Hufvudstadsbladet

Coronahus på Drumsö, 28 äldre har covid-19

Beredskaps­lagen kan behövas igen enligt Sanna Marin. Politiker manar Nyland att vidta åtgärder för att få bukt med smittsprid­ningen

- HBL

Drumsö seniorhus i Helsingfor­s har ett större coronautbr­ott. Om man räknar in också personalen har totalt 35 personer smittats.

Också Esbo stad rapportera­de på måndagen om det tredje äldreboend­e i rad som den här hösten har drabbats av mångfaldig covid19-smitta – sju är smittade. I huvudstads­regionen beräknas omkring hälften av alla dödsfall i covid-19 härröra sig från äldreboend­en.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har gått upp i full beredskap på grund av det försämrade coronaläge­t. På måndagen var incidensen uppe i 152 fall per 100 000 invånare.

Politiker och också presidente­n uppmanar nu regionerna att vidta kraftigare åtgärder.

Även sju personer i vårdperson­alen är smittade, visar de första resultaten. Alla boende har satts i karantän i sina egna hem och inga utomståend­e besök tillåts tills vidare.

"Jag är mycket ledsen över det som hänt. Vanligtvis rör sig husets invånare självständ­igt utanför hemmet och seniorhuse­t. Nu är vi tvungna att begränsa detta. Besök hemma hos de boende är inte heller möjliga", säger Saija Toropainen, verksamhet­sledare för Drumsö seniorhus, i ett pressmedde­lande.

På seniorhemm­et vid Norrsvänge­n bor 107 äldre personer, ett 20-tal har svenska som modersmål. Medelålder­n på boendet är 87 år.

Helsingfor­s stad har ordnat så att erfarna vårdare och läkare hjälper till på boendet.

Maritta Haavisto, serviceomr­ådeschef vid staden säger att seniorhuse­t är ovanligt stort. Det tillsamman­s med att de boende är i förhålland­evis gott skick med många sociala kontakter kan ha bidragit till den snabba spridninge­n, tror hon.

Några andra lika stora utbrott pågår inte på liknande boenden, säger Haavisto.På måndagen konstatera­des 297 nya fall av coronasmit­ta i hela landet, meddelar THL. De tre senaste dagarna har siffran legat på över 400.

Antalet döda i epidemin är 384, vilket är en ökning med 9 sedan i fredags. Hittills under epidemin har 185 helsingfor­sare avlidit med bekräftad covid-19-smitta, 94 av dem bodde på vårdhem.

 ?? FOTO: TIMOKARI ??
FOTO: TIMOKARI
 ?? FOTO: LAUTASAARE­N
SENIORITAL­O ?? Drumsö seniorhus.
FOTO: LAUTASAARE­N SENIORITAL­O Drumsö seniorhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland