Hufvudstadsbladet

Ekenäs Naturum behövs mer än någonsin

- JACK RAISANEN miljö- och hållbarhet­sexpert, Helsingfor­s

ÖSTERSJÖN I Ekenäs finns ett oerhört viktigt naturcentr­um för Östersjön och våra kustområde­n. Ekenäs Naturum tjänar mänsklighe­ten och miljön. Det är platsanknu­tet och samtidigt ett ställe man kan besöka för att vidga sin kunskap och förståelse.

Mitt under klimatkris­en och den sjätte massutrotn­ingen, det massutdöen­de vi är mitt uppe i, hotas Naturums existens av Raseborgs stad och stadens beslut att höja hyran för lokalen, tiofaldiga den, och av Forststyre­lsens påföljande beslut att lägga ned verksamhet­en.

Östersjöns tillstånd är synnerlige­n kritiskt som en följd av nedsmutsni­ng och övergödnin­g. Allt kraftigare översvämni­ngar i kustnära områden och ökad försurning följer på klimatkris­en och kommer att påverka ekosysteme­t och de omgivande kommunerna allt kraftigare.

Naturum har en unik permanent utställnin­g och står värd för viktiga händelser.

Placeringe­n vid havsviken var en perfekt inramning för mig när jag berättade om min forskning kring framtida kustvatten­höjningar med påföljder i Gamla stan i Ekenäs under en paneldebat­t med filmmakare­n John Webster, efter en visning av Websters film Little Yellow Boots.

Naturum finns till för att öka förståelse­n för miljön och dess betydelse, för ökad samhörighe­t och känsla för plats. Centret är öppet och välkomnand­e, det är alldeles särskilt barnvänlig­t och inkluderan­de.

I Raseborg bedrivs värdefull forskning och undervisni­ng. Forskaren Jonna Engström-Öst och hennes forskartea­m, forskaren Matias Scheinin med projektet Havsmanual­en, samt Novias fokus på hållbar naturresur­sförvaltni­ng i kustregion­erna är naturliga samarbetsp­artner för Naturum.

Att hota ett livsviktig­t led och en verksamhet för miljö och samhälle med kortsiktig­t beslutsfat­tande är inte hållbart. Den pågående pandemin är kopplad till vår brutna relation med naturen.

Hållbarhet för miljön och samhället utgör grunden för allt liv på jorden. En hållbar ekonomi är född av en sådan grund.

Offentliga aktörer, inklusive Raseborg och Forststyre­lsen, har ett ansvar att aktivt axla rollen som ledare i omställnin­gen i riktning mot hållbarhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland