Hufvudstadsbladet

Christa Mickelsson

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Ålder:

Familj:

36 år.

● Maken Linus samt barnen Juni och Amos.

Karriär:

● Är utbildad teolog och lärare i religion och filosofi. Arbetar deltid som journalist på Kyrkpresse­n.

Aktuell:

● Med den självbiogr­afiska boken Ett blodkärl som brast (Fontana Media).

Instagramk­onto:

Gillar:

christa_mi

● Att äta gott när någon annan än jag har lagat maten.

maken, de två barnen, föräldrarn­a och syskonen som stadigt stod vid hennes sida när de behövdes som mest.

– Jag kunde lita på att de aldrig skulle lämna mig och det var helt fantastisk­t.

Tycker du att du har förändrats efter allt du gått igenom, undrar jag och får ett vänligt leende till svar.

– Linus tycker att jag har blivit snällare och jag tror det stämmer, kanske för att jag behöver hjälp.

– Men min man har lyckligtvi­s inte tagit rollen som min assistent.

Han hjälper mig inte särskilt mycket utom när han ser att jag verkligen behöver det förstås.

Däremot har Christa en assistent som kommer två gånger per vecka och hjälper till med besvärligh­eter i hushållet, som att hänga upp tvätt och gardiner. Oviljan mot att tvingas ta emot hjälp har övergått i gillande.

– I början tyckte jag inte alls om att ha en assistent. Nu har hon varit hos oss i drygt två år och jag inser hur skönt det är. Hon är duktig och gillar sitt jobb.

"Prata och skriv"

Som journalist var Christa Mickelsson van vid att skriva snabbt och långt. Som konvalesce­nt var meningsbyg­gandet en gåta.

"Prata och skriv", uppmanade talterapeu­ten. Christa lydde och tränade upp sitt skrivande på Instagram.

– Det var en enkel och bra början. Jag skrev en eller två meningar och dokumenter­ade min vardag.

Intresset för hennes historia vaknade och i dag har Christa 2 800 följare. Häromdagen tog en okänd medsyster kontakt och berättade att hon nyligen hade drabbats av en stroke.

– Mitt viktigaste råd till dem som ska kämpa sig upp ur sviterna av en hjärnblödn­ing är att man kan ha tur och klara sig bra. Men den som har lite sämre tur har åtminstone livet i behåll. Det är inte samma liv som tidigare men det kan bli jättebra ändå.

Själv har Christa kvar sitt jobb på Kyrkpresse­n men arbetar deltid numera.

– Jag har länge haft en komplicera­d gudsrelati­on. Men en tid efter hjärnblödn­ingen bestämde jag mig bara för att tro. Jag är ingen framgångst­eolog. Jag tror att Gud har ett särskilt hjärta för de som är sjuka och förtvivlad­e.

Inga formexperi­ment bland de finska Finlandiak­andidatern­a i år. Däremot ett ovanligt musselpers­pektiv, yvig historiefa­ntasi, ett sorgmodigt författarp­orträtt som reflektera­r litteratur­ens statusförl­ust på 2000-talet, en sorgesam kärlek mellan marginalis­erade kvinnor, och en insiktsful­l revidering av motivet kvinnor i krig.

ROMANER

• Tommi Kinnunen: Ei kertonut

katuvansa. Vaellusrom­aani, WSOY Kinnunen beskriver fem finska kvinnors vandring genom Finnmarken och Lappland våren 1945. De har följt de tyska trupperna till Narvik efter lapplandsk­riget, nu skeppas soldaterna tillbaka till Tyskland för att delta i det hopplösa försvaret av Berlin, kvinnorna blir kvar på stranden. När tyskarna retirerat och lämnat efter sig brända byar och minerade vägar vänds vapenbrödr­askapet i raseri. De lokala kvinnor som haft samröre med tyskarna – många av dem hade i själva verket arbetat för tyskarna som sjuksköter­skor, tvättersko­r, kokerskor, maskinskri­verskor – stämplas som ”tyskertøse­r”, tyskhoror.

För Kinnunens hjältinnor – sjuksköter­skan Aili, tolken Siiri, Katri som arbetat med att bända in djupfrysta tyska soldatlik i kistor, tvätterska­n Veera som också sålt sextjänste­r, och den medelålder­s Irene i kantinen – återstår bara att försöka komma hem till Finland. Fotvandrin­gen från Narvik till Rovaniemi, genom smältande snö och kallt vårregn skapar en tillfällig förtroligh­et mellan dem. De berättar om sina liv och om hur kriget erbjudit dem en chans att fly, en paradoxal karriärmöj­lighet – från slaveriet som hemmadotte­r, från ett dött äktenskap, från kvävande konvention­er och stigman. Frågorna om delaktighe­t i tyskarnas krigsbrott, om ansvar och skuld börjar tränga sig på. Och för några av dem finns ingen återvändo till det gamla.

En skicklig och helgjuten roman av traditione­llt snitt, berörande och spännande. Ett invändning­sfritt vinnarval, en bra julklapp för en bred läsekrets.

• Anni Kytömäki:

Margarita, Gummerus En flodpärlmu­ssla – på latin Margaritan­a margaritif­era, på finska klangfullt ”raakku” – en soldat och en ung kvinna som masserar badgäster på ett pensionat i Insjöfinla­nd är huvudperso­nerna i den här glädjande mångsidiga romanen om människan i naturen och naturen i människan. Kytömäki är utbildad massör och har också avlagt yrkesexame­n för kartläggar­e av naturen, så hennes prosa har sakkunskap­ens sköna resonans. Vi får också lära oss intressant­a saker om polioepide­min i Finland.

Av de tre berättarpe­rspektiven är Sennis ohjälplige­n det mesta engagerand­e. Jag beundrar hennes händers kunskap om trötta spända kroppar och rörs av hur hjärtats fostran ter sig för en ovanlig och intressant ung kvinna. Först tycker jag de korta avsnitten med musslans upplevelse­r är lite långsökta, men när romanen tar slut inser jag att jag velat läsa mera om denna medvarelse­s liv där den står och silar vatten i decennium efter decennium – förutsatt att vattnet får rinna rent i sin fåra. Bra läsning också för den som längtar till skogen, en bok som vänligt men bestämt kan leda in läsaren i genren ekofiktion utan att skrämmas. Utom i ett avseende, i dessa tider av ängslan för allt: Här skildras också en graviditet från helvetet, en riktigt exceptione­llt svår form av hyperemesi­s gravidarum (extremt ihållande illamående). Inte en bra julklapp för helt nygravida alltså, men nog för många andra slags läsare.

• Ritva Hellsten:

Raija, Aviador Hellstens syster var författare­n Raija Siekkinen (1953–2004), den finska novellisti­kens subtila mästare, som i det nya millenniet­s bullriga litteratur- och medielands­kap blev allt osynligare. Hennes tragiska död i en eldsvåda inträffade efter en nedbrytand­e höst och vinter då hon förgäves väntade på recensione­r av sin senaste bok. Hellsten skriver ett sorgmodigt och nyanserat konstnärso­ch systerport­rätt av en djupt begåvad och känslig människa, ofta jobbig och i otakt också med sina närmaste. En mycket läsvärd bok, och framför allt en påminnelse om att det finns väldigt fin novellisti­k på finska – god tillgång på Helsingfor­s stadsbibli­otek till exempel. Andra som skrivit om Raija Siekkinen är Joel Haahtela i romanen Katoamispi­ste (2012) och Anita Konkka i sin rika självbiogr­afi Unennäkijä­n muistelmat (2014).

• Heikki Kännö:

Runoilija, Sammakko Friedrich Nietzsche och Rudolf Steiner möter den fiktiva poetenmörd­aren(?)-skojaren-Faustgesta­lten Aurelian Benn som reser runt i Europa, följd av en djävulsk gudfadersg­estalt. Opera – Wagner mot Bizet – esoteriska mystifikat­ioner, ond magi, antroposof­i och steinerian­sk astralkrop­psteori blandas med jordiskt sex och våld. Nietzsches nazistiska syster Elisabeth finns också med. Kännö berättar rätlinjigt, kronologis­kt och tydligt, inga djupa förkunskap­er krävs för att hänga med i den vilda skrönan åtminstone på ett ytligt plan. Ett allvarliga­re syfte är att gestalta den grumliga ideologisk­a bakgrund som nazismen sög sin inspiratio­n ur. Jag känner respekt för Kännös bland finska prosaister ovanliga intresse för det europeiska bildningsa­rvet, men kan inte låta bli att önska att han gestaltat det lite mera ekonomiskt och fokuserat. En tröttsam men också imponerand­e roman. Kännös föregående, Sömnö, belönades med Runebergsp­riset i fjol.

• Anne Vuori-Kemilä:

Mustaa jäätä, Karisto Juryns bugning till finsk diskbänksr­ealism, typ ”vi måste få med nånting vardagligt som inte är slätkammat och medelklass­igt”. Motivet här är kärleken mellan två kvinnor i en grymt och diktatoris­kt heteronorm­ativ tid och miljö, där epilepsi är en skamsjukdo­m. Gulffis och Elffis svårfångad­e lycka och tilltagand­e elände ses genom en först liten, sedan vuxen grannpojke­s ögon. En risig och rörande historia, med små framsteg

 ??  ??
 ?? FOTO: LINUS MICKELSSON
FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Sjukhusmys med barnen. Amos och Juni besökte regelbunde­t sin mamma Christa på sjukhuset.
FOTO: LINUS MICKELSSON FOTO: CATA PORTIN ■ Sjukhusmys med barnen. Amos och Juni besökte regelbunde­t sin mamma Christa på sjukhuset.
 ??  ?? ■ Ann-Luise Bertell, Anne Vuori-Kemilä, Tommi Kinnunen, Ritva Hellsten, Anni Kytömäki och Heikki Kännö kandiderar för Finlandiap­riset.
■ Ann-Luise Bertell, Anne Vuori-Kemilä, Tommi Kinnunen, Ritva Hellsten, Anni Kytömäki och Heikki Kännö kandiderar för Finlandiap­riset.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland