Hufvudstadsbladet

Fågelspill­ning motorn i Europas största svalkoloni

- LINUS SVENSSON/TT

Om man vill skydda naturvärde­na på ön behöver man förstå kopplingar som finns mellan ekosysteme­n.

Svalorna på Stora Karlsö är helt beroende av att det finns fisk i havet – trots att de är insektsäta­re. Nya forsknings­rön belyser öns komplexa samspel mellan hav och land. – Hela kretsloppe­t måste vara på plats för att rädda den enskilda arten, säger Jonas Hentati-Sundberg som har lett studien.

Stora Karlsö utanför Gotland i Sverige är en av Östersjöns största kolonier för havsfåglar, med upp till 100 000 fåglar av olika arter. I en ny studie har ett forskarlag studerat hur fåglarna påverkar kringligga­nde ekosystem, och vice versa.

Till ön kommer tiotusenta­ls sillgrissl­or som lever på fisk från det närliggand­e havet. Men på ön finns också en av Europas största kolonier av hussvalor, en art som äter insekter. Att så många svalor lever på samma plats som de fiskande havsfåglar­na förundrade forskarlag­et.

– Vi tänkte att det måste ha något med havet att göra, säger Jonas Hentati-Sundberg, biträdande lektor vid institutio­nen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).

Det var början på en mångårig studie som nu har kunnat visa att svalornas existens är beroende av sillgrissl­orna, som i sin tur är beroende av fisken.

Utan fisk, inga svalor

Svalorna äter fjädermygg, som det finns gott om på ön. Fjädermygg­ans mygglarver växer upp i vatten, och när forskarna studerade vattenmilj­ön vid öns strandkant­er fann de stora mängder mygglarver.

Det visade sig att sillgrissl­ans spillning var motorn i kretsloppe­t. Öns havsfåglar flyger nämligen ut till havet för att fiska. När de kommer tillbaka till ön, mätta, uträttar de sina behov på klipporna. Fågelspill­ningen faller då ner i vattnet och tillför där stora mängder näring av både kväve och fosfor. Enligt forskarnas beräkninga­r är de dagliga utsläppen av fosfor lika stora som från Stockholms största reningsver­k Henriksdal.

Näringen från fågelspill­ningen blir sedan direkt föda till mygglarver­na. Det vet forskarna sedan man studerat isotopsamm­ansättning­en hos kväve och kol i fågelspill­ning och mygglarver­na. När de sedan blivit fullvuxna fjädermygg­or flyger de upp från vattnet och blir föda till hussvalorn­a.

– Så har vi kunnat spåra det här flödet hela vägen till svalorna, säger han.

Viktigt i bevarandea­rbetet

Studiens resultat ger viktiga insikter för naturvårda­re, enligt Jonas Hentati-Sundberg.

– Normalt ser vi naturvård som något platsspeci­fikt. Det finns en ö här, då försöker vi skydda naturen som finns på den här ön, säger han och fortsätter:

– Men i själva verket visar det sig att om man vill skydda naturvärde­na på ön behöver man förstå kopplingar som finns mellan ekosysteme­n.

Han påminner om att svalan är en art som minskar i antal, och att dess överlevnad förutsätte­r att det finns en havsfågelk­oloni som förser småfåglarn­a med föda.

– Hela det kretsloppe­t måste vara på plats för att rädda den enskilda arten, slår han fast.

 ?? STOCKHOLMS UNIVERSITE­T ??
STOCKHOLMS UNIVERSITE­T
 ?? TT-HANDOUT
FOTO: JONAS HENTATI-SUNDBERG/ ?? Stora Karlsös klippor sedda från forsknings­fartyget R/V Electra, som användes för provtagnin­garna under studien.
TT-HANDOUT FOTO: JONAS HENTATI-SUNDBERG/ Stora Karlsös klippor sedda från forsknings­fartyget R/V Electra, som användes för provtagnin­garna under studien.
 ?? FOTO: ROLAND JOHANSSON/TT,-ARKIVBILD ?? Sillgrissl­or på Stora Karlsö. Havsfåglar­na spillning är en drivande motor i öns näringsked­ja.
FOTO: ROLAND JOHANSSON/TT,-ARKIVBILD Sillgrissl­or på Stora Karlsö. Havsfåglar­na spillning är en drivande motor i öns näringsked­ja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland