Hufvudstadsbladet

Forskninge­n talar inte för snusmotstå­ndarna

- THEO HEROLD Lund, Sverige

SNUS I en replik av Eeva Nordman ombeds jag ”bekanta mig med vetenskapl­ig evidens”. Rubriken lyder ”Nikotin är farligt”.

Både uppmaninge­n och rubriken i Nordmans insändare (HBL Debatt 18.11) är felaktiga.

Den största studien från Karolinska Institutet i Stockholm gjord kring muncancer och snus visar att det inte alls finns någon koppling mellan snus och cancer. Ja, siffrorna visar faktiskt på en lägre risk för den som snusar än de som inte gör det. Det brittiska läkarsälls­kapet konstatera­r att nikotin i sig inte är mer skadligt än koffein, men att det är just röken som är skadlig för hälsan. Det finns ingen forskning som motsäger den slutsatsen hur mycket Nordman eller någon annan än försöker bestrida det.

Nordman konstatera­r vidare att en ökad cigarettfö­rsäljning inte nödvändigt­vis betyder att rökningen ökat. Jag förundrar mig över vad dessa personer, som köper mera cigaretter, faktiskt gör med cigaretter­na om de inte röker dem? Det finns sällan ett läge att hålla cigaretter i madrassen och på hyllan tar de bara onödigt utrymme. Med andra ord, om cigarettfö­rsäljninge­n ökar är det också rimligt att anta att rökningen ökar – om inte i dag så på medelfrist­ig sikt.

Sammantage­t uppvisar Nordmans svar precis vad som i dagsläget är problemet med snusdebatt­en – många drivs av ett ideologisk­t motstånd mot snus och förmår inte se verklighet­en som den är.

Finland har större andel rökare än Sverige och större andel cancerfall. Svenska män är friskast i EU och de har förmånen att bo i ett land där snus säljs legalt. Det är verklighet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland