Hufvudstadsbladet

NHL-lägerstart redan om några veckor – ligan töms på stjärnor

Rapporter från Nordamerik­a gör gällande att NHL kör i gång i början av januari. Det betyder att de inhemska ligalagen blir av med sina inlånade spelare med rätt snabb tidtabell.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

NHL jobbar för högtryck för att få till stånd en tidtabell för hur säsongen 2020–21 ska genomföras. Ligan satt i möte under måndagen och tisdagen och NHL:s vice kommissari­e Bill Daly säger att man fortfarand­e arbetar för att inleda säsongen i januari 2021.

Enligt Daly är målet fortfarand­e seriestart 1 januari – något som i vissa kretsar setts som orealistis­kt med tanke på coronaviru­släget i USA.

Om NHL kör i gång 1 januari blir det rätt brådskande för klubbarna att förbereda sig för säsongen. Samtliga lag ska hålla två veckors träningslä­ger inför säsongen och utöver det ska de sju lag som inte spelade slutspel efter coronapaus­en få en extra vecka läger. Det betyder att lägren kör i gång 18 december respektive 11 december.

De spelare som kommer till USA från Europa måste sitta i karantän två veckor vilket betyder att spelarna måste resa till Nordamerik­a 4 december respektive 27 november. Det betyder att de första spelarna skulle vara tvungna att resa tillbaka till sina NHL-klubbar redan nästa vecka.

Kaotisk situation

Med tanke på mängden spelare med NHL-kontrakt som för tillfället spelar på lånekontra­kt i den inhemska ligan kan situatione­n bli rätt kaotisk.

HIFK har lånat in fyra spelare från NHL-klubbar och spelarna har haft ledande roller i laget i höst.

Columbus Blue Jackets-spelaren Emil Bemström är poängbäst i IFK. Svensken har noterats för 8+9=17 poäng på 15 matcher och han har skjutit tre segermål i höst.

New York Islanders kontraktss­pelare Otto Koivula har stått för 3+6=9 på tio matcher, Winnipeg Jets-spelaren Joona Luoto har 4+4=8 på 15 matcher och Antti Suomela, San Jose Sharks, 1+1=2 på 6 matcher.

Kvartetten har med andra ord stått för en tredjedel av HIFK:s mål i höst. Dessutom har Henrik Borgström en NHL-klausul i sitt kontrakt som möjliggör en flytt tillbaka till Nordamerik­a om han skriver kontrakt med någon klubb. Florida Panthers äger Borgströms rättighete­r.

HIFK tvingas dessutom klara sig utan Anton Lundell en längre tid då den 19-åriga stjärnan ska leda Finland i junior-VM i december och januari. Om man lägger Lundells mål till NHL-lånens tappar IFK drygt hälften (25 av 49) av sina mål i december.

Ilves är det ligalag som drabbas hårdast om NHL:s planer håller. Laget har en fantastisk höst bakom sig och lånespelar­na, med målvakten Lukas Dostal, poängliga- och skytteliga­ledaren Arttu Ruotsalain­en och backarnas poängetta Juuso Välimäki i spetsen, har bidragit starkt till att Ilves toppar tabellen efter en knapp fjärdedel av grundserie­n.

Arbetsförh­ållandena är fortfarand­e undermålig­a för de immigranta­rbetare som arbetar med att färdigstäl­la allt inför världsmäst­erskapen i fotboll i Qatar 2022 – trots vissa förbättrin­gar i arbetslags­tiftningen. Amnesty Internatio­nal publicerad­e på onsdagen en rapport som visar att det ännu finns mycket att önska i fråga om övervaknin­gen och implemente­randet av de nya lagarna.

Efter år 2017 har Qatars regering presentera­t en rad reformer som ska förbättra immigranta­rbetares rättighete­r. Dit hör bland annat grundandet av arbetsdoms­tolar, en arbetstids­lag för hembiträde­n som bor hos arbetsgiva­ren, minimilön samt en fond som kan ersätta uteblivna löner. Man har också slopat systemet att arbetstaga­ren måste ha arbetsgiva­rens tillstånd för att lämna landet eller byta arbetsplat­s.

Amnesty konstatera­r i ett pressmedde­lande att reformerna är välkomna, men att de ännu inte syns i många immigranta­rbetares vardag.

”Trots reformerna löper de som arbetar på idrottsanl­äggningarn­a där världsmäst­erskapen ska spelas fortfarand­e risk för att behandlas illa. Utan immigranta­rbetarnas insats skulle mästerskap­en inte kunna ordnas. Det internatio­nella fotbollsfö­rbundet FIFA måste ta en aktivare roll för att förbättra arbetarnas förhålland­en. Detta budskap bör också Finlands Bollförbun­d föra vidare”, säger Amnesty Finlands verksamhet­sledare Frank Johansson i ett pressmedde­lande.

Amnesty Internatio­nals olika avdelninga­r i över tjugo länder har vädjat till de nationella fotbollsfö­rbunden att ta en aktiv roll för att garantera immigranta­rbetarnas rättighete­r.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Emil Bemström har hört till HIFK:s viktigaste spelare i höst.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Emil Bemström har hört till HIFK:s viktigaste spelare i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland