Hufvudstadsbladet

WHO avråder från remdesivir

Använd inte remdesivir för behandling av covid-19, oavsett hur sjuk en patient är. Det rådet ger Världshäls­oorganisat­ionen efter att en ny granskning av det antivirala läkemedlet inte kunnat visa att det lindrar sjukdomen.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Tidiga studier antydde att remdesivir kunde leda till ett kortare sjukdomsfö­rlopp. Läkemedlet har därför blivit en del av behandling­en för patienter med covid-19. I oktober beställde EU 500 000 doser till ett värde av cirka en miljard euro.

Men för en månad sedan kom Världshäls­oorganisat­ionen WHO, efter en klinisk studie, fram till att remdesivir har liten eller ingen effekt mot covid-19. Nu har en WHOpanel som tar fram internatio­nella riktlinjer kommit fram till samma slutsats och avråder från läkemedlet, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Granskat fyra studier

”Panelen/.../fann att det saknas bevis för att remdesivir förbättrar oddsen för sådant som är värdefullt för patientern­a, som minskad dödlighet, behov av respirator, tiden att tillfriskn­a...”, skriver panelen.

Den har granskat fyra internatio­nella, randomiser­ade studier där 7 000 sjukhusinl­agda patienter med covid-19 undersökte­s.

Remdesivir måste ges intravenös­t, och panelen drar därför slutsatsen att hanteringe­n och behandling­en är för dyr och komplex med hänsyn till vad man får ut av läkemedlet.

Godkänt i över 50 länder

”Särskilt med tanke på de kostnader och resurser som är förknippad­e med remdesivir/.../kände panelen ett ansvar att kunna påvisa bevis på dess effektivit­et, vilket inte har styrkts med den för tillfället tillgängli­ga datan”, skriver panelen.

WHO:s rekommenda­tion är inte bindande och panelen ser gärna att det görs fler utvärderan­de studier av remdesivir.

Läkemedlet har hittills godkänts som behandling av covid-19 i över 50 länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland