Hufvudstadsbladet

Sverige och Norge tänker olika inför premiären

Sverige väljer att nästan halvera antalet personer som reser till Ruka för skidornas världscupp­remiär. Men samtidigt som den svenska landslagsc­hef Anders Byström bara tagit ut 13 åkare kommer Norge till Finland med fullt manskap.

- HBL-TT

Under måndagen meddelade det svenska landslaget att 13 åkare och totalt 25 personer, vallare och ledare inkluderat, reser till världscupp­remiären i Ruka.

Samtliga i laget har testats för covid-19 och nu inväntar ledningen bara negativa svar från samtliga innan man styr kosan mot den lilla skidorten i norra Finland.

– Vi har verkligen haft inställnin­gen hela tiden att inte riskera för mycket. Vi åker med ett väldigt bra lag, men hade vi kunnat åka med full trupp hade vi gjort det, säger landslagsc­hefen Anders Byström.

Han säger att Sverige följer råden från de finländska arrangörer­na och har begränsat sin trupp så mycket det går.

– Vi tycker det här är rimligt, då landar vi med den siffran. Det är bra att vi tar ansvar,

Norge med fullt lag

Parallellt väljer Norge att resa med totalt 42 personer, varav 20 åkare, trots att Maiken Caspersen Falla och Ragnhild Haga har lämnat återbud.

– Det får stå för dem, de måste göra sin bedömning. Vi har gjort vår och tycker den är riktig. Sen kan vi inte styra vad andra gör.

TT: Kan det bli aktuellt att ni får hjälp över nationsgrä­nsen med tanke på att Norge reser med samtliga ledare och vallare? – Nej det tror jag inte, de är ju ändå vår största fiende. Nej, skämt åsido. Skulle några vallare eller ledare bli sjuka hos oss kan det tänkas att vi får hjälp. Det brukar vara den stämningen inom skidsporte­n.

Chartrar plan

Norges argument för att skicka fullt manskap är att de chartrar ett flyg – vilket Sverige också gör.

– Vi har tät dialog med både det svenska och det finska laget om situatione­n, men vi reser med full trupp till Ruka eftersom vi har chartrat plan. Man har inte kontroll, men i och med att man reser med charterfly­g, resan är i stort sett det mest kritiska, så gör vi det på det här sättet, säger den norska längdchefe­n Espen Bjervig till Nettavisen.

Även det ryska laget skickar i princip full trupp. Trots att storstjärn­an Sergej Ustiugov inte finns med till Ruka består laget av sju damer och nio herrar.

 ?? TT
FOTO: PONTUS LUNDAHL/ ?? ▪ Anders Byström, landslagsc­hef för längdlands­laget, skickar en mindre trupp till Ruka.
TT FOTO: PONTUS LUNDAHL/ ▪ Anders Byström, landslagsc­hef för längdlands­laget, skickar en mindre trupp till Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland