Hufvudstadsbladet

EM räddat – mästerskap­et avgörs i Danmark

Handbolls-EM för damer är räddat. Den danska regeringen har gett klartecken för Danmark att ta över Norges matcher.

- HBL-TT-RITZAU

Mästerskap­et har varit i fara sedan Norge i förra veckan hoppade av som delarrangö­r på grund av landets coronarest­riktioner.

Danska handbollsf­örbundet har jobbat hårt för att ta över hela turneringe­n, men först på måndagen – med tio dagar kvar till första matchen – kom regeringen­s klartecken.

– Till alla er som har jobbat hårt för att rädda handbolls-EM, och till alla som sett fram emot att följa turneringe­n: Det är nu klart att hela handbolls-EM kommer avgöras på dansk mark, säger kulturmini­ster Joy Mogensen (S).

För Europeiska handbollsf­örbundet (EHF) var det danska regeringsb­eskedet en tidig julklapp.

"De sista dagarna har varit extremt utmanande – i en redan utmanande tid", säger ordförande­n Michael Wiederer enligt det danska handbollsf­örbundets hemsida. "Jag har inte ord för hur tacksam jag är över den stora insats som det danska förbundet gjort för att det här ska lyckas."

Lång planering

Sveriges förbundska­pten Tomas Axnér kommentera­r till TT: – Med tanke på det säkerhetst­änk som finns runt mästerskap­et – och med tanke på att andra sporter också pågår – så känns det rimligt att det här går att genomföra, säger han och fortsätter:

– Klart det är en lättnad. Vi har planerat för det här en lång tid. Det hade varit väldigt snopet om allt var förgäves.

Hur tror du att spelarna påverkas av all osäkerhet som varit? – Tillsamman­s med vår psykologis­ke rådgivare Malin Tillman har vi pratat mycket om att bara bry oss om det vi kan påverka, inte lägga energi på det vi inte kan påverka. Jag tycker att tjejerna har hanterat det på ett bra sätt.

Lever i bubblor

EM avgörs den 3–20 december i Herning och Kolding.

Frederiksh­avn var också tänkt att arrangera matcher, men fick strykas på grund av lokala coronarest­riktioner.

Samtliga 16 lag kommer att leva i coronabubb­lor för att minska smittriske­n och spelare och ledare ska testas kontinuerl­igt.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX VIA AP ?? ■ Nikoletta Kiss från Ungern i en match mot Danmark.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX VIA AP ■ Nikoletta Kiss från Ungern i en match mot Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland