Hufvudstadsbladet

”Min lärare på Sibelius-Akademin uppmanade mig att åka hem”

Den finländska musikscene­n vill inte riktigt medge sin skuld till invandrade musiker. Det säger dirigenten Nils Schweckend­iek som tilldelas Fredrik Pacius-priset om 15 000 euro.

- FREDRIK SONCK

De musiker som flyttat till Finland från ett annat land har ofta svårt att göra sig gällande.

Det säger dirigenten Nils Schweckend­iek. Han är född i Tyskland, uppvuxen i England och flyttade i 20-årsåldern till Finland för att studera. Han talar alltså av egen erfarenhet.

– När jag slutförde mina studier vid Sibelius-Akademin sade en av mina huvudlärar­e: ”Okej, nu måste du sticka tillbaka till dit eget land för Finland är för finska dirigenter.” Det var en realistisk förmaning – för det är så den finländska musikscene­n fungerar – men det gör läget kärvt för invandrade musiker. Det har jag också märkt då jag talat med kollegor, inte bara dirigenter utan också andra musiker.

Under de 15 år som förflutit sedan utexaminer­ingen har Schweckend­iek ändå varit verksam i Finland. Och det har gått rätt bra för honom. Numera är han konstnärli­g ledare för Helsingfor­s kammarkör och professor i kördiriger­ing vid Sibelius-Akademin. Och i dag belönas han med Fredrik Pacius-priset om 15 000 euro.

– Det är förstås en stor ära. Som immigrant är det inte alltid så lätt att känna att ens insatser uppskattas på den inhemska scenen – och Pacius var ju också invandrare, säger Schweckend­iek och tillägger att till exempel Helsingfor­s stadsorkes­ter har en tysk historia.

Hur kändes det då din lärare sade så där för 15 år sedan? – Det var inte en oväntad kommentar, men ändå en chock att någon sade det högt. Jag hade redan varit ihop med min blivande fru i ett par år och jag hade inga tankar på att lämna Finland och arbetade på operan.

Jag kände mig ganska etablerad, så på det sättet uppstod en känslomäss­ig dissonans.

För en utomståend­e är det kanske ändå en överraskan­de kommentar, med tanke på hur internatio­nellt musikfälte­t verkar vara. Och det är ju många finländska musiker som arbetar utomlands. – Den finländska musikscene­n har blivit mer internatio­nell, men samtidigt oroas jag av diskussion­en om ”de många utländska musikerna som spelar i våra orkestrar”. Det borde inte vara en fråga som behöver diskuteras!

– Jag har en allmän känsla av att finländare är väldiga glada att se ”sina” musiker arbeta utomlands, men mindre glada att se utlänninga­r komma hit. Det är fint att unga finländska dirigenter får så mycket stöd, men det borde inte baseras på vilket pass du har. Jag tror att många invandrare känner en stark samhörighe­t med Finland och vill lämna ett avtryck här. Det vore viktigt att de får göra det, säger Schweckend­iek som ändå är hoppfull: han tror att attitydern­a håller på att förändras.

”En ypperlig interpret”

Fredrik Pacius-priset tilldelas Nils Schweckend­iek med motivering­en att han är en ypperlig interpret av nutida musik, med en meritlista som upptar omkring hundra uruppföran­den. Svenska litteratur­sällskapet lyfter i sitt pressmedde­lande även fram hans insatser för att främja äldre finländsk körmusik som fallit i glömska, liksom hans ambitiöst sammanstäl­lda konsertpro­gram, med tydlig förankring i samtida kulturella frågeställ­ningar.

Priset delas ut fredagen den 20 november i samband med Fredrik Pacius-symposiet, som arrangeras av Finlands musikarv r.f.

Symposiet och prisutdeln­ingen direktsänd­s på sls.fi, där det även kan ses efteråt.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE/PRESSBILD ?? ■
Nils Schweckend­iek får Fredrik Pacius-priset, som tilldelas en person som främjat Finlands musikliv i Pacius anda.
FOTO: MARCO BORGGREVE/PRESSBILD ■ Nils Schweckend­iek får Fredrik Pacius-priset, som tilldelas en person som främjat Finlands musikliv i Pacius anda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland