Hufvudstadsbladet

Alla drar alltid hemåt

-

I Svenskfinl­and är regionalpo­litiska spänningar ett känsligt kapitel. Men ser man till den politiska spelplanen är det som bäddat för regional dragkamp. I ett kommunalva­l är det enbart de egna kommuninvå­narna som är intressant­a och i ett riksdagsva­l handlar det om att vinna gunsten i den egna valkretsen. Att dra hemåt är inbyggt i systemet. (...)

FSL är som ett SFP i miniatyr med lokalfören­ingar i alla delar av Svenskfinl­and. Men på en väsentlig punkt skiljer sig lärarförbu­ndet från partiet. FSL utgör i praktiken endast en valkrets, vilket bland annat ses i valet av OAJ:s fullmäktig­e. Då det endast finns en valkrets kunde man tro att det regionala skulle vara av sekundär betydelse. Men som i så många andra finlandssv­enska organisati­oner finns regionala förtecken också i FSL.

Nyligen valdes FSL:s styrelse för de två följande åren. I förbundets stadgar finns enbart stipulerat att styrelsen skall ha 8 ledamöter. Det sägs ingenting om regional fördelning. I praktiken har dock kutymen varit att alla regioner skall ha representa­tion i styrelsen. I sin senaste ordförande­kolumn kastade Inger Damlin fram frågan om det skall vara så. Fullmäktig­e valde ändå att inte lyssna på det örat. Resultatet blev ett konsensusv­al enligt beprövad modell. Det är inget fel med att framhålla vikten av en kontaktyta till alla delar av Svenskfinl­and. Men den värdefulla diskussion­en om hur man skall prioritera uteblev.

Läraren

Mattias Fagerholm om Finlands svenska lärarförbu­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland