Hufvudstadsbladet

Flickhjält­ar i Pippis spår

-

Spirited away:

● Den Chihiro tioåriga i huvudperso­nen i Hayao växer till Miyazakis en hårt animerade arbetande och film hjälpsam på sak när flicka, något som är galet. ofta går Även rakt Koriko i filmen Kikis expressbud bär spår av Pippi Långstrump – som Miyazaki ville göra en film om redan på 1970-talet. Han fick dock nej.

● Katniss Everdeen i Hungerspel­en: Hjältinnan i Suzanne Collins serie är en ung tjej som i tidig ålder blir faderslös, och då tar över som beskyddare av sin familj. Hon drivs av en känsla för rättvisa och en vilja att skydda de svaga. Hjälte vill hon inte vara, och hon har inga superkraft­er, men står upp för en bättre värld.

● Lisa i Handbok för superhjält­ar Hon är mobbad och ensam – men lyckas via en bok lista ut hur man blir en superhjält­e. Som sådan slåss hon för andra människor, också för dem som först var hennes plågoandar.

● Athena i Grattis världen! Jag är här nu!:

Elin Eks hjältinna är en tolvåring som vill rädda världen, genom en "rädda-jorden-klubb" som startades när ett kompisgäng såg en film om de smältande polarisarn­a. Hon tror på sin egen förmåga – och hittar vägar ut ur kluriga situatione­r.

● Doris i Doris drar: När familjen ska på kalas vägrar Doris följa med om man måste ha klänning. Hon drar till ett ställe där man får bestämma själv. Doris är en av många tjejer av Pija Lindenbaum som överkommer rädslor för att stå på egna ben och följa sitt eget huvud.

● Elsa i Frost: Disneys stereotypi­ska flickideal ligger långt ifrån Pippi Långstrump. Men även den amerikansk­a seriejätte­n har börjat göra mer nyanserade porträtt av flickor. Elsa är en föräldralö­s flicka med starka krafter som hon använder för andras bästa, i två filmer där det inte handlar om att träffa någon drömprins. Vaiana är en annan modig Disneyfigu­r som både räddar sitt samhälle och blir en framtida ledare.

● Frallan i Frallan är bäst: Bokserien om den rättframma Francesca, som kallas för Frallan, är skapad av Lisen Adbåge och Sara Ohlsson. I vissa böcker jobbar hon för att rädda världen – i andra undersöker hon kärleken till sin kompis Ester. Humlan i Humlan Hanssons

● hemlighete­r:

Humlan Hansson vill bli konstnär som sin faster, som alltid säger vad hon tycker. Hennes bästa vän har övergett henne för hästtjejer­na på skolan, och Humlan skriver i dagboksfor­mat om ensamhet och existentie­lla funderinga­r. Ett porträtt av Kristina Sigunsdott­er och Ester Eriksson, med både svärta och humor om en konstnärss­jäl – som i en recension kallades "en emo version av Pippi Långstrump".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland