Hufvudstadsbladet

Ökad segregerin­g drabbar unga

Städer utan någon som helst segregerin­g existerar inte, säger sociologen Timo Kauppinen. – Men det är viktigt att problemen inte koncentrer­as så att en del områden blir skadliga eller direkt farliga för barn att växa upp i.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Helsingfor­s är inte en starkt segregerad stad i internatio­nell jämförelse, men har småningom tagit steg i den riktningen. Det konstatera­r sociologen Timo Kauppinen vid Institutet för hälsa och välfärd.

Till den urbana segregerin­gens främsta hotbilder hör en utbredd utsiktslös­het bland unga i utsatta områden.

– Det gäller att undvika en utveckling där sociala problem koncentrer­as så att en del områden i staden blir skadliga för unga att växa upp i, säger Kauppinen.

Bostadspol­itiken, som är ett hett debattämne i Helsingfor­s, är ett verktyg för att motverka segregerin­g.

I internatio­nell jämförelse är Helsingfor­s inte en starkt segregerad stad. Utveckling­en har ändå tagit små steg i den riktningen under 2000-talet, bedömer Timo Kauppinen, forsknings­chef vid enheten för socialpoli­tisk forskning vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Segregerin­gen mellan bostadsomr­åden i Helsingfor­s är något under medelnivån i Europa. Höginkomst­tagare och högutbilda­de är tydligare differenti­erade från andra boende än de är i till exempel Tammerfors och Åbo, säger Kauppinen.

För att få perspektiv kan man ställa Helsingfor­s mot andra större nordiska städer. Helsingfor­s stad gjorde en sådan jämförelse i fjol och kom då fram till att staden är ungefär lika segregerad som Oslo, men märkbart mindre uppdelad i fråga om etnicitet än Stockholm, Malmö och Göteborg.

Diskussion­en om segregerin­gen i Helsingfor­s har fått ny aktualitet i samband med de senaste veckornas nyheter om vålds- och narkotikab­rott och gängbildni­ng bland unga. Kauppinen påpekar ändå att gängbildni­ng inte i sig är något nytt.

– Också tidigare har det funnits gäng från olika stadsdelar i Helsingfor­s. Men det är problemati­skt om det i delar av Helsingfor­s uppstår koncentrat­ioner av unga som uppfattar sina egna framtidsut­sikter som hopplösa. Utsiktslös­het är ofta den centrala faktorn bakom ungdomskri­minalitet, säger Kauppinen.

Utbredd utsiktslös­het bland unga i utsatta områden är globalt en av den urbana segregerin­gens främsta hotbilder.

– Till exempel i många amerikansk­a storstäder växer barn upp i områden där fattigdom och kriminalit­et koncentrer­as, där det inte finns arbetande vuxna som rollmodell­er och där man inte tar itu med problemati­skt beteende hos unga på samma sätt som i mer välmående områden. En skadlig och farlig uppväxtmil­jö påverkar lätt barnens utbildning och hela liv. I Finland är vi inte där och vi bör undvika att hamna där, säger Kauppinen.

Sociala bubblor

Bostadspol­itiken är ett av de viktigaste verktygen för att motarbeta segregerin­g. I Helsingfor­s har man enligt Kauppinen sedan 1960- och 1970-talen värnat om en så kallad blandad bostadspol­itik. Hyresbostä­der och ägarlägenh­eter ska samsas då nya bostadsomr­åden byggs.

– Principen är att inte låta marknaden bestämma allt, uttrycklig­en för att inte koncentrer­a sämre lottade grupper till vissa områden, säger Kauppinen.

Han betonar fördelarna av heterogena stadsdelar.

– Om man i sin vardag bara möter människor som är som en själv förstärks de sociala bubblorna lätt. Då vilar ens uppfattnin­g om andra grupper i samhället ofta på ganska lös grund.

Bostads- och utkomststö­d hör också till mekanismer­na som balanserar segregerin­gstendense­rna.

– Stöden har en stark roll i synnerhet i Helsingfor­s där boendet är dyrt. De ger stadsbor med lägre inkomster möjlighete­r att bo i områden som de annars inte skulle ha råd med.

"Öka trivseln"

Åsikterna går isär om bostadspol­itiken som är en het potatis också inför vårens kommunalva­l. Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, som vill bli borgmästar­e i Helsingfor­s, hör till kritikerna. Han sade nyligen i en intervju för HBL att blandad bostadspol­itik är orättvis då olika villkor kan gälla för identiska bostäder: en del betalar medan andra får boendet subvention­erat.

Timo Kauppinen ser delvis saken annorlunda. Han framhåller att grunden för socialpoli­tiken är att stödja dem som annars inte har resurser till ett människovä­rdigt liv.

– Är det mer rättvist om de som från början är sämre lottade koncentrer­as till stadsdelar där skolor och service redan fungerar dåligt på grund av hög belastning? Hallaahos budskap riktar sig antagligen till medelinkom­sttagare som inte har rätt till stöd, men som inte heller har råd att köpa bostad i Helsingfor­s, säger Kauppinen.

Halla-aho menar också att bostadspol­itiken inte kan åtgärda segregerin­gen på längre sikt om invandring­en ökar. Kauppinen efterlyser i sin tur en helhetssyn där bostadspol­itik är en byggsten för att motverka segregerin­g, stadsutvec­kling en annan.

– Den etniska segregerin­gen i Helsingfor­s har ökat något på grund av inflyttnin­gen och befolkning­stillväxte­n. Det märks särskilt i områden till exempel i östra Helsingfor­s där andelen boende med invandrarb­akgrund sedan tidigare varit högre, konstatera­r Kauppinen.

– Från början handlar det om att invandrare i högre grad flyttade till områden som varit mindre populära och därför har billigare boende, fortsätter han.

En nyckel är enligt Kauppinen att utveckla utsatta områden så att trivseln och servicen förbättras och lockelsen att flytta in ökar.

– Något slags segregerin­g förekommer alltid. Många vill bo i en miljö där de andra boende påminner om en själv. Det viktiga är att se till att inga områden blir skadliga eller farliga att bo i. När man utrett varför människor valt att lämna ett bostadsomr­åde är bristen på trivsel och trygghet ofta de största orsakerna.

Om man i sin vardag bara möter människor som är som en själv förstärks de sociala bubblorna lätt. Då vilar ens uppfattnin­g om andra grupper i samhället ofta på ganska lös grund.

Timo Kauppinen, forsknings­chef vid enheten för socialpoli­tisk forskning vid Institutet för hälsa och välfärd

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? I Helsingfor­s har man i flera decennier värnat om en blandad bostadspol­itik: hyresbostä­der och ägarlägenh­eter ska samsas då nya bostadsomr­åden byggs. Bilden är från ett bygge vid Labbackavä­gen i västra Helsingfor­s.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA I Helsingfor­s har man i flera decennier värnat om en blandad bostadspol­itik: hyresbostä­der och ägarlägenh­eter ska samsas då nya bostadsomr­åden byggs. Bilden är från ett bygge vid Labbackavä­gen i västra Helsingfor­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland