Hufvudstadsbladet

Överraskan­de resultat svårt få rättvis synlighet

- SEBASTIAN HIELM livsmedels­säkerhetsd­irektör, docent, Helsingfor­s

VETENSKAP I sin essä (HBL 15.11) framför Hannes Nykänen intressant­a tankar om korruption inom vetenskape­n, där han sätter fingret på de många blinda fläckarna som styr vår vetenskaps­uppfattnin­g i dag. Problemen gällande finansieri­ng och rapporteri­ng av forskning är i grunden desamma sedan upplysning­stiden, men accentuera­s i vår tid av att vetenskape­n (framför allt den naturveten­skapliga) allmänt ses som den enda sanningen.

Men Nykänen hemfaller till populistis­k luddighet då han påstår att ”ministerie­r” kräver att forskare endast levererar vetenskaps­artiklar som innehåller för ministerie­t gynnsamma resultat. Jag vet inte vilka ministerie­r som avses (Sanningsmi­nisteriet?), men för min del vill jag hävda att jag varken mött eller ställt dylika krav under ett kvartsseke­l som forskare och tjänsteman.

Då det gäller statsrådet­s strategisk­a forskning är den i det närmaste barnsligt reduktiv: vi står som lagberedar­e inför samhälleli­ga problem, och finansiera­r forsknings­projekt i syfte att begrunda alternativ­a lösningar. Definitivt inte akademisk grundforsk­ning, men nog en konkret och uppriktig frågeställ­ning i syfte att göra vårt land bättre, lag för lag.

Enligt min erfarenhet är våra ministerie­r uppriktigt intressera­de av alla forsknings­resultat, eftersom målet för vårt arbete inte är forskninge­n i sig, utan att göra det bästa vi kan med begränsade medel. Däremot håller jag nog med Nykänen i att den akademiska forsknings­miljön ofta lider av konkurrens, kotterier och vedertagna sanningar, vilket gör det svårt för överraskan­de resultat att få en rättvis synlighet. Till spelets regler hör dock att synlighete­n ska komma från fackgransk­ade vetenskapl­iga artiklar och inte sociala medier, vilket Nykänen liksom allehanda konspirati­onsteoreti­ker har svårt att förlika sig med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland