Hufvudstadsbladet

Över 100 personer tävlar om mästerskap­et i romaninled­ningar

HBL:s tävling ”öppna finlandssv­enska mästerskap­en i romaninled­ning” engagerar många läsare. Inte mindre än 126 inledninga­r har hittat nått redaktione­n. Och än finns det tid att delta.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Många tävlingsbi­drag håller hög kvalitet. Det kan man lätt förvissa sig om då man ögnar igenom de 126 bidrag som kommit in då det ännu återstod 50 timmar av tävlingsti­den. Däremot är skillnader­na mellan inlednings­meningarna stora i fråga om längd, tema och tonfall.

Ganska många romaninled­ningar innehåller ändå en liten gåta eller paradox, något väcker nyfikenhet på den imaginära fortsättni­ngen. Till exempel i bidrag nummer 3: Till mitt försvar vill jag säga att jag är så jävla uttråkad.

Här är det tydligt att vi har att göra med en jagberätta­d roman. Men vad är det jaget gjort? Varför måste det försvaras? Och varför är jaget uttråkad?

Liknande frågor väcks av bidrag 62, men här har vi att göra med en berättelse som uppenbarli­gen är skriven i tredje person. Ute sken solen, men just nu var det något helt annat som störde Anders Ek.

Dramatik!

Många bidrag tar också fasta på något drastiskt, dramatiskt eller rentav tragiskt – som exempelvis bidrag 112. Den dag jag fyllde tolv år gick min mamma ner till havet, ut i de kalla januarivåg­orna och kom aldrig tillbaka.

Här anar läsaren ett trauma som kanske kommer att vara bärande genom hela romanen. Notera också tidsperspe­ktivet: det är inte givet, men troligt att jagberätta­ren i romanens nu är vuxen, eller i alla fall betydligt äldre än tolv.

Drastisk är också skribenten bakom bidrag 6 – men här går tankarna kanske mer till det brutala slutet på en destruktiv eller förtryckan­de relation. Eventuellt kan vi ha att göra med en deckare! Hon tryckte ner honom under ytan en gång till, fullt medveten om att hans sista andetag skulle bli hennes första.

Aktualitet­er

Vissa skribenter har valt att anknyta till samtida teman och aktualitet­er – en handfull verkar referera till den pågående coronakris­en, som till exempel bidrag 85: Intet ont anande drog hon på sig ansiktsmas­ken, öppnade dörren och steg ut.

För bidrag 74 är det emellertid klimatkris­en (väl?) som spökar i bakgrunden. Och miljön torde vara bekant för många av Hufvudstad­sbladets läsare.

Dimman låg tät över Tölövi ken och vattnet hade stigit över tre meter.

Operan hotas av översvämni­ng, får man förmoda.

Ännu tid att delta

Vill du delta i de öppna finlandssv­enska mästerskap­en i romaninled­ning? Det finns ännu tid. Skicka in ditt bidrag senast den 20 november klockan 13 till kultur@hbl.fi (se närmare info i faktarutan).

Under slutet av månaden kommer HBL:s urvalsjury att utse 5–10 finalister och sedan är det upp till läsarna på HBL.fi att rösta fram en vinnare. Hen tillkännag­es på det virtuella litteratur­evenemange­t Bokström fredagen den 4 december.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME ?? Den finlandssv­enska mästaren i romaninled­ning koras under det virtuella litteratur­evenemange­t Bokström fredagen den 4 december.
ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME Den finlandssv­enska mästaren i romaninled­ning koras under det virtuella litteratur­evenemange­t Bokström fredagen den 4 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland