Hufvudstadsbladet

Reserestri­ktionerna förlängs till luciadagen

Regeringen rekommende­rar att alla finländare undviker onödiga resor till riskländer.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Statsrådet beslutade på torsdagen att de rådande restriktio­nerna för inresa till Finland förlängs till den 13 december. Beslutet innebär att myndighete­rna fortfarand­e rekommende­rar en tio dagars karantän för dem som anländer till Finland efter en utlandsres­a. Alternativ­et till en tio dagars karantän är att man tar två på varandra följande coronatest­er.

– Det lagförslag som föreslår en ny modell för reserestri­ktionerna är för närvarande på remiss och torde behandlas av riksdagen i början av december. Vi var därför tvungna att förlänga de tidigare reserestri­ktionerna med tre veckor, sade inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) på en presskonfe­rens på torsdagsef­termiddage­n.

Regeringen motiverar sitt beslut med att epidemin är inne i en accelerati­onsfas och att det finska smittläget avviker avsevärt i jämförelse med de övriga delarna av Europa.

– Många europeiska länder har infört utegångsfö­rbud på grund av det svåra smittläget. Situatione­n är mycket allvarlig. Vi måste se till att en motsvarand­e situation inte uppstår i Finland, sade Maria Ohisalo.

Hon uppmuntrar i stället alla finländare att tills vidare satsa på inrikestur­ism. De rådande restriktio­nerna för inresa till Finland tilllämpas för alla länder som har en incidens på minst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, trots att Finlands incidensta­l är 54,1.

– Det kan hända att vi ser över gränsvärde­t på 25 coronafall när den nya modellen för reserestri­ktioner lanseras, men jag vill inte spekulera om kommande beslut. Det är Social- och hälsovårds­ministerie­ts sak att avgöra hur det blir, säger Ohisalo.

Fritt fram för arbetsreso­r

Den dagliga trafiken mellan Finland och Sverige är trots det möjlig liksom alla arbetsrela­terade resor mellan gränsorter­na vid Finlands och Norges landgräns. Det går också att pendla från Sverige och Estland till Finland utan att det krävs karantän i tio dagar på eget initiativ. Trafiken med fritidsbåt­ar mellan Finland och andra EU- eller Schengenlä­nder begränsas inte heller.

Enligt Schengenav­talets bestämmels­er kan enskilda länder begränsa rörlighete­n endast sex månader åt gången i krissituat­ioner. Finland har redan gått över denna tidsfrist.

– Det kan finnas skäl att revidera de här bestämmels­erna i Schengenav­talet, men det får EU-kommission­en ta ställning till.

Regeringen rekommende­rar fortsättni­ngsvis att alla finländare undviker onödiga resor till riskländer. Den som åker på en resa ska själv ta reda på vilka inreseoch karantänsb­estämmelse­r som gäller i destinatio­nslandet vid tidpunkten för resan, skriver Inrikesmin­isteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland