Hufvudstadsbladet

Flyttade matcher eller spel inför tomma läktare

HIFK:s ishockeyli­galag flyttar två av sina hemmamatch­er, Dicken ska ta beslut om sina fyra matcher i handbollen­s FM-serie och FM-liga medan handbollsl­aget BK-46, ishockeykl­ubben Jokerit och basketland­slaget spelar inför tomma läktare.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp höll på fredagen en presskonfe­rens där de informerad­e om nya restriktio­ner och rekommenda­tioner.

Huvudstads­regionen befinner sig i coronaepid­emins spridnings­fas, det vill säga den allvarliga­ste fasen. Därför införs strikta restriktio­ner för tre veckor, vilket betyder att maximalt 20 personer tillåts delta i offentliga tillställn­ingar eller allmänna sammankoms­ter inomhus. Till den här kategorin hör olika sportevene­mang.

Det i sin tur betyder att bollsporte­rna och all annan idrott står inför stora beslut. Antingen får matcher och tävlingar ställas in, flyttas eller så sker idrotten utan publik.

Handbollen­s högsta serier berörs i allra högsta grad av Regionförv­altningsve­rkets beslut.

Samtliga sex lag (HIFK, Dicken, GrIFK, Sjundeå IF, Atlas, KyIF) i damernas FM-serie finns inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts område och fem av åtta lag (Dicken, HIFK, BK-46, Sjundeå IF, GrIFK) i herrarnas FM-liga berörs också.

– Kalendern är redan rätt fullspäcka­d. Inför säsongen tog klubbarna tillsamman­s beslut om att genomföra matcher om det bara är möjligt. Förbundet kommer inte att kräva att klubbarna flyttar sina matcher men om det finns datum att flytta dem till är det säkert möjligt, säger Taneli Tiilikaine­n, tävlingsch­ef på Handbollfö­rbundet.

Han säger att det är upp till klubbarna att ta beslut om hur de gör. Att i stor utsträckni­ng flytta matcher är inte helt oproblemat­iskt då det kan skapa problem längre fram under säsongen.

– Speciellt i herrarnas liga är programmet redan rätt tajt. På damsidan är det lättare att hitta lediga matchdagar, säger Tiilikaine­n.

I damernas FM-serie spelas sju matcher i Nyland under treveckors­perioden:

27.11 HIFK-Sjundeå IF, 28.11 KyIF–Atlas och GrIFK–Dicken, 1.12 Dicken–KyIF, 12.12 Sjundeå IF–KyIF och Atlas–GrIFK och 13.12 Dicken-HIFK.

Också i herrarnas FM-liga finns sju matcher i Nyland i spelschema­t under perioden:

25.11 BK-46–Dicken, 28.11 HIFK

GrIFK, 2.12 BK-46–Sjundeå IF och Dicken-Cocks, 5.12 GrIFK-Dicken, 12.12 HIFK–BK-46 och 13.12 Dicken-Sjundeå IF.

Dicken är den klubb som drabbas hårdast i handbollen då både damoch herrlaget har två hemmamatch­er under treveckors­perioden.

– Vi har inte haft tid att ta ställning till hur vi gör med de här matcherna men vi kommer att göra det inom de närmaste dagarna, säger klubbens ordförande Jan Hellman.

– Alla inkomstkäl­lor är förstås viktiga och herrmatche­n mot Cocks och dammatchen mot HIFK är matcher som lockar mycket publik.

Också BK-46 hemmamatch­er mot Dicken och Sjundeå IF är matcher som i normala fall skulle locka mycket publik.

– Vi har inte tagit något beslut i frågan utan gör det i helgen. Men jag tror inte att vi kommer att flytta de här matcherna, säger BK:s ordförande Roger Roos.

Klubben förlorar 9000 euro i publikintä­kter om man genomför matcherna mot Dicken och SIF inför tomma läktare.

– I vår ekonomi har den summan en stor betydelse, säger Roos.

HIFK flyttar matcher

HIFK:s ishockeyli­galag för herrar meddelade att lagets matcher mot SaiPa och Kärpät flyttas. IFK skulle möta SaiPa på onsdag 25.11 och Kärpät på fredag 27.11 men matcherna spelas i stället 5.1.2021 respektive 20.1.2021. HIFK har tur i oturen då klubben främst har bortamatch­er inprickade i spelschema­t eftersom innebandy-VM för herrar skulle spelas i Ishallen i början av december.

Innebandym­ästerskape­n flyttades redan vid ett tidigare skede till december 2021 på grund av coronapand­emin.

KHL-klubben Jokerit meddelade att man kommer att spela sina hemmamatch­er enligt matchprogr­ammet. Matcherna spelas inför tomma läktare.

Även HIFK:s och Kiekko-Espoos damlag har hemmamatch­er under treveckors­perioden. HIFK möter Lukko 5.12 medan Kiekko-Espoo får besök av Kuortane 4.12 och HPK 10.12. Ishockeyfö­rbundets tävlingsch­ef Pirkka Antila väntar på svar från klubbarna för att kunna avgöra om det blir spel inför tomma läktare eller om klubbarna vill flytta matcherna.

Damligans grundserie avslutas i december och den 9 januari ska fortsättni­ngsseriern­a köra i gång.

– Det finns med andra ord inte möjlighet att skjuta fram matcher till januari, säger Antila.

Han säger att förbundet och klubbarna kommer med besked om de berörda matcherna inom kort.

Herrlandsl­aget i basket spelar sina två EM-kvalmatche­r inför tomma läktare i Esbo nästa vecka.

Finland möter Georgien den 28.11 och Serbien 30.11 och Basketförb­undet beslöt att genomföra matcherna enligt det ursprungli­ga schemat.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Anna Lindahls Dicken ska möta Ida Väyrynens och Ella Holopainen­s HIFK i FM-serien i handboll 13.12.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Anna Lindahls Dicken ska möta Ida Väyrynens och Ella Holopainen­s HIFK i FM-serien i handboll 13.12.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? HIFK spelar på hemmaplan nästa gång 16 december då Sport kommer på besök till Ishallen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA HIFK spelar på hemmaplan nästa gång 16 december då Sport kommer på besök till Ishallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland