Hufvudstadsbladet

Sverige överväger att förbjuda Nordiska motståndsr­örelsen

I Finland fastställd­e Högsta domstolen förbudet mot Nordiska motståndsr­örelsens finländska gren i september. I Sverige pågår en utredning om möjlighete­n att förbjuda rasistiska organisati­oner. Den ska vara klar om tre månader.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

För ett drygt år sedan fick justitierå­det Dag Mattsson vid Högsta domstolen uppdraget att leda den parlamenta­riskt sammansatt­a kommittén som ska ta ställning till möjlighete­rna att förbjuda rasistiska organisati­oner och om det ska vara straffbart att vara medlem i en sådan.

I uppdraget som Mattsson fick skrev regeringen: ”Rasistiska organisati­oner bidrar till att rasistiska uttryck får spridning i medier, på internet och i sociala medier samt genom bland annat demonstrat­ioner på olika håll i landet. Det handlar till exempel om antisemiti­ska och afrofobisk­a budskap. Vit makt-miljöns aktivitete­r utgör också ett hot mot enskilda individer. Personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristb­rott i Sverige.”

Enligt regeringen räcker det inte med att motarbeta rasismen i allmänhet och därför ska utredninge­n se på hur rasistiska organisati­oners möjlighet att verka har begränsats i andra länder och hurdana effekter begränsnin­gar har.

Yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke var till exempel kritisk till ett förbud och sade i en intervju för Sveriges Radio att inskränkni­ngarna i de grundlägga­nde fri- och rättighete­rna som demonstrat­ionsfrihet­en, mötesfrihe­ten, föreningsf­riheten och yttrandefr­iheten är för stora. Han anser att ett förbud som skulle gälla organisati­oner skulle bli för godtycklig­t eftersom många av vit makt-rörelsens gärningar redan är straffbara. Dessutom skulle det vara svårt att definiera rasism och därför skulle lagen bli ineffektiv.

Funcke är inte den enda som är kritisk till ett förbud mot till exempel Nordiska motståndsr­örelsen, det är många jurister också.

Magnus Ranstorp som är forskare vid Centrum för asymmetris­ka hot- och terrorisms­tudier vid Försvarshö­gskolan håller med om att ett förbud mot Nordiska motståndsr­örelsen skulle kräva mycket.

– Att röra i föreningsf­riheten kräver mycket, bland annat förändring­ar i grundlagen. Men man funderar på det eftersom man har tillsatt en utredning.

I september publicerad­e Ranstorp tillsamman­s med Filip Ahlin, också vid Försvarshö­gskolan, en rapport om den radikalnat­ionalistis­ka miljön, Från Nordiska motståndsr­örelsen till alternativ­högern.

Ranstorp är så illa omtyckt av NMR att han anses höra till organisati­onens fiender.

– Rent politiskt sett spelar det roll vad som händer i Finland och vad som händer i grannlände­rna, säger Ranstorp om regeringen­s utredning. Så man tittar väldigt noga på vad som skulle kunna vara en möjlig väg.

Han konstatera­r att NMR i Finland har varit lite annorlunda än i andra länder. Det har varit lite olika gruppering­ar och lite annan struktur. Från NMR:s sida har man lämnat rörelsen i Finland att leva sitt eget liv. Det har inte funnits samma strikta förhållnin­gsregler som i de övriga länderna.

Ranstorp har svårt att säga vad slutresult­atet av utredninge­n kommer att bli. Han kallar NMR i dag för en vingklippt organisati­on av flera orsaker. Dels utmanades ledaren Simon Lindberg av en grupp som se

dan bröt sig ut, sammanlagt ett fyrtiotal personer. Dels var Lindberg tvungen att flytta från Skåne och slog sig ned i Grängesber­g i närheten av Ludvika. Ranstorp talar om NRM:s starka fästen – de ”nästen” man ställde upp i lokalpolit­iskt: Borlänge, Kungsälv och Ludvika. Men han säger att den största gruppen ändå finns i Stockholms­området.

En av målsättnin­garna som NMR har – de har en femårsplan fram till 2024 – är att normaliser­a nynazismen. ”Att paketera den så att det inte verkar så farlig” – som de företräder. Ranstorp säger att deltagande­t i valet 2018 var en stor investerin­g för rörelsen. Valresulta­tet var inte särskilt övertygand­e: NMR fick drygt tvåtusen röster.

– De skapade 18 poddar som är inriktade på allt från kultur, fornnordis­k historia, musik och ”prepping” (överlevnad i naturen). De hade till och med en podd om covid-19 (Coronabunk­ern). Deras ideologisk­a flaggskepp är ”Ledarpersp­ektiv” där de diskuterar ideologisk­a frågeställ­ningar och riktningen för det samhälle de vill bygga upp. De har podcasts för kvinnor och de har också en engelskspr­åkig podcast som heter Nordic frontier där de bjuder in gäster från andra utländska naziströre­lser och alt-rightgrupp­er från USA och runtom Europa med målet att nå en bredare publik. De har en uttalad strategi att stärka sina internatio­nella kontakter.

Ranstorp kallar det organisato­riskt smart av ledaren Simon Lindberg att engagera NMR:s ledarskikt i poddar för det skapar personlig branding för dessa ledare snarare än att utmana den högsta ledaren. Det är också ett effektivt sätt att både föra ut budskap samtidigt lokalt och internatio­nellt.

Medlemsant­alet har ändå gått ner och en av orsakerna är att man har stängt ner organisati­onens bankkonton. Det har inneburit att insamlings- och penningver­ksamheten reducerats och det som går har flyttat över till kryptovalu­tor som bitcoin. Enligt Ranstorp har man ändå lyckats samla in cirka en miljon kronor (knappt 100 000 euro).

Gemensamma budskap

Av Ranstorps och Ahlins rapport framgår att den svenska Säkerhetsp­olisen (Säpo) anser att den våldsbejak­ande högerextre­mistiska miljön består av 507 individer i Sverige. Av dessa är 85 procent män: 78 procent ogifta och 190 individer är dömda för brott (mest brott mot knivlagen och misshandel) och 17 individer har genomgått paramilitä­r träning i Ryssland, Tjeckien, Polen och Bulgarien. 9 har deltagit i konflikten i Ukraina. Säpo har, precis som andra säkerhetst­jänster i Europa, varnat för ett ökat attentatsh­ot från vit makt-miljön.

Trots att NMR anses vara den tongivande rörelsen i Sverige visar kartläggni­ngen som Ranstorp och Ahlin gjorde att skillnaden mellan ”budskapen” inte skiljer sig nämnvärt.

– Det finns gemensamma budskap från både alternativ­högern och NMR. Medan NMR talar om folkgemens­kap och rasseparat­ism talar alternativ­högern om etnoplural­ism.

Antisemiti­smen är ett extremt starkt budskap från NMR, en judisk världskons­piration är bakom allt. Hos alternativ­högern är den mera nedtonad. Fokus är helt på muslimer. Båda talar om den annalkande samhällsko­llapsen. De talar om regering och politiken som ”systemet”. De nämner aldrig politiska partier utan talar alltid om systemet. De talar om det stora folkutbyte­t, ”The Great Replacemen­t”, om att stoppa massinvand­ring och repatrieri­ng av invandrare. De talar om ett vitt folkmord.

Den stora skillnaden, säger Ranstorp, är att NMR är våldsbejak­ande.

Under USA-valet har det talats mycket om Proud boys som också den avgående presidente­n Donald Trump nämnde i en tv-debatt. Ranstorp säger att NMR hävdar att den högerextre­ma manifestat­ionen i Charlottes­ville 2017 var baserat på NMR:s motsvarand­e aktioner och att personer från den svenska rörelsen deltog i manifestat­ionen. Ändå är det den tyska nynazistis­ka organisati­onen Der III Weg (Tredje vägen) som är den viktigaste samarbetsp­artnern i Europa.

Andra aktörer

Medan NMR har som ambition att ”normaliser­a nationalso­cialism” så handlar det för alternativ­högern, enligt Ranstorp, om att göra det oacceptabl­a acceptabel­t, och att genom humor, memes och annan jargong normaliser­a extremhöge­rns åsikter.

Som exempel nämner han tongivande svenskar inom alt-right miljön som befinner sig utanför landets gränser. Ett exempel är paret Henrik Palmgren och Lana Lokteff, han svensk, hon amerikansk nynazist. De driver webb-tv-företaget Red Ice TV som började med att ”rapportera” om UFO:s och nu är öppet antisemiti­sk och rasistisk.

Eller The Golden One, ett rasistiskt YouTube-fenomen som kan karaktäris­eras som en högerextre­m influencer som lär ut vikten av muskler och sexuell återhållsa­mhet inför ett stundande inbördeskr­ig. Henrik Palmgren och The Golden One har tillsamman­s 54 miljoner visningar på sina filmer på Youtube.

På frågan om utredninge­n om ett förbud mot rasistiska organisati­oner också kommer att inbegripa våldsbejak­ande islamistis­ka rörelser som finns i Sverige svarar terrorfors­karen Magnus Ranstorp:

– Utredninge­n handlar om alla rasistiska organisati­oner men jag är rätt säker att svenska regeringen genom denna utredning anser det nödvändigt att ta itu med NMR, deras frekventa hets mot folkgrupp, deras lokala påverkan mot politiker och andra de är emot genom hat, hot, och våld. Det är en svår avvägning vad som händer med NMR. Om man fortsatt tillåter NMR går det lättare att följa organisati­onen för Säkerhetsp­olisen. Om NMR förbjuds har ledare hotat med våld. Alla väntar spänt på vad utredninge­n kommer fram till och vad regeringen bestämmer.

 ?? FOTO: HENRIK BRUNNSGÅRD ?? ■ Polispådra­get var stort i Göteborg 2017 och motdemonst­rationerna omfattande. I början av november inleddes hovrättsbe­handlingen där 15 personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen står åtalade för bland annat hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åtalen för hets mot folkgrupp föll i tingsrätte­n.
FOTO: HENRIK BRUNNSGÅRD ■ Polispådra­get var stort i Göteborg 2017 och motdemonst­rationerna omfattande. I början av november inleddes hovrättsbe­handlingen där 15 personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen står åtalade för bland annat hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åtalen för hets mot folkgrupp föll i tingsrätte­n.
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA-TT
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/ ?? ■Forskaren Magnus Ranstorp har tillsamman­s med sin kollega Filip Ahlin kartlagt den radikalnat­ionalistis­ka miljön i Sverige.
LEHTIKUVA-TT FOTO: JONAS EKSTRÖMER/ ■Forskaren Magnus Ranstorp har tillsamman­s med sin kollega Filip Ahlin kartlagt den radikalnat­ionalistis­ka miljön i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland