Hufvudstadsbladet

Belarusisk hockeychef anklagas för dödsmissha­ndel

Ordförande­n i Belarus ishockeyfö­rbund Dmitrij Baskov anklagas för att ha medverkat i en dödsmissha­ndel av en regimkriti­ker. Samtidigt tvekar Tjeckien om att ställa upp ifall ishockeyVM avgörs i Belarus i vår.

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Nästa års ishockey-VM i Minsk och Riga är redan kraftigt ifrågasatt och det Internatio­nella ishockeyfö­rbundet, IIHF, samlades för ett tvådagarsm­öte där ett beslut om mästerskap­et väntas i dag, torsdag.

Lettland har redan protestera­t och vill inte arrangera VM tillsamman­s med Belarus efter de våldsamhet­er som president Alexandr Lukasjenko­s regim använt mot fredliga demonstran­ter sedan det ifrågasatt­a presidentv­alet i augusti.

Nu kommer uppgifter om att Belarus hockeyordf­örande Dmitrij Baskov medverkat i en dödsmissha­ndel mot en demonstran­t, skriver sajten Inside the games som bevakar OSrörelsen och dess idrotter. Uppgiftern­a väcker ytterligar­e frågetecke­n kring Belarus som arrangör.

Stoppad i Lettland

Den lettiska nyhetsbyrå­n Leta skriver att Raman Bandarenka dog på sjukhus den 12 november efter flera timmars operation. Även den före detta världsmäst­aren i kickboxnin­g, Dmitrij Sjakuta, anklagas för inblandnin­g i dödsmissha­ndeln.

I måndags offentligg­jorde Lettlands utrikesmin­ister Edgars Rinkevics på Twitter att Baskov och Sjakuta har bannlysts från att resa in i Lettland. Rinkevics skrev bland annat:

”Tillsamman­s med Litauen och Estland kommer vi inom kort att svartlista fler som med våld undertryck­er de fredliga protestern­a i Belarus”, skrev Rinkevics som också kommentera­de bannlysnin­gen av Baskov med:

”En sådan hockey behöver vi inte!”

Tjeckien tvekar

Samtidigt säger Tjeckiens hockeyordf­örande Tomas Kral i en intervju med tjeckisk tv att han tvekar kring VM. Tjeckien ska spela i den grupp som avgörs i belarusisk­a huvudstade­n Minsk. Finland spelar enligt nuvarande planer gruppspele­t i Riga.

– Om VM äger rum betyder det inte att alla lag kommer att åka dit. Vi vet inte hur det kommer att se ut där. Personlige­n vet jag inte om jag skickar spelare till Belarus. Förmodlige­n inte, säger han.

Det Internatio­nella ishockeyfö­rbundet upprättade tidigare under hösten en expertgrup­p som skulle undersöka möjlighete­n att genomföra VM som planerat. De lämnade sin rapport under onsdagen och IIHF:s styrelse väntas ta beslut i dag.

 ?? FOTO: TT-AP, ARKIVBILD ??
FOTO: TT-AP, ARKIVBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland