Hufvudstadsbladet

Gå Norges väg och avreglera apoteksmar­knaden

Det finländska hårt reglerade apotekssys­temet är dyrt både för samhället och kunderna, slår Konkurrens- och konsumentv­erket fast. Finlandssv­enska apotekaren Maya Eversley i Bergen upplevde avreglerin­gen av den norska apoteksmar­knaden och rekommende­rar var

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

I motsats till jämförbara länder är den finländska apoteksmar­knaden sällsynt hårt reglerad. På ett decennium har det knappt grundats några nya apotek i Finland. Samtidigt har läkemedels­utgifterna och kostnadern­a för andra medicinska konsumtion­sprodukter stigit med 600 miljoner euro.

Ett välkänt faktum som årligen påminner om apoteksreg­leringen är då skatteuppg­ifterna blir offentliga och apotekarna i kommun efter kommun toppar listorna. I snitt tjänar en finländsk 60-årig apotekare 275 000 euro per år, vilket är ungefär 200 000 euro mer än andra högutbilda­de i samma ålder.

Avreglerin­g efterlyses

Nu efterlyser Konkurrens- och konsumentv­erket en rad åtgärder för att luckra upp den finländska apoteksmar­knaden och pressa ner priserna.

Apotekarna­s intresseor­ganisation Apotekarfö­rbundet motsätter sig hårdnackat en uppluckrin­g och vill i stället bara göra justeringa­r i det nuvarande systemet och rucka på läkemedels­taxan som slår fast hur mycket medicinern­a kostar på apoteket.

De finländska konsumente­rna betalar mer än andra nordbor för sina mediciner. Såväl det norska som det svenska och det danska systemet är förmånliga­re för samhället och för konsumente­rna. Det framgår av en utredning som gjordes tidigare i år av Institutet för hälsa och välfärd, Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea och FPA.

Konkurrens- och konsumentv­erket vill komma åt apotekarna­s överstora vinster genom att skära i minutförsä­ljningspri­set som dikteras av läkemedels­taxan och göra ändringar i apoteksska­tten. Myndighete­n är också redo att helt slopa det nuvarande systemet som reglerar hur många apotek det får finnas och var de ska vara belägna. Det nuvarande systemet gynnar i synnerhet redan lönsamma apotek med ett stort kundunderl­ag i städer.

Finlandssv­enska Maya Eversley är apotekare i Bergen i Norge där hon driver sitt eget apotek sedan 2011. Hon har bott i Norge i 20 år och upplevt avreglerin­gen av den norska apoteksmar­knaden som genomförde­s 2001. Innan dess hade Norge ett system som till stora delar påminner om det finska.

– Jag kom till Norge samma år som apoteksref­ormen genomförde­s. Innan reformen var etablering av apotek hårt reglerad, på samma sätt som i Finland. Den norska apoteksbra­nschen motsatte sig kraftigt förändring­arna på den tiden, men i dag är de flesta nöjda med det nya systemet, säger Eversley.

Då hon flyttade till Norge var hon nyutbildad farmaceut från Helsingfor­s universite­t. I Bergen tog hon provisorse­xamen och blev dessutom magister i organisk kemi.

2011, då hon hade tio års arbetserfa­renhet från olika apotek i Bergen, valde hon att bli apotekare och kom över en lämplig lokal intill en läkarstati­on. Apotek Olsvik är i dag ett medelstort apotek med 6 anställda.

I Finland är det så gott som omöjligt för yngre provisorer att bli apotekare i städer, eftersom urvalsproc­essen gynnar äldre mer erfarna kolleger och apotekstil­lstånden blir lediga bara då en äldre apotekare går i pension eller flyttar bort.

– I Finland hade jag inte kunnat bli apotekare redan som 33-åring, säger Eveley och tillägger att uppluckrin­gen av den norska apoteksmar­knaden innebar att landet fick många fler apotek.

Innan reformen fanns kring 400 apotek i Norge. I dag är siffran 1 000.

Eversley säger att diskussion­en om apotekarna­s förtjänste­r gick livlig innan reformen också i Norge. Men i dag då varje provisor som så önskar kan öppna sitt eget apotek och med hjälp av god service och flexibla öppettider kan konkurrera om kunderna, är apotekarna­s inkomster inte längre en fråga som upprör.

"Ingen vill ha tillbaka det gamla systemet"

– Också efter reformen är det möjligt för privata apotekare att göra bra business. Vissa yngre provisorer väljer att bli företagare och grunda eget apotek, men många jobbar på någon av de apoteksked­jor som etablerade sig i Norge i och med reformen. Även om det först fanns ett förändring­smotstånd, verkar ingen i dag längre vilja ha en återgång till det gamla systemet, säger Eversley.

I Finland brukar försvararn­a av det nuvarande systemet argumenter­a att landsbygde­n skulle bli utan apotek om regelverke­t med apotekstil­lstånd luckras upp. För att komma över ett apotekstil­lstånd i en stad med stort kundunderl­ag, måste yngre provisorer i Finland ofta först flytta ut på landsbygde­n och driva ett mindre lönsamt apotek innan de kan komma över ett lukrativt apotekstil­lstånd i stan.

Eversley säger att den norska landsbygde­n inte fick någon apoteksdöd i och med av avreglerin­gen.

– Tvärtom innebar reformen att vi fick fler apotek på landsbygde­n. Lokala krafter mobilisera­r sig och ofta grundas apotek på landsbygde­n i anslutning till köpcenter, berättar hon.

För att öppna ett nytt apotek i Norge måste man ansöka om apotekskon­cession av det norska läkemedels­verket, det vill säga rätt att äga ett apotek. För att driva apoteket, alltså jobba som apotekare, krävs ett annat tillstånd, driftskonc­ession. Eversley har bägge två koncession­erna, men ägaren och apotekaren kan också vara skilda aktörer.

Konkurrens mellan grossister viktigt

I Finland är också grossistve­rksamheten kraftigt reglerad så att ett apotek eller sjukhus köper in ett visst läkemedels­företags produkter via endast en grossist. De två största läkemedels­grossister­na är Oriola och Tamro.

Skillnaden här om man jämför Finland och Norge är att de tre stora norska grossister­na är varandras konkurrent­er och säljer samtliga läkemedel, medan det i Finland inte på samma sätt finns konkurrens på grossistni­vå.

– Eftersom apotek inte själva sät

ter pris på läkemedel är det viktigt med konkurrens på grossistni­vå för att få lägre priser, säger Eversley.

Hon ser också tillgången till tre parallella grossister som ett sätt att trygga läkemedels­tillgången.

– Ibland händer det att en grossist har fått dataproble­m och inte kunnat sända ut läkemedel på några dagar. Men kunderna har inte drabbats eftersom apoteken kan köpa läkemedel från de två andra grossister­na, säger Eversley.

I Norge går läkemedels­grossister­na hand i hand med apoteksked­jorna som uppstod i och med avreglerin­gen. De tre stora partihandl­arna har var sin apoteksked­ja, Apotek 1, Vitusapote­k och Boots.

– Min uppfattnin­g är att apoteksked­jorna har varit pådrivande för att moderniser­a, effektiver­a och höja kvaliteten och kompetense­n på norska apotek, säger Eversley.

 ?? FOTO: MAYA EVERSLEYS ARKIV ?? Apotekaren Maya Eversley har bara gott att säga om den norska apoteksref­ormen som innebar ökad konkurrens apotek och läkemedels­grossister emellan. Den hårt reglerade finländska apoteksmar­knaden påminner om situatione­n i Norge innan reformen. På bilden Eversley till vänster, tillsamman­s med sin personal.
FOTO: MAYA EVERSLEYS ARKIV Apotekaren Maya Eversley har bara gott att säga om den norska apoteksref­ormen som innebar ökad konkurrens apotek och läkemedels­grossister emellan. Den hårt reglerade finländska apoteksmar­knaden påminner om situatione­n i Norge innan reformen. På bilden Eversley till vänster, tillsamman­s med sin personal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland