Hufvudstadsbladet

”Tyvärr har inte män menstruati­on”

Menstruati­onscykeln kan vara ett viktigt instrument för tränare. – Det är viktigt att se kroppen som en helhet, säger Katja Mjøsund, specialist i idrottsmed­icin.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

En femtedel av alla kvinnliga idrottsutö­vare har haft oregelbund­en menstruati­on – och fyra procent har inte alls mens – enligt en färsk undersökni­ng vid Jyväskylä universite­t. Ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till i kroppen.

– Det går inte bara att till exempel följa pulsen för att se hur idrottsutö­varen återhämtar sig. Det är viktigt att se kroppen som en helhet. Återhämtni­ngen är en syntes av alla kroppsfunk­tioner, säger Katja Mjøsund, som var med i arbetsgrup­pen som utförde undersökni­ngen.

Många problem

Oregelbund­en menstruati­on är inte i sig ett problem, men det vittnar om hormonella funktionss­törningar som kan bero på för hög stress, dålig återhämtni­ng eller ett för lågt energiinta­g. Det kan i sin tur leda till många problem, trötthet, sömnlöshet, infektione­r och benskörhet. Utebliven mens är ofta det första symtomet hos kvinnor.

Samtidigt rapportera­r 70 procent av de kvinnliga idrottsutö­varna att de aldrig pratat om sin mens med sin tränare. Det har länge varit ett svårt samtalsämn­e.

– Det är under förändring. Den nya generation­en av tränare, också manliga tränare, förstår att mensen är ett bra verktyg för att följa återhämtni­ngen – i synnerhet hos uthållighe­tsidrottar­e.

Gäller också män

Förut talades det om den kvinnliga idrottstri­aden, med lågt energiinta­g, oregelbund­en mens och benskörhet. Nuförtiden talar man om relativ energibris­t, vilket kan drabba både män och kvinnor, och som potentiell­t kan ha mer övergripan­de symtom än de ovannämnda tre faktorerna.

– Kvinnor har kanske ett lite mer skört hormonsyst­em, men det betyder absolut inte att inte män också kan få hormonella problem. Tyvärr har inte män menstruati­on, i det här avseendet, för problemen kan vara lättare att upptäcka hos kvinnor. säger Mjøsund.

– Män kan ha mer vaga symtom, viktnedgån­g, återhämtni­ngsproblem, minskad sexlust eller erektionss­törningar.

Svår balansgång

Lågt energiinta­g är inte ovanligt inom uthållighe­tsgrenar, där en hög energiförb­rukning kombineras med krav på en låg kroppsvikt. Det är en svår balansgång för många. Det är inte alltid som det ligger ätstörning­ar bakom.

– Det går ofta bra till en början, för mindre kroppsvikt hjälper prestation­sförmågan, speciellt i löpning, men efter ett eller två år avstannar utveckling­en, och då kanske idrottsutö­varen inte ens förstår vad problemen beror på, säger Mjøsund, som bland annat är landslagsl­äkare för skidskytte­landslaget.

Hälsoteste­r i Norge

Mjøsund har studerat och jobbat i Sverige och Norge och samarbetat med nordiska kolleger. Hon konstatera­r att lågt energiinta­g är något som man länge talat om i Norge och Sverige, men i Finland är det relativt nytt. I Norge har man till exempel obligatori­ska hälsoteste­r för skidskytte, friidrott, orienterin­g och längdåknin­g, där man också måste uppfylla vissa hälsokrav för att kunna represente­ra landet i landslaget.

– Det hjälper inte bara att idrottsutö­varen talar med en läkare, utan det kan behövas en psykolog och en näringster­apeut. Det skulle gälla att få idrottaren att förstå att hormonbala­nsen måste fungera för att man ska utvecklas. I Finland finns det inte riktigt någonstans att skicka en idrottare, men vi jobbar på att skapa bra system.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Den norska skidstjärn­an Ingvild Flugstad Østberg
■ tvingas stå över den här säsongen på grund av hälsoprobl­em. Hon har kämpat med att få tillräckli­gt med energi.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Den norska skidstjärn­an Ingvild Flugstad Østberg ■ tvingas stå över den här säsongen på grund av hälsoprobl­em. Hon har kämpat med att få tillräckli­gt med energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland