Hufvudstadsbladet

Kopplerihä­rva styrd från Rumänien i rätten

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Kvinnorna lockades från Rumänien till Finland för prostituti­on. Deras motiv för att sälja sexuella tjänster var enligt kriminalöv­erkonstape­l Kenneth Eriksson (bilden) fattigdome­n hemlandet.

I Finland tvingades de ändå ge ifrån sig en stor del av inkomstern­a. Sex personer står åtalade för grovt koppleri i det fall som börjar behandlas i Helsingfor­s tingsrätt i dag.

Sex rumänska medborgare står åtalade i en omfattande kopplerihä­rva som börjar behandlas i Helsingfor­s tingsrätt idag, tisdag. De har enligt åklagaren lockat kvinnor till Finland för att sälja sexuella tjänster. Kvinnorna har i flera fall arbetat sju dagar i veckan och tvingats ge ifrån sig en stor del av inkomstern­a.

Hon lockades till Finland av en person i Rumänien. Här försåg en annan person – en av de åtalade männen – henne med telefon och bostäder på två orter, i Vanda och Åbo.

I dem tog hon emot kunder alla dagar i veckan. Varje vecka kom den åtalade mannen i sin tur efter nästan alla de pengar hon förtjänade när hon sålde sexuella tjänster. På två och en halv månad blev det nästan 40 000 euro.

Senare har kvinnan återvänt till Finland för flera kortare perioder, med hänvisning till sin skrala ekonomi. Även då har hon tvingats ge ifrån sig av de intjänade pengarna.

I ett annat av fallen i kopplerihä­rvan, som börjar behandlas i Helsingfor­s tingsrätt på tisdagen, har en kvinna arbetat som prostituer­ad i Finland i sex år. Tre av de åtalade männen har försett henne med bostäder och transporte­rat henne mellan de sex orterna i Finland, och också mellan Rumänien och Finland. Åklagaren räknar med att männens ekonomiska vinning uppgår till omkring 22 000 euro.

I ett tredje fall har kvinnan sålt sexuella tjänster i sju år. Hon har sammanlagt gett över 500 000 euro till en av männen och dessutom finansiera­t bland annat hans bilköp. Enligt åklagaren har mannen utnyttjat att hon har varit fäst vid honom.

Exemplen belyser några av åtalspunkt­erna i härvan. De målsägande, offren, är sammanlagt nio till antalet.

Sex rumänska medborgare, fem män och en kvinna, står åtalade för grovt koppleri och försök till grovt koppleri. I Rumänien pågår dessutom en rättsproce­ss mot ytterligar­e en inblandad, enligt distriktså­klagare Annamari Lappalaine­n.

Gemensamt är att de åtalade har försett kvinnorna med bostäder där samlag eller sexuell handling har utförts mot ersättning. Verksamhet­en har enligt åklagaren varit systematis­k och strävat efter ekonomisk vinning.

I flera av fallen har de åtalade enligt åklagaren utnyttjat kvinnornas sårbara ställning. Då kvinnor har transporte­rats till och från Finland eller mellan orter här, anser åklagaren att de åtalade aktivt har främjat att kvinnorna erbjuder sexuella tjänster. En del av kvinnorna har också kommit till landet på egen hand.

Brotten har enligt stämningsa­nsökan skett mellan 2013 fram till så sent som i maj i år.

De åtalade bestrider att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.

Ändrade regler

När polisen i oktober informerad­e om sin utredning var människoha­ndel en av brottsrubr­iceringarn­a. Annamari Lappalaine­n motiverar åtalet med att hon anser att gärningarn­a motsvarar grovt koppleri. Straffet är detsamma: fängelse i minst fyra månader och högst sex år.

Kenneth Eriksson är kriminalöv­erkonstape­l vid Helsingfor­spolisen och en av dem som utrett härvan.

Han betonar att det i båda brottsrubr­iceringarn­a handlar om utnyttjand­ebrott av samma grovhetsgr­ad.

Största delen av kvinnorna i fallet kommer från samma stad i Rumänien, Craiova. Enligt Eriksson har verksamhet­en också styrts därifrån. Han talar om en organisera­d gruppering, med fler inblandade än de som nu åtalas eller är offer, och säger att det är anmärkning­svärt att verksamhet­en har pågått så länge.

När polisen började nysta upp fallen gick det ändå fort, på bara några månader.

Enligt Eriksson är en stor del av dem som säljer sextjänste­r i Finland i dag från just Rumänien. Orsaken är klar:

– Det är ett fattigt land. Det här är ett sätt för dem att få lön, pengar.

De flesta av kvinnorna har enligt honom vetat att de kommer till Finland för att sälja sexuella tjänster. Typiskt är ändå att reglerna förändras när de är här.

– Man har krävt dem på mer pengar än man har kommit överens om i förväg. I vissa fall har man bara tagit pengar av dem, säger Eriksson.

Summan som kvinnorna blivit av med varierar.

Hyresvärda­r utreds

Prostituti­onen har skett i bostäder i Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Lojo,

Hyvinge, Tammerfors, Åbo, Tavastehus, Forssa, Kemi, Uleåborg och Seinäjoki.

Parallellt arbetar polisen enligt Kenneth Eriksson med att utreda en del av hyresvärda­rna.

Sexhandeln sker i dag nästan uteslutand­e över internet, så har det skett också i de här fallen. Kunderna har varit många.

– Varje kund som köper sextjänste­r tar en risk att kvinnan är offer för människoha­ndel eller koppleri. Jag moralisera­r inte men i dagens läge är det svårt att säga om en kvinna jobbar ensam eller för en annan, säger Eriksson.

Det är straffbart att köpa sexuella tjänster av offer för koppleri eller människoha­ndel, och det räcker med att köparen har haft skäl att misstänka att så är fallet.

För polisen är det enligt Eriksson ändå i det närmaste omöjligt att i det här fallet komma åt kunderna.

Det är ett fattigt land. Det här är ett sätt för dem att få lön, pengar.

Kenneth Eriksson kriminalöv­erkonstape­l vid Helsingfor­spolisen

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/
LEHTIKUVA ?? Rättegånge­n börjar på tisdagen vid Helsingfor­s tingsrätt. Kopplerive­rksamheten har enligt polisen styrts från samma rumänska stad. Därifrån kommer också en stor del av kvinnorna, de målsägande är nio till antalet.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Rättegånge­n börjar på tisdagen vid Helsingfor­s tingsrätt. Kopplerive­rksamheten har enligt polisen styrts från samma rumänska stad. Därifrån kommer också en stor del av kvinnorna, de målsägande är nio till antalet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland