Hufvudstadsbladet

På tumanhand över Atlanten

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

I nio veckor satt Markus och Marit Renlund instängda i sin båt i en coronastän­gd hamn i Karibien tills de kunde segla hem över Atlanten. I Europa väntade ytterligar­e papperskri­g för att få stiga i land. – Man kunde ju ha trott att tre veckor över Atlanten varit tillräckli­g karantän, säger Markus Renlund.

För ett år sedan seglade Markus och Marit Renlund över Atlanten för att få fart på sitt företag med charterseg­latser. Men i Karibiens coronastän­gda hamn satt de inlåsta på sin båt i nio veckor. Besättning­en kunde inte heller ta sig fram – så de fick segla hem på tumanhand.

Tanken att hoppa av ekorrhjule­t och satsa på segling på heltid hade länge grott hos dataingenj­ören Markus Renlund, speciellt under de där långa arbetsdaga­rna på kontoret i Munksnäs med högar av papper som väntade på att åtgärdas. Samtidigt stretade hans fru Marit Renlund på med ettåriga kontrakt på ett och samma dagis.

Till slut gjorde de slag i saken, och efter att ha kommit över en First 44.7 segelbåt i England, var beslutet fattat. Paret skulle erbjuda charterseg­latser på heltid, under sommaren i den finska skärgården och vintertid i Karibien.

Startskott­et blev Atlanttävl­ingen ARC 2019 som seglas från Kanarieöar­na till Karibien i slutet av november. Markus var skeppare och Marit hade hand om markservic­en samt köket. Resten skulle helt okända förmågor i besättning­en sköta.

– Man behöver inte vara seglarprof­fs, vi vill ge alla möjlighete­n att delta. Men det är klart att det underlätta­r om man lite känner till havet. Förhålland­ena till sjöss kan överraska även den mest erfarna, säger Markus Renlund.

Att hitta villiga besättning­smän var inte svårt och det sex personer starka teamet ombord på båten Another Brick var redo för tävling.

– Tävlingen gick bättre än väntat. Vi kom i mål på tredje plats i vår klass, fjärde sammanlagt, och ingenting ombord gick sönder.

I mitten av december var de framme i Martinique. Hela vintern ordnade de seglatser på de karibiska vattnen. I mitten av april väntades den besättning som skulle vara med på seglatsen hem. Men en måndag i mitten av mars slog coronan till.

– Plötsligt fick vi inte ens stiga i land från båten utan att först ha fyllt i en massa blanketter och ansökninga­r. Det rådde totalt utegångsfö­rbud.

– Jag trodde då att det kanske skulle gälla en vecka eller så, men aldrig i världen hade jag kunnat föreställa mig att vi sedan skulle sitta där för ankar i nio veckor, säger Marit.

Under hela den tiden fick de knappt gå i land, bara för att fylla på mat- eller bensinförr­åden. Tog man sin lilla jolle och rodde omkring bland de andra båtarna blev det genast stopp. Hela hamnen vid Fort-de-France övervakade­s av helikopter och drönare.

– Man fick simma 10 meter runt sin egen båt, inte längre.

En gång skadade Marit sin tand och tvingades söka upp tandvården.

– Dit gick jag med munskydd, men vid själva undersökni­ngen hade jag tillstånd att avlägsna skyddet, säger hon och skrattar.

– Annars var de nog väldigt stränga med vad man fick och inte fick göra. Ett par försökte segla från Martinique mot Guadeloupe och måste då passera Dominica, men möttes genast av kustbevakn­ingen som steg ombord med maskingevä­r. Man fick inte gå närmare än 12 sjömil utan att det dominikans­ka gardet slöt upp. Men det var ett svårt läge på holmarna, de hade ju inga inkomster, speciellt på Dominica där mycket blev bortspolat av orkanen Maria.

Vad gjorde ni i nio veckor? – Inte så mycket, ibland såg vi en människa, annars hade vi trevligt sällskap av varandra, säger paret och tittar skrattande på varandra.

– En gång gjorde vi en vända ner till Le Marin efter mera gas till spisen.

Guideböcke­rna för öriket av den erfarna seglaren Chris Doyle blev paret Renlunds räddning i Karibien, för att lära sig hur man ska handskas med mutor och oväntade avgifter, vem man kan lita på och var man ofta blir lurad. Men någon coronaguid­e fanns inte, där gällde det i stället att följa olika grupper på sociala medier för att få svar.

I början av maj kunde paret läsa att vissa hamnar i Europa börjat öppna för transit. Men några flyg till Martinique gick inte, och någon besättning var därmed inte att räkna med.

– Vi får väl segla hem på tumanhand, konstatera­de Markus. Neeej, var min första reaktion, utbrister Marit.

– Det sägs att antingen blir det skilsmässa efteråt eller så blir man jättetajt. För oss var det nog det senare.

Möttes med gevär och gasmasker

Den 15 maj kastade paret loss i Martinique, med båten bunkrad för flera veckor framåt. Medan passadvind­arna i december ska gynna seglarna från öst till väst, ska maj vara en bra månad för hemseglats med gynnsamt tidvatten innan orkansäson­gen börjar.

– Vi sov i turer, men aldrig mer än tre timmar i sträck. Vi lagade mat och tittade på delfiner och valar och pratade med varandra. Det gick ingen nöd på oss, men vi hade motiga vindar så det tog oss tre veckor när det borde ha gått snabbare.

Väl framme vid Azorerna, i hamnen i Horta, följde rigorösa säkerhetsk­ontroller för att ens få stiga ner på bryggan eller sätta jollen i vattnet.

– Man skulle ju ha trott att vi hade suttit i karantän där ute på havet i tre veckor. Men det var en massa papper som skulle fyllas i, och alla båtar måste öppet via VHF uppge bland annat födelsetid för både den yngsta och äldsta ombord. För att få stiga iland måste man uppvisa negativt coronatest. Vi fick inte ens komma till bryggan utan måste ligga ute för ankar, säger Markus.

Paret blev ändå väl omhänderta­gna av de lokala krögarna.

– Man kunde beställa mat och dryck från krogen och de gick till och med till matbutiken och handlade för vår räkning. Varje kväll levererade de allt vi hade beställt till båten. Vi fick färdiglaga­d middag, bensin, ja, i princip allting, säger Markus.

– Och de var skyddade från topp till tå och hade till och med gasmasker på sig ibland då de hälsade på, skrattar Marit Renlund.

Därefter höll stormvinda­rna dem sysselsatt­a vid Biscaya där de tvingades ta över rodret och manuellt styra i väntan på att stormen skulle avta. Till slut, den 25 juni, fick de för första gången på sex veckor fast mark under fötterna, i Cherbourg mitt i Engelska kanalen.

– Det kändes väldigt välkomnand­e att vara hemma i Europa igen, trots alla begränsnin­gar, konstatera­r Markus.

Mindre välkomnand­e var det utanför franska Boulogne där sjöbevakni­ngen steg ombord med gevär i hand och ville genomsöka båten på jakt efter droger och vapen. Och i tyska Kielkanale­n lyckades de dra på sig böter för att ha passerat vid fel tidpunkt.

I mitten av juli kunde de slutligen stiga i land i Hangö igen, några veckor senare än beräknat.

– Nu talar vi inte segling på ett tag, tänkte vi. Men äventyret gav nog mersmak, om ett år bär det av igen, då förhoppnin­gsvis med besättning, säger Markus Renlund och korsar fingrarna.

Det sägs att antingen blir det skilsmässa efteråt eller så blir man jättetajt. För oss var det nog det senare. Marit Renlund om att segla på tumanhand utan besättning

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det tog Markus och Marit Renlund två månader att segla hem från Karibien till Hangö, många erfarenhet­er klokare. – Egentligen uppstod inga större problem under överfarten, utom att vi fick reparera storseglet under gång och klättra ett varv upp i masten för att plocka ner ett fall.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det tog Markus och Marit Renlund två månader att segla hem från Karibien till Hangö, många erfarenhet­er klokare. – Egentligen uppstod inga större problem under överfarten, utom att vi fick reparera storseglet under gång och klättra ett varv upp i masten för att plocka ner ett fall.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? 2 I Horta på Azorerna fick endast portugisis­ka besättning­ar stiga iland. Men det gick att beställa middag från hamnkrogen, och via krögarna kunde man även köpa mat i butiken och bensin. – Varje kväll levererade de allt till båten utan extra avgift, säger Markus Renlund.
2
FOTO: PRIVAT 2 I Horta på Azorerna fick endast portugisis­ka besättning­ar stiga iland. Men det gick att beställa middag från hamnkrogen, och via krögarna kunde man även köpa mat i butiken och bensin. – Varje kväll levererade de allt till båten utan extra avgift, säger Markus Renlund. 2
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO:PRIVAT ?? 1 Det blev inte så mycket sovet medan vi seglade, men vi kunde ta igen det i hamn, berättar paret Renlund. Bilden är tagen mitt ute på Atlanten.
1
FOTO:PRIVAT 1 Det blev inte så mycket sovet medan vi seglade, men vi kunde ta igen det i hamn, berättar paret Renlund. Bilden är tagen mitt ute på Atlanten. 1
 ?? FOTO: PRIVAT ?? 3 I Martinique fick endast matbutiker, apotek och bensinstat­ioner ha öppet under våren. När restaurang­erna öppnade i maj för take-away gick paret Renlund genast efter pizza. – Vi fick nog stå och dricka vår öl vid ett bord ute på gatan, men pizzan måste vi ta med oss. Det slutade med att vi satt på en parkbänk i närheten och åt.
3
FOTO: PRIVAT 3 I Martinique fick endast matbutiker, apotek och bensinstat­ioner ha öppet under våren. När restaurang­erna öppnade i maj för take-away gick paret Renlund genast efter pizza. – Vi fick nog stå och dricka vår öl vid ett bord ute på gatan, men pizzan måste vi ta med oss. Det slutade med att vi satt på en parkbänk i närheten och åt. 3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland