Hufvudstadsbladet

Lekfullt och klurigt med paret Hellman

Trots ett intimt och långvarigt samarbete lyckades Karin och Åke Hellman behålla sin personliga konstnärli­ga särart. Nu kan man se paret på Ateneum.

- MARICA GRIPENBERG kultur@hbl.fi

Karin och Åke Hellman träffades redan under studietide­n i Konstindus­triella läroverket. De gick båda på teckningsl­ärarlinjen åren 1934– 1938. Jämsides med läraryrket var de också konstnärer och debuterade samtidigt 1939. Dessutom delade de ateljé hela livet. Båda har också gjort verk för offentliga utrymmen.

I Fokus-salen i Ateneum visas just nu en del av den stora helhet, som deras arvingar har donerat till konstmusee­t: ett tjugotal målningar och omkring trettio skissböcke­r. Några verk av paret som redan fanns i museets samlingar visas också. När man ser deras arbeten tillsamman­s slås man av att de är så olika, bägge två har lyckats behålla sin egen konstnärli­ga särart trots det intima och långvariga samarbetet.

Textilmate­rial

Karin Hellmans (1915–2004) verk represente­rar modernisme­n. Hon experiment­erade friskt och arbetade mycket med collage i olika material,

Karin Hellmans verk represente­rar modernisme­n. Hon experiment­erade friskt och arbetade mycket med collage i olika material, men också hennes målningar är modernisti­ska.

men också hennes målningar är modernisti­ska. I collagen är materialet ofta upphittade saker, men hon återanvänd­e också tygbitar från till exempel familjens avlagda kläder. Redan under 1960-talet blev hon en föregångar­e genom att lyfta fram textilmate­rial i sina konstverk.

Hennes arbeten är ofta kraftfulla, kontrastri­ka och färgstarka med mycket rött och orange. Dessutom är de vanligen stora till formatet, men ändå komponerad­e med säker hand. Motiven steg till ytan ur den egna fantasin inspirerad av hennes intresse för berättelse­r. Hon var intressera­d av myter, de gamla kulturerna kring Medelhavet och olika äldre epoker som till exempel stenåldern. Det märks i verket Venus av Willendorf II från 1969, där ett foto av venusfigur­inen införlivat­s i ett collage, som påminner om en rituell sköld.

En jättetorsk

Åke Hellman (1915–2017) var intressera­d av filosofi och öppen för 1900-talets konstriktn­ingar. Några av utställnin­gens arbeten pekar på inspiratio­n från både Amedeo Modigliani och Paul Cézanne.

Flera målningar har en surrealist­isk prägel, det ser vi genast i porträttet av hustrun från 1970 och självportr­ättet från samma år.

De visar vardera två olika målningar i en: vi har dels landskapet, dels porträtten som växer fram ur omgivninge­n. Själva porträtten blir bilder i bilden.

Åke Hellman var också insatt i olika föremåls symboliska betydelse och använde sig av spelkort som bilder för ödet och klockor för att påminna om tidens gång. Storleksfö­rhållanden kan vara ett sätt att kullkasta det bekanta, så sker i Torsken från 1970, där fisken på skärbrädet är större än segelbåten, som guppar i vattnet strax bredvid.

Även för Åke Hellman var färgerna viktiga och han var väl insatt i färgteori. Ofta är färgskalan lyrisk i både porträtt och stilleben. Motiven var ofta de klassiska inom den konsthisto­riska traditione­n: porträtt och självportr­ätt, nakenstudi­er och stilleben.

Åke Hellman var en speciellt skicklig stoffmålar­e, som lyckades få materialen och ytstruktur­erna att se otroligt levande ut. Redan som ung var han en säker tecknare, teckningss­kicklighet­en kan vi beundra i hans krigstida blyertsski­sser från fronten. Han var under många år förestånda­re för Helsingfor­s universite­ts ritsal. Där var han en inspireran­de och omtyckt lärare. Trots sin egen stora tekniska skicklighe­t brukade han betona för sina elever att det främst var färgerna och deras skiftninga­r, som var det allra viktigaste i en målning.

Trots olikhetern­a har paret Hellmans konst också många gemensamma drag. Hit hör en lekfullhet och stor fantasirik­edom, många gånger parad med humor och en rolig klurighet.

 ?? FOTO: HANNU AALTONEN/FINLANDS NATIONALGA­LLERI ?? Storleksfö­rhållanden kan vara ett sätt att kullkasta det bekanta i Åke Hellmans måleri, här i Torsken från 1970.
FOTO: HANNU AALTONEN/FINLANDS NATIONALGA­LLERI Storleksfö­rhållanden kan vara ett sätt att kullkasta det bekanta i Åke Hellmans måleri, här i Torsken från 1970.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland