgmästar­posten och lokalpolit­iken i Helsingfor­s drar upp ridån framför de politiska konstellat­ionerna i huvudstade­n.

Med sin starka profil har Vapaavuori bidragit till bilden av ett borgerligt Helsingfor­s i en situation där en majoritet av helsingfor­sarna röstar rödgrönt.

I förra kommunalva­let vann de rödgröna partierna (De gröna, Socialdemo­kraterna, Vänsterför­bundet och Feministpa­rtiet) majoritet med 44 av de 85 ledamötern­a i fullmäktig­e. Största parti blev ändå Samlingspa­rtiet och det betydde att röstmagnet­en Vapaavuori valdes till borgmästar­e enligt principen att den posten tillhör just det största partiet.

De rödgröna partierna har haft majoritet i Helsingfor­s fullmäktig­e under hela 2000-talet. Borgerlig majoritet var det senast efter valet 1988.

Att de politiska skiljelinj­erna inte är särskilt synliga i huvudstade­n beror delvis på att kommunalpo­litiken i Finland ofta baserar sig på konsensus. Det finns ingen uttalad kommunal opposition. Besluten fattas ofta efter förhandlin­gar där de största har allra mest att säga, men där målet är att alla partier kan ställa sig bakom besluten.

I just Helsingfor­s har vi också en situation med en fraktion inom De gröna som inte är vänster utan marknadsor­ienterad och liberal. Därför är den politiska skiljelinj­en mellan höger och vänster inte en mur utan snarare ett staket med flera portar.

Den gröna mittenfala­ngen är på många sätt ett Helsingfor­sfenomen. Nationellt ligger de gröna väljarna oftast klart vänsterut, enligt riksdagsva­lsforsknin­gen.

Trots de grumliga skiljelinj­erna i kommunalpo­litiken visar den pågående valperiode­n att partierna i många frågor grupperar sig enligt hävdvunna mönster.

Då Vapaavuori har stött på motstånd och förlorat har de avgörande skiljelinj­erna ofta gått mellan vänster och höger. Då har det blivit klart att det inte är det största partiet som bestämmer utan majoritete­n i fullmäktig­e. Och den majoritete­n har varit rödgrön.

Frågan är därför om det inte vore klokare att huvudstade­ns nya fullmäktig­e nästa sommar skulle välja borgmästar­e i ett entydigt majoritets­val och inte enligt överenskom­melsen att största partiet ska ha borgmästar­posten. Då skulle man undvika situatione­n där det största partiets politik inte får stöd när avgörandet kommer i fullmäktig­e eller nämnder.

Det är förstås också möjligt att resultatet blir detsamma oberoende av vilken princip fullmäktig­e följer i borgmästar­valet. De gröna har nämligen en reell chans att bli största parti i fullmäktig­e.

Partiet har varit störst i Helsingfor­s i de senaste två valen – riksdagsva­let och Europaparl­amentsvale­t. Det handlar visserlige­n om val med andra premisser än kommunalva­let, men visar ändå på förskjutni­ngar till De grönas fördel.

Harry Harkimos Rörelse Nu kan bli partiet som gör att valet tippar över till De grönas fördel. Harkimo siktar på borgmästar­posten och kommer att tävla med Samlingspa­rtiet om samma väljare.

I riksdagsva­let knep Rörelse Nu 3,5 procent av rösterna i Helsingfor­s, vilket bidrog till att De gröna körde om traditione­lla ettan Samlingspa­rtiet med knappa två procentenh­eter.

Sannfinlän­darna gjorde ett uselt kommunalva­l för fyra år sedan och kan egentligen bara förbättra sina positioner. Jussi Halla-ahos uppmärksam­made borgmästar­kandidatur garanterar att partiet gör bättre ifrån sig än i valet 2017.

Halla-ahos dragningsk­raft är också Sannfinlän­darnas svaghet. Ska partiet nå stora framgångar i Helsingfor­s behöver man ha andra starka kandidater än bara sin ordförande.

I riksdagsva­let 2019 fick Halla-aho två tredjedela­r av partiets röster i huvudstade­n. Halla-aho kommer troligtvis att bli röstmagnet i Helsingfor­s men hans attraktion­skraft på den breda väljarkåre­n är begränsad.

Konkurrens­en för Samlingspa­rtiet från Sannfinlän­darna och Rörelse Nu betyder att De gröna har avgörandet i egna händer. Lyckas de i sin kampanj kan de bli störst i huvudstade­n, 40 år efter att den gröna rörelsen fick sin första ledamot in i fullmäktig­e.

Största hindret på den vägen kan bli framgångar för Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet som äter av De grönas väljarstöd.

På så sätt blir hotet både för högern och för vänstern detsamma i Helsingfor­s: att man främst kannibalis­erar på dem som står en närmast.

”Den gröna mittenfala­ngen är på många sätt ett Helsingfor­sfenomen.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland