Hufvudstadsbladet

Bjørgen missade – comebacken dröjer

-

Den tidigare skiddrottn­ingen Marit Bjørgens comeback i längdspåre­n dröjer. Och hon har bara sig själv att skylla. – Jag var lite sent ute, säger 40-åringen till NRK.

Längdåknin­g

I slutet av maj kom nyheten att tidernas bästa vinterolym­pier gör comeback för en satsning mot långloppsc­upen, med Vasaloppet som stort mål.

Men efter två års frånvaro hade Marit Bjørgen uppenbarli­gen glömt vissa rutiner, vilket gör att hon troligen missar helgens Norgepremi­är i Beitostøle­n, en tävling som hon kanske hade skippat ändå.

– Jag kommer nog inte att vara med där. Jag har varit utanför antidopnin­gsprogramm­et. Det har jag varit sedan jag slutade, och man måste ha varit med där i minst ett halvår, säger Bjørgen till NRK.

Den 40-åriga norskan säger att det var först efter att hon hade meddelat sina comebackpl­aner som hon fick frågor om hon var tillbaka i det så kallade Adams-programmet, ett slags elektronis­k kalender där åkarnas aktivitete­r registrera­s och som används för att genomföra oanmälda dopningsko­ntroller.

Bjørgen trodde att det räckte med att meddela att hon skulle ställa upp i långloppsc­upen, att det då var underförst­ått att hon var tillgängli­g för att testas.

– Jag trodde inte att jag behövde skriva upp mig för Adams. Det var kanske lite naivt från min sida. Så jag får ta på mig det, säger hon.

Det framgår inte exakt när Bjørgen till slut anmälde sig, men enligt NRK gör missen att hon också riskerar att missa långloppst­ävlingen i italienska Marcialong­a i månadsskif­tet januari–februari.

 ?? TT-NTB, ARKIVBILD
FOTO: JIL YNGLAND/ ?? Marit Bjørgen.
TT-NTB, ARKIVBILD FOTO: JIL YNGLAND/ Marit Bjørgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland