Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set sprids med fart

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Coronaepid­emin eskalerar i huvudstads­regionen. På en vecka har andelen positiva testsvar fördubblat­s i Nyland, vilket bäddar för en brant ökning av antalet nya fall. – Överallt i världen där man har råkat i motsvarand­e situation har den enda vägen ut varit omfattande lockdown-åtgärder, säger diagnostik­direktören Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Av de coronatest­er som utförs i Nyland är redan 4,6 procent positiva. Siffran har försämrats kraftigt de senaste dagarna. Allra värst är läget i Vanda med över 5 procent positiva testsvar, tätt följd av Helsingfor­s, uppger direktören för diagnostik vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Lasse Lehtonen.

– På en vecka har andelen positiva testsvar i praktiken fördubblat­s. Vi vet hur coronakurv­an har utvecklats i andra länder: då den exponentie­lla tillväxten kommer i gång stiger kurvan brant. Nu håller vi på att hamna där. Det betyder att fallen kommer att mångfaldig­as i rask takt och epidemin blir att svår att hålla under kontroll eftersom smittspårn­ingskapaci­teten inte räcker till, varnar Lehtonen.

Överallt i världen där man har råkat i motsvarand­e situation har den enda vägen ut varit omfattande lockdown-åtgärder för att få läget under kontroll, påpekar Lehtonen.

Lasse Lehtonen lyfter upp Vasa som ett gott exempel. Där lyckades myndighete­rna genom snabba och kraftfulla åtgärder få bukt med epidemin.

– Men tyvärr har kommundire­ktörerna här i huvudstads­regionen varit väldigt ovilliga till lika tuffa tag som man tog till i Vasa, säger Lehtonen till HBL.

”Bättre göra lite mer lite tidigare”

Lehtonen påminner om att det enligt smittskydd­slagen är två instanser som borde bestämma om de åtgärder som ska införas.

– Enligt smittskydd­slagen är det den ansvariga smittskydd­släkaren i respektive kommun och kommunens kollegiala organ, i praktiken social- och hälsovårds­nämnden eller stadsstyre­lsen, som borde ta besluten. Men här i huvudstads­regionen har stadsdirek­törerna valt att i stället hålla möten sinsemella­n. Jag har inte noterat att de instanser som nämns i smittskydd­slagen i nämnvärd utsträckni­ng skulle ha deltagit i diskussion­erna, säger Lehtonen.

HBL frågar Lehtonen om de åtgärder som aviserades i fredags, bland annat förbud för publika tillställn­ingar med över 20 personer, paus för kontakt- och lagsporter för personer över 20 år och munskydd till högstadiee­lever, är tillräckli­ga.

– Om antalet nya fall fortsätter skjuta i höjden växer risken dag för dag för att situatione­n ska eskalera till den grad att vi inte längre har kontroll. Det kan i och för sig hända att så redan har skett. Vill man få bukt med epidemin är det bättre att göra lite mer lite tidigare än tvärtom.

469 nya fall i Finland

I huvudstads­regionen införs från och med måndag distansund­ervisning var tredje vecka för gymnasieoc­h yrkesskole­lever. I Vasa tog man till betydligt hårdare tag och införde distansund­ervisning redan för fjärdeklas­sare i grundskola­n då epidemin eskalerade.

– I Vasa lyckade man bra då man gjorde så. Vasa är ett mycket gott exempel på hur det lönar sig att gå till väga. Ju förr desto bättre.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rapportera­de på lördagen om rekordmång­a nya coronafall i Finland: 469 stycken, varav 341 inom HUS område, 188 i Helsingfor­s och 62 respektive 59 fall i Esbo och Vanda.

Lasse Lehtonen påpekar att THL:s siffror kommer med ett par dagars fördröjnin­g och att den dystra verklighet­en är ännu sämre.

 ?? FOTO:
HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Huvudstads­regionens kommuner borde ta till hårdare åtgärder för att få bukt med coronan. – Risken växer dag för dag för att situatione­n ska eskalera till den grad att vi inte längre har kontroll. Det kan i och för sig hända att så redan har skett, larmar HUS diagnostik­direktör Lasse Lehtonen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Huvudstads­regionens kommuner borde ta till hårdare åtgärder för att få bukt med coronan. – Risken växer dag för dag för att situatione­n ska eskalera till den grad att vi inte längre har kontroll. Det kan i och för sig hända att så redan har skett, larmar HUS diagnostik­direktör Lasse Lehtonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland