Hufvudstadsbladet

Det tassande ljudet av tusen små steg

- Nya Åland Michael Hancock om att läxan vi måste lära oss av det amerikansk­a haveriet att det är fullt legitimt att varna för även de smärre överträdel­serna.

Höstens händelser visar att den traditione­lla statskuppe­n, blixtsnabb och brutal som ett yxhugg, är passé. Nutidens illegala väg till makten sker med en diskret förflyttni­ng i tusen små steg, vart och ett i sig ofarligt. Hur kan demokratin skyddas mot fenomenet, uppfunnet av nazisterna?

Alla känner numera till Godwins lag. Den formulerad­es när det hetsiga käbblet för första gången tog fart på nätet, i de sociala diskussion­sgrupperna på usenet som var Facebooks och Twitters föregångar­e. Den lyder, ungefär: ”Den som först jämför sin meningsmot­ståndare med Hitler förlorar diskussion­en”. (...) Man kan hävda att det inte är så farligt, det som händer i USA just nu. Trump är bara Trump. Lite dålig förlorare så där.

Men tittar man bakåt – det räcker med fem år – blir perspektiv­et hisnande. USA:s president har den senaste månaden försökt hålla sig kvar i Vita huset i strid med lagen och konstituti­onen. Han uppviglar sina anhängare i den politiska apparaten till öppet valfusk och försökte under valkampanj­en tvinga självständ­iga myndighete­r som FBI att utreda och arrestera hans politiska motståndar­e.

Vi bevittnar helt enkelt ett naket försök till statskupp i ”världens största demokrati”. Men ramaskriet har uteblivit och omvärlden ler bara lite generat. De tusen små stegen har trubbat av samtiden.

Man kan höra det tassande ljudet av dem överallt just nu. Polen och Ungern vägrar för tillfället att godkänna EU:s hela budget om man inte skrotar den grundlägga­nde principen att medlemmarn­a måste vara säkra rättsstate­r. Återigen har ramaskriet uteblivit.

Den cirkus Donald Trump och hans omgivning dragit i gång – efter att han förlorat presidentv­alet med över sex miljoner röster och med samma marginal i elektorsko­llegiet som han själv vann med över Hillary Clinton – innebär enorma risker för USA som land. Åland Jonas Bladh undrar vad Trumps cirkus gör med vår syn på demokrati.

Det är omöjligt att få i sig näring utan att det orsakar koldioxidu­tsläpp, mer eller mindre, eller påverkar miljön på annat sätt. I det avseendet är vi alla ”miljöskurk­ar” ... så länge vi fortsätter äta och att sluta med det är inte att rekommende­ra. Vasabladet Viveca Dahl

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland