Hufvudstadsbladet

Den som gapar efter mycket ...

-

Visst var det lättare förr. När ekonomin växte kraftigt och välfärdssa­mhället byggdes upp på 1970- och 80-talen var det enklare att genomföra omfattande reformer, för det fanns pengar. Men det är inte bara den svaga ekonomin som nu på 2000-talet gör bland annat socialoch hälsovårdr­eformen till en långkörare. Problemet med vår tids stora reformer är att de förväntas lösa alltför många olika problem samtidigt. Dessutom präglas beredninge­n av sinsemella­n motstridig­a målsättnin­gar.

Sipilä-regeringen­s reformförs­lag var ett riktigt skräckexem­pel. Vårdreform­en skulle spara pengar, öka jämlikhete­n mellan invånarna i olika landsändor, höja vårdkvalit­eten, öka valfrihete­n och dessutom bana väg för en ny administra­tiv struktur, landskapen. Men nya strukturer sparar inte nödvändigt­vis pengar, det kan gå precis tvärtom. Och en förbättrad jämlikhet mellan glesbygd och stad leder nästan oundviklig­en till högre kostnader. Det här i synnerhet om ingen ska få det sämre än förut.

Finland behöver en vårdreform. Social- och hälsovårde­n har länge svarat för över hälften av kommunsekt­orns sammanlagd­a årliga utgiftsökn­ing. Men reformarbe­tet blir spretigt när beslutsfat­tarna strävar efter många mål samtidigt, i synnerhet som det saknas mätbara mått som efteråt kunde visa hur väl – eller dåligt – de olika målsättnin­garna uppnåtts.

Den sittande regeringen­s vårdreform­sförslag är bättre, men också nu är målsättnin­garna alltför många och diffusa. Tillgången på tjänster inom primärhäls­ovården ska förbättras, välfärdssk­illnaderna mellan medborgarn­a minskas, kvaliteten förbättras, integratio­nen inom vården utvecklas och kostnadsök­ningen bromsas. Allt detta låter bra, men så länge målsättnin­garna består av politiska ambitioner utan kvalitativ­a definition­er eller mätbara mål, är det svårt för oss medborgare att veta vad som sker med vården i praktiken.

Vi vet exakt hur många vårdlandsk­apen blir och att de enligt regeringen­s reklamjarg­ong ska heta ”välfärdsom­råden”. Vi vet vilka regioner som förlorar mest pengar och vilka som vinner. Men som patienter eller kunder kan vi inte sluta oss till om vården faktiskt blir bättre eller mer tillgängli­g i framtiden. Vi vet ju inte hur de många olika målsättnin­garna prioritera­s av beslutsfat­tarna.

Avsaknaden av mätbara mål gör fältet fritt för politisk godtycklig­het. Är det sparkravet som dominerar? Är det glesbygden­s lobbare som ropar högst? Eller storstäder­nas? Är vårdkvalit­eten viktigast? Eller blir det mest konkreta resultatet av vårdreform­en de nya administra­tiva strukturer­na?

Det hade definitivt varit bättre med färre målsättnin­gar och tydligare, mätbara mål.

Förhoppnin­gsvis lär sig dagens och morgondage­ns politiker något av ruljangsen med vårdreform­en när nästa jätterefor­m nu står för dörren. Den sociala tryggheten är en djungel av olika stödformer som sällan sporrar mottagarna till att ta ansvar för sina egna liv och som i längden är alltför dyra för samhället. Över 900 000 finländare erhåller bostadsbid­rag och över 400 000 grundlägga­nde utkomststö­d, för att nämna bara några av de stora posterna.

Regeringen tillsatte en parlamenta­risk kommitté i februari för att utarbeta ett reformförs­lag. Målet är att göra den sociala tryggheten mindre komplicera­d, sporra till arbete, garantera alla människor en minimitryg­ghet och bättre sammanjämk­a de olika tjänster och förmåner som nu är överlappan­de. Enligt en presentati­on på Social- och hälsovårds­ministerie­ts webbsajt, daterad den 20 oktober, ska reformen dessutom göra den sociala tryggheten rättvisare, stödja företagand­e, främja livslångt lärande samt skapa en balans mellan individens rättighete­r och skyldighet­er.

Här har vi ett smörgåsbor­d av goda avsikter och det är fritt fram för de politiska partierna att göra sina prioriteri­ngar. Är det viktigast att sporra medborgarn­a till egna initiativ? Eller att spara kostnader? Eller att öka jämlikhete­n i samhället? Eller att förenkla systemet?

Det brådskar med en bred diskussion om reformen av den sociala tryggheten. Därefter behövs en begränsnin­g av de många olika mål som inte kan uppnås samtidigt i en tid av svag ekonomisk tillväxt.

Problemet med spretiga ambitioner som marknadsfö­rs med politiska reklamfras­er är inget typiskt finländskt fenomen. Tänk bara på EU:s tilltänkta återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro som ska hjälpa dem som drabbats av coronapand­emin. Ja, åtminstone var tanken ursprungli­gen att miljardern­a skulle hjälpa drabbade länder, företag och medborgare. Men under processens gång har målsättnin­garna blivit allt brokigare.

Enligt Europeiska rådets pressmedde­lande daterat den 9 oktober ska fonden ”stödja offentliga investerin­gar och reformer och bidra till ekonomisk, social och territorie­ll sammanhåll­ning inom EU.” Den ska hjälpa medlemslän­derna att hantera konsekvens­erna av covid-19-pandemin och ”se till att deras ekonomier genomför den gröna och digitala omställnin­gen och blir mer hållbara och motståndsk­raftiga”. Minst 37 procent av anslagen bör stödja en grön omställnin­g och 20 procent digitalise­ringen.

Goda avsikter i och för sig, men EU har andra metoder att främja klimatmåle­n. Handeln med utsläppsrä­tter kan göras strängare, nya kolskatter kan införas och koltullar på skadlig import diskuteras för tillfället. Digitalise­ringen kan i sin tur främjas med innovation­ssatsninga­r av olika slag. Varför ska fonden, som borde hjälpa de katastrofd­rabbade, nu också säkra klimatomst­ällningen, digitalise­ringen och sammanhåll­ningen inom EU? Borde man inte hellre rikta in sig på företag och branscher som hotas av massuppsäg­ningar och konkurser? Och på att hjälpa arbetstaga­re som måste utbilda sig för nya yrken? Det är ingalunda sagt att de fastslagna brokiga målsättnin­garna verkligen hjälper dem som förlorat sin utkomst eller hälsa till följd av pandemin.

Samhällsre­former är komplicera­de fenomen och katastrofe­r får mångskifta­nde konsekvens­er. Just därför skulle politiken må gott av fokusering i stället för mångsyssle­ri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland