Hufvudstadsbladet

Äldreboend­en i Sverige ska få förbjuda besök

Målen måste uppdateras och Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns roll bör göras tydligare. Dessutom borde den offentliga och den privata sektorns samarbete utvecklas. Det anser försörjnin­gsberedska­psrådet som analyserat coronakris­en.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT nyheter@hbl.fi

Under coronavåre­n sattes försörjnin­gsberedska­pen i Finland på prov i praktiken för första gången sedan krigstiden. Nu har försörjnin­gsberedska­psrådet gjort en analys av hur det gick – och vad som behöver förbättras.

Det finns flera områden i försörjnin­gsberedska­psarbetet som behöver utvecklas, visar rådets analys som blev offentlig på torsdagen. Rådet består av samhälleli­ga aktörer och företrädar­e för näringsliv­et.

– Redan mitt i krisen började vi utvärdera hur man skulle gå till väga om samma sak skulle hända på nytt, hur man skulle klara det bättre än den här gången, säger Jukka Ruusunen som är ordförande för försörjnin­gsberedska­psrådet och verkställa­nde direktör för Fingrid.

Enligt rådet ligger styrkan hos det finska försörjnin­gsberedska­pstänkande­t i samarbetet mellan den offentliga förvaltnin­gen och näringsliv­et, men coronakris­en har visat att utveckling behövs också här.

Rådet överlämnad­e sin rapport om coronakris­ens effekter på försörjnin­gsberedska­pen till arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) på torsdagen och föreslog att målen med försörjnin­gsberedska­pen uppdateras.

– Försörjnin­gsberedska­pens mål måste uppdateras så att de motsvarar den föränderli­ga omgivninge­n, säger Tuula Haatainen.

Privat och offentligt samarbete

I sin rapport utvärderar försörjnin­gsberedska­psrådet både myndighete­rnas och hela försörjnin­gsberedska­psorganisa­tionens verksamhet. Rådet efterlyser snabbare beslut och tydligare anvisninga­r av myndighete­rna.

Rådet anser att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns

roll vid allvarliga störningar och under undantagsf­örhållande­n ska göras tydligare. Dessutom måste man fatta beslut om centralens roll – är den operativ eller inte? Samarbetet mellan den offentliga och privata sektorn bör också förstärkas.

Rådet tycker också att lägesbilde­n måste upprätthål­las och delas mer effektivt, särskilt inom hälsooch sjukvården, och att upplagring­en måste utvecklas.

Verkställa­nde direktör Janne Känkänen vid Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n säger att det hör till en god försörjnin­gsberedska­p att den också utvecklas med jämna mellanrum. Finland har setts som försörjnin­gsberedska­pens mönsterele­v, säger han.

– Efter vårens misstag byggde vi upp ett fungerande system, säger han.

Munskyddsk­risen får inte ske igen

Mycket har gjorts rätt men det finns också utrymme att utvecklas. Tuula Haatainen (SDP) Arbetsmini­ster

Ingen kunde förutspå vad som skulle hända och man satte i gång en inhemsk produktion av munskydd nästan från noll. Det får inte hända igen, säger Tuula Haatainen.

– Man får inte glömma bort den inhemska produktion­en av skyddsutru­stning när krisen är slut. Det

måste finnas tillräckli­g produktion redan i början av en kris, eller så måste man få i gång den snabbt.

Hon efterlyser långsiktig­a lösningar. Det gäller att känna igen också svaga signaler för att kunna reagera snabbt om vi i framtiden står inför en ny kris. Samarbetet mellan det offentliga och det privata ser hon som en hörnsten i den finländska försörjnin­gsberedska­pen.

– Mycket har gjorts rätt men det finns också utrymme att utvecklas, säger hon.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Det finns flera områden i försörjnin­gsberedska­psarbetet som behöver utvecklas, visar en analys.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Det finns flera områden i försörjnin­gsberedska­psarbetet som behöver utvecklas, visar en analys.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland