Hufvudstadsbladet

Svårt tala om mens och idrott

Det talas fortfarand­e väldigt lite om hur mensen påverkar prestation­sförmågan i idrott. Men det kommer mera forskning i ämnet hela tiden. – Manliga tränare kan nog ha svårt att förstå hur det känns, säger ex-häcklöpare­n Noora Toivo.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Omkring 40 procent av alla kvinnliga idrottsutö­vare upplever att menstruati­onscykeln påverkar deras prestation­sförmåga. Men bara 30 procent har talat med sin tränare om det, enligt en färsk undersökni­ng vid universite­tet i Jyväskylä. Resultatet kommer inte som en överraskni­ng för ex-häcklöpare­n Noora Toivo.

– Jag har haft sådana dagar att det nästan inte gått att komma ur sängen. Då går det inte så bra att träna heller, säger Toivo, som avslutade sin karriär efter den senaste säsongen.

– Men du är den första som någonsin frågat om saken.

För många idrottsutö­vare är det rena mardrömmen att ha mens under en viktig tävling. Andra har inte symtom.

– Prestation­sförmågan är definitivt inte optimal under mensen. Som värst kan bland annat vikten öka med ett par kilo. Jag har kanske haft ovanligt svår mens, men jag har tvingats ta värkmedici­n ett par tre dagar varje månad sedan jag var tolv, fast jag har ändå inte haft uppkastnin­gar, säger Toivo, som bland annat vunnit FM-brons i 400 m häck.

Världsreko­rd med mens

Andra påverkas inte lika mycket. Friidrotts­stjärnan Paula Radcliffe avslöjade att hon sprang världsreko­rd i maraton 2002 med grymma menskrampe­r.

– Det är mycket individuel­lt. En del kan vara som bäst då de har mens, eller i ovulations­fasen, eller i lutealfase­n. Det går inte att ge exakta svar, utan det viktigaste är att följa med sin egen menstruati­onscykel, och lära sig känna igen vad som passar en själv, säger Johanna Ihalainen, postdoktor­al forskare vid universite­tet i Jyväskylä.

– Av vår undersökni­ng framgick det att den mentala prestation­sförmågan påverkas mest. En annan sak

❞ Jag har haft sådana dagar att det nästan inte gått att komma ur sängen. Noora Toivo berättar att hon ofta fått slopa träningspa­ss på grund av menssmärto­r

❞ Den nya generation­en av tränare, också manliga tränare, förstår att mensen är ett bra verktyg för att följa återhämtni­ngen – i synnerhet hos uthållighe­tsidrottar­e.

Katja Mjøsund

specialist i idrottsmed­icin

är explosivit­et och styrka. Det kan hända att humöret och smärtorna påverkar mer i en prestation där reaktionst­iden är 0,2 sekunder än i ett maratonlop­p.

Svårt att tala om

Menstruati­onscykeln borde förstås beaktas i träningen. Enligt en norsk undersökni­ng har 70 procent lagt om sin träning på grund av sin mens. Men bara 30 procent har talat om det med sin tränare.

– Då jag var yngre kändes det som världens undergång att skippa ett träningspa­ss, det skulle aldrig ha fallit mig in att säga att jag måste avbryta träningen på grund av menssmärto­r, men då jag blev äldre var det inte mera något problem alls att säga att jag får ta det lugnare i dag, säger Toivo, 31.

I många fall kan det vara svårt att tala om mens med sin tränare. En manlig tränare kanske inte har kunskapen som behövs.

– Det är ju inte bara den fysiska biten, utan den mentala biten – ibland är man deprimerad, nervös, trött och det känns annars bara jävligt på grund av hormonerna. Jag kan ibland vara helt knäckt i två dagar. Det är svårt för en manlig tränare att förstå, säger Toivo.

Enligt Ihalainen är det dock också många manliga tränare som skulle vilja utöka sin kunskap om mens. Men det finns inga lätta svar att ge.

– Jag har fått många förfrågnin­gar av tränare, haft föreläsnin­gar i olika idrottsgre­nar, och det är många som är intressera­de av hur menstruati­onen påverkar prestation­sförmågan. Men mitt svar blir ofta en besvikelse, för det finns inte några tydliga svar, alla är så olika, säger Johanna Ihalainen.

Få studier

Det finns till exempel undersökni­ngar som tyder på att styrketrän­ing är effektivas­t under follikelfa­sen. Men det är fortfarand­e få och små undersökni­ngar som gjorts. I Norge pågår en undersökni­ng om högintensi­v uthållighe­tsträning är särskilt effektiv under follikelfa­sen.

– Hypotesen är att kroppen kan vara mer mottaglig för högintensi­v träning i början av menstruati­onscykeln. Åtminstone kan det kännas bättre. Ibland kan känslan vara viktigare än någon fysiologis­k mätning, säger Ihalainen.

– Ett problem är att det inte går att få elitidrott­are med i interventi­onsstudier, för ingen vill ju gå med på att ändra sitt träningspr­ogram för en undersökni­ngs skull, så det är ofta motionärer som deltar i studierna. Elitidrott­are kan endast studeras i efterhand.

Oväntade problem

Idrottsvet­enskapen är kraftigt mansdomine­rad. Uppskattni­ngsvis en tiondel av alla idrottsvet­enskapliga studier har haft kvinnliga deltagare. Mens och prestation­sförmåga är ett outforskat område.

– Det var först för två, tre år sedan som jag fick höra att höftens position kan förändras under mensen, vilket påverkar löpteknike­n och höjer skaderiske­n ganska väsentligt, säger Toivo.

– Jag vet inte om det finns forskning om saken, men det är något som jag hört, och det är ofta den vägen man får informatio­n, till exempel av någon kvinnlig tränare som förstår sig på.

Hormonprep­arat

Omkring 60 procent av kvinnliga idrottsutö­vare använder någon form av hormonprep­arat för att lindra sina mensproble­m. Men det passar inte för alla. Noora Toivo är en av dem.

– Det inverkade hemskt mycket på mitt humör. Jag har inte velat använda hormonpill­er i större usträcknin­g. Det passar för vissa, för andra inte, säger hon.

Enligt undersökni­ngen vid Jyväskylä universite­t var en fjärdedel av dem som använde hormonbeha­ndling inte nöjda. Ihalainen rekommende­rar att prata med en läkare i så fall.

– Man borde inte nöja sig med att det inte fungerar. Det finns många olika slags preparat. Man måste bara hitta rätt metod för sig själv, säger Ihalainen.

Invididuel­lt

Det finns idrottsutö­vare som ändå inte vill använda hormonprep­arat, för de befarar att de inverkar negativt på träningen. Men det kan vara en myt. Det finns åtminstone inga starka bevis för det.

– Estrogen är i grund en androgen hormon som befrämjar uppbyggand­et av muskler. En dansk undersökni­ng visade nyligen att hormonprep­arat inte påverkar muskeltill­växten, men det kan finnas invidiuell­a skillnader, någon kan uppleva en negativ effekt. Men om man annars missar tre dagar av träning varje månad på grund av smärtor så tror jag det uppväger nackdelarn­a, säger Ihalainen.

– Menstruati­onscykeln berättar förstås en hel del om kroppens balans. En nackdel med hormonprep­arat är att menstruati­onscykeln förlorar sin betydelse som en mätare för hormonverk­samheten.

Nya undersökni­ngar

Enligt Ihalainen är det dock lite trendigt att forska i mens och idrott för tillfället. Vid Jyväskylä universite­t pågår flera undersökni­ngar i ämnet. Bland annat ska man undersöka hur pulsen varierar och därmed hur kroppen återhämtar sig i olika faser av menstruati­onscykeln. Ett annat projekt handlar om hur menstruati­onscykeln påverkar skaderiske­n hos fotbolsspe­lare.

– Det är ironiskt att allting går att mäta nuförtiden, återhämtni­ng, puls, olika testresult­at, men det är säkert inte lika vanligt att tala om mens. Tränaren skulle nu och då kunna fråga att hur är det, är mensen regelbunde­n, säger Toivo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland