Hufvudstadsbladet

”Det finns saker att vara tacksam för”

Mikaela Shiffrin försökte komma tillbaka redan några veckor efter pappans död. Men på grund av pandemin och en ryggskada har det nu gått 300 dagar i stället. – Att tävla igen känns som att åka på semester, säger alpinstjär­nan inför helgens slalomprem­iär.

- JENS BORNEMANN/TT

Mikaela Shiffrin har ett tungt år bakom sig. Hennes pappa Jeff avled hastigt i februari, bara ett par månader efter det att hennes mormor gått bort.

Pappans död gjorde att Mikaela Shiffrin tog en längre paus från skidåkning­en. Målet var dock att återvända för att försöka återta ledningen i bland annat den totala världscupe­n.

Superstjär­nan åkte som sina konkurrent­er till Åre i början av mars – men då ställdes resten av säsongen in på grund av covid-19.

– Skidåkning­en har varit som terapi, säger Mikaela Shiffrin, som på torsdagsef­termiddage­n höll en digital pressträff inför helgens tävlingar i Levi.

– Men vi kom i alla fall till Sverige och försökte. Jag var redo att ställa mig på start. Tror jag. Så även om det ställdes in var det ett stort steg.

"Väldigt arg"

Att inte få avsluta säsongen som planerat var ett bakslag, medger hon. Men det var å andra sidan inget att göra åt när pandemin satte stopp för allt.

– Jag är väldigt arg, men inte över hur säsongen slutade. Jag är arg för att min pappa dog. Jag är arg för hur ensam jag känner mig många dagar, säger hon.

– Men å andra sidan är jag väldigt tacksam att jag har mamma nära mig så ofta, att min bror finns där.

Det finns saker att vara tacksam för också.

På ytan är det samma gamla vanliga Mikaela Shiffrin, som artigt och vältaligt svarar på journalist­ernas frågor. Men livet har bjudit på en del smällar det senaste året, konstatera­r hon.

Det gör att helgens tävlingar i Finland blir ett välkommet avbrott snarare än en stor press.

– Den här våren, sommaren, hösten, har varit den mest hektiska och stressigas­te perioden i mitt liv. Men jag tror att många kan känna igen sig i det, säger hon.

– Det ska bli kul att tävla igen. Att tävla blir faktiskt en paus, som att åka på semester, vilket inte är som jag brukade tänka på det. Men jag är så tacksam över att vara här och så taggad över att få ställa mig på start igen.

"Olycklig sväng"

Amerikansk­an skulle egentligen ha gjort comeback redan i storslalom­premiären i Sölden i oktober. Men en ”olycklig sväng” på träning ledde till att hon slog upp en ryggskada och tvingades avstå.

Och därför har det nu alltså gått 300 dagar sedan senaste tävlingen.

– Saker går inte alltid som man vill. Om det är något jag lärt mig de senaste 300 dagarna är att man måste ta det livet bjuder på. Det kanske inte smakar så bra, men

man måste liksom äta det ändå, säger Mikaela Shiffrin.

– De andra åkarna kommer inte heller att säga ”stackars Mikaela, låt oss sakta ner för hennes skull”. Det skulle inte jag göra för dem heller. Vi tävlar ju. Så antingen kommer det att gå fantastisk­t, eller så gör det inte det. Oavsett kommer vi att överleva och kämpa vidare nästa dag.

 ?? AULETTA/TT-AP, ARKIVBILD
FOTO: GIOVANNI ?? Mikaela Shiffrin gör comeback i den alpina världscupe­n i helgen – 300 dagar efter senaste tävlingen.
AULETTA/TT-AP, ARKIVBILD FOTO: GIOVANNI Mikaela Shiffrin gör comeback i den alpina världscupe­n i helgen – 300 dagar efter senaste tävlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland