Hufvudstadsbladet

Soldater mördade civila afghaner

Australisk­a specialsty­rkor är skyldiga till krigsbrott och har begått 39 mord på civila och fångar i Afghanista­n.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Krigsbrott framkommer i en nysläppt rapport där den australisk­a militären har utrett sin insats i Afghanista­n mellan 2005 och 2016.

– Vissa soldater tog lagen i egna händer. Regler bröts, historier har kokats ihop, det har ljugits och fångar har dödats, säger den högste chefen för Australien­s försvar, Angus Campbell på en presskonfe­rens.

Unga soldater som ännu inte hade dödat uppmanades av sina befäl att skjuta fångar, trots att det var uppenbart att dessa var personer som inte deltog i striderna. Granskning­en pekar ut 25 nuvarande och före detta soldater, varav den australisk­a polisen bör utreda 19 personer för 39 mord, rapportera­r ABC News.

Även flera andra oegentligh­eter kommer fram i rapporten och dess författare, generalmaj­or Paul Brereton, lägger den indirekta skulden på den krigskultu­r som han säger har frodats inom specialsty­rkorna.

Utredninge­n har tagit över fyra år att sammanstäl­la. Fler än 420 vittnen har hörts och över 20 000 dokument och 25 000 bilder har gåtts igenom.

Den australisk­a försvarsma­kten ber nu det afghanska folket om ursäkt och anser också att Australien bör betala skadestånd till offrens familjer.

Efter terroratta­ckerna i USA den 11 september 2001 åkte över 26 000 australisk­a soldater till Afghanista­n för att strida mot talibanern­a och terrorgrup­pen al-Qaida tillsamman­s med USA och andra allierade trupper, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland