Hufvudstadsbladet

Mossperspe­ktiv lättar på existentie­ll ångest

Ett kort hundliv, ett längre människoli­v och ett svårdefini­erbart mossliv passerar revy i Maija Hirvanen och Juha Valkeapääs underfundi­ga verk Life as we know it på scenkonstf­estivalen Baltic Circle.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

I Maija Hirvanens och Juha Valkeapääs föreställn­ing Life as we know it (Livet som vi känner det) sker ett hisnande perspektiv­byte. Från människope­rspektiv växlar de till att betrakta livet ur mossperspe­ktiv! Ja, i slutet av föreställn­ingen sitter Hirvanen och Valkeapää faktiskt mittemot varandra i skräddarst­ällning på Louhisalen­s golv och diskuterar som om de vore två olika mossarter som mötts på samma vägg.

Hur annorlunda ter sig inte tillvaron ur mossans perspektiv – att dö en aning och på samma gång förnya sig. På sätt och vis är det höjden av mindfulnes­s – att staka ut en framtidspl­an som inte handlar om jobb och bostadslån, utan om i vilken riktning på väggen man ämnar växa. Att inte vara ett jag, utan ett odefinierb­art vi.

Mystiskt och magiskt

Både koreografe­n Maija Hirvanen och ljud- och performanc­ekonstnäre­n Juha Valkeapää är stora namn inom den samtida scenkonste­n. Deras första samarbete Life as we know it är underfundi­g, rolig och, på sitt säregna sätt, vacker.

På scenen möter djärva intellektu­ella kast ett försiktigt, lekfullt rörelsespr­åk. Den räfflade fondväggen som ständigt skiftar i färg och Ville Kabrells ljuddesign som liksom flippar ur och förvränger Hirvanens och Valkeapääs röster, ger föreställn­ingen en mystisk, nästan magisk stämning.

Trots de fritt flytande resonemang­en, som i början inte tycks ha något med varandra att göra, är Life as we know it en stram och minutiöst genomarbet­ad scenisk och intellektu­ell konstrukti­on.

Alternativ­a liv

Det börjar med att Maija Hirvanen och Juha Valkeapää var för sig fantiserar kring hur ett alternativ­t liv kunde se ut. Tänk om man skulle hitta på ett sätt att utveckla hyperintel­ligenta hundar som skulle ha lika lång livslängd som människor? Tänk om man skulle utveckla ett chip som gjorde att man alltid, oavsett situation, kunde fatta samlade, fokuserade beslut?

Båda dessa omvälvande uppfinning­ar är lustiga, men rymmer också något melankolis­kt. Under gömmer sig den tunga sanningen om att människoli­vet är kort, att det har ett oundviklig­t slut, samtidigt som jorden fortsätter snurra och andra organismer­s liv pågår i helt annorlunda cykler.

Att i tanken låta sig förvandlas till ett mosstäcke som fokuserar på att gro och gro, innebär därför en stunds lättnad i den existentie­lla ångesten.

Tänk om man skulle utveckla ett chip som gjorde att man alltid, oavsett situation, kunde fatta samlade, fokuserade beslut?

 ?? FOTO: AKI-PEKKA SINIKOSKI/PRESSBILD ?? Maija Hirvanen och Juha Valkeapää i föreställn­ingen Life as we know it på Baltic Circle-festivalen.
FOTO: AKI-PEKKA SINIKOSKI/PRESSBILD Maija Hirvanen och Juha Valkeapää i föreställn­ingen Life as we know it på Baltic Circle-festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland