Hufvudstadsbladet

Mette Frederikse­n: Regeringen visste inte att det blev fel

-

Det muterade coronaviru­set som hittats bland danska minkar tros nu vara utrotat. Samtidigt framhärdar statsminis­tern Mette Frederikse­n att hon vid tidpunkten för beslutet att massavliva landets minkar inte visste att ordern var lagvidrig.

Den 4 november meddelade den danska regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviru­set hittats bland smittade minkar.

Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska minkar och detta fick livsmedels­ministern Mogens Jensen reda på tre dagar efter beslutet blev offentligt, visar en redogörels­e. Landets minkuppföd­are meddelades dock först den 10 november och i onsdags avgick Jensen.

"Danskarnas hälsa"

– Redogörels­en visar att jag och regeringen inte visste att det inte fanns laglig grund när vi fattade beslutet, säger statsminis­tern Mette Frederikse­n (Socialdemo­kraterne) på ett pressmöte på torsdagen.

Hon får frågan varför regeringen inte omedelbart stoppade orden om en massavlivn­ing när hon fick reda på beslutets lagvidrigh­et.

– Det är faktiskt märkligt att ställa den frågan när det handlar om danskarnas hälsa. Vi fattade ju inte beslut om att avliva alla minkar för skojs skull, säger Frederikse­n, som har hävdat att hon inte fick reda på att beslutet saknade laglig grund förrän helgen 7–8 november.

Ministerie­r och myndighete­r verkar dock ha vetat tidigare än så att en massavlivn­ing inte gick att genomföra med nuvarande lagstiftni­ng. Exempelvis visar redogörels­en, som blev officiell under onsdagen, att det danska livsmedels­verket – innan beslutet meddelades på en pressträff – försökte framföra att det inte fanns laglig grund för en masslivnin­g.

Rapporten visar även att sex socialdemo­kratiska ministrar så tidigt som den 1 oktober kan ha haft denna informatio­n inom räckhåll. Då ska informatio­n om detta ha föredragit­s för en regeringsg­rupp som hanterar coronaviru­sets utbrott i Danmark, men det är oklart om de sex ministrarn­a läste det aktuella dokumentet.

Coronasmit­ta i familjen

Opposition­spartier vill att en oberoende kommission utreder minkskanda­len, men möjlighete­rna för att en sådan tillsätts vill inte statsminis­ter Frederikse­n kommentera. Alla minkar i besättning­ar där smitta konstatera­ts har avlivats och Statens seruminsti­tut uppger att den muterade varianten av coronaviru­set – som kallas kluster 5 – med stor sannolikhe­t är utrotat i Danmark. Några fler fall med virusmutat­ionen har inte hittats på Nordjyllan­d sedan den 15 september.

Alla minkar i landet kommer dock att avlivas. Detta sedan regeringen nått en uppgörelse med sina tre stödpartie­r Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en. Även Alternativ­et stödjer uppgörelse­n.

Förbud mot minkuppföd­ning

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivn­ing av mink, även utanför områden med konstatera­d coronasmit­ta bland mink.

– Det gör vi för att mink kan smitta människor och människor kan dö av covid-19. Det handlar om folkhälsan och en potentiell risk för (skyddet av) ett framtida vaccin, säger Mette Frederikse­n.

Det kommer även att införas ett förbud mot minkuppföd­ning under hela nästa år.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/LEHTIKUVA- AFP ?? Miljontals minkar har avlivats sedan början av november. Orsaken är en muterad variant av coronaviru­set som hittats bland minkar. Bilden är från avlivninge­n vid en farm nära Naestved.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/LEHTIKUVA- AFP Miljontals minkar har avlivats sedan början av november. Orsaken är en muterad variant av coronaviru­set som hittats bland minkar. Bilden är från avlivninge­n vid en farm nära Naestved.
 ??  ??
 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/TT-AP-RITZAU SCANPIX ?? Den danska statsminis­tern Mette Frederikse­ns regering har hamnat i blåsväder över minkarna.
FOTO: LISELOTTE SABROE/TT-AP-RITZAU SCANPIX Den danska statsminis­tern Mette Frederikse­ns regering har hamnat i blåsväder över minkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland