Hufvudstadsbladet

Efter Nations League – här är höjdarna 2021

- HBL-TT

Nations League är färdigspel­at och Sverige har degraderat­s till B-divisionen samtidigt som Frankrike, Spanien, Belgien och Italien gått till slutspel. Det här är vad som väntar under 2021 för Europas fotbollsna­tioner.

EM-slutspel Pandemin tvingade det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa att flytta EMslutspel­et från sommaren 2020 till sommaren 2021. I dagsläget råder det dock tveksamhet­er var mästerskap­et kommer att spelas. Hur hårt håller förbundet på att EM ska avgöras i tolv olika länder? Finns det någon sanning i rykten att slutspelet kan flyttas till Ryssland eller till Storbritan­nien? Det är frågor som ska besvaras. Klart är i alla fall att Finland är ett av landslagen som gör upp om titeln.

Speldatum: 11 juni till 11 juli.

VM-kval

Qatar 2022, det är målet som alla världens landslag har ställt in siktet på.

Jakten på en plats i VM-slutspelet, som för ovanlighet­ens skull avgörs 21 november–18 december, inleds med kvalgrupps-lottningen i schweizisk­a Zürich den 7 december klockan 18. Då ska de 55 europeiska lagen placeras i fem grupper som består av sex lag och fem grupper som består av fem lag. Gruppvinna­rna säkrar VM-biljetter medan grupptvåor­na får spela playoff.

Europas nationer gör upp om 13 VM-platser.

VM-kvalet startar den 25–30 mars.

Nations League-slutspel

Gruppvinna­rna i A-divisionen spelar vidare i Nations League – och gör upp om trofén. Det är en titelkamp som står mellan Frankrike, Spanien, Belgien och Italien.

Slutspelet består av semifinale­r, bronsmatch och final. I ett tidigare skede meddelade tre nationer intresse för att arrangera slutspelet; Italien, Nederlände­rna och Polen. Eftersom Italien vann sin grupp kommer de sannolikt att utses till värdland.

Portugal vann premiärsäs­ongen av Nations League men missade chansen att försvara titeln då laget placerade sig på andra plats bakom Frankrike.

Speldatum: Första semifinale­n spelas den 6 oktober och den andra dagen därpå. Bronsmatch och final avgörs den 10 oktober.

Nästa Nations League-turnering spelas den 2 juni–27 september 2022 och då spelar Finland i B-divisionen.

 ?? FOTO: GEOFF CADDICK / LEHTIKUVA ?? Teemu Pukki och Robin Lod har mycket att se fram emot nästa år.
FOTO: GEOFF CADDICK / LEHTIKUVA Teemu Pukki och Robin Lod har mycket att se fram emot nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland