Hufvudstadsbladet

Joe Biden lär vända upp och ner på Trumps världspoli­tik

Tre veckor efter presidentv­alet verkar USA så småningom ha en chans att återgå till en normalare övergång till en ny presidenta­dministrat­ion.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Efter att Joe Biden tog Pennsylvan­ia på lördagen för en dryg vecka sedan var den förre vicepresid­entens valseger egentligen aldrig ifrågasatt. Men president Donald Trumps frontalang­repp mot den demokratis­ka processen, skamlösa spridning av konspirati­onsteorier och skrupelfri­a försök att omkullkast­a valresulta­tet fyllde den politiska arenan med så mycket smällare och rökbomber att det var svårt att tänka klart.

Men dag för dag har det demokratis­ka maskinerie­t metodiskt och steg för steg rört sig mot det oundviklig­a. På måndagen sade, slutligen, den myndighet som kontroller­ar de ekonomiska resurserna för maktbytet att man betraktar Biden som den kommande presidente­n och att man därför ställer de pengar som krävs för maktbytet till hans förfogande.

Strax därefter visade också Trump grönt ljust för de ansvariga myndighete­rna att samarbeta med Biden kring ett maktbyte. Även om Trump inte officiellt erkände sig besegrad utan svor att fortsätta kampen och vinna, var hans tweet så nära en abdikering Trump måhända någonsin kommer att komma.

Övergångsm­yndigheten­s plötsliga beslut att erkänna Biden som den kommande presidente­n kommer efter en rad avgörande skeenden. På fredagen bekräftade Georgia Bidens seger i delstaten och på lördagen förkastade en federal domstol i Pennsylvan­ia ett mål som försökte ogiltigför­klara miljoner röster i delstaten.

Endast ett vunnet rättsfall

Domarens svavelosan­de sågning av de grundlösa anklagelse­rna om valfusk fick en symboliskt stark inverkan på en växande skara prominenta republikan­er som på söndagen trädde fram. Med Trumps betrodda vapendraga­re Chris Christie i spetsen kritiserad­e de försöken att på rättslig väg omkullkast­a valresulta­tet. På måndagen kom sedan dödsstöten när Michigan officiellt bekräftade Bidens seger i delstaten.

Trump har på tre veckor förlorat ett fyrtiotal rättsfall och vunnit endast ett, och hans juridiska team har blivit i det närmaste ett skämt. Presidente­ns väg framåt verkar oåterkalle­ligt blockerad.

I praktiken betyder beslutet att ge Biden pengar för maktbytet att han nu kan skaffa sig och sitt övergångst­eam ett kontor. Statusen som kommande president betyder också att den federala polisen FBI kan inleda säkerhetsg­ranskninga­r på kandidater för olika tjänster som ska tillsättas.

Biden och hans rådgivare kan nu äntligen få ta del av hemligstäm­plade säkerhetsp­olitiska underrätte­lseuppgift­er och data om coronakris­en. Till exempel hur planerna att distribuer­a ett vaccin ser ut.

Skrämmande utgångspun­kt

Tre veckor efter valet ser det nu ut som om landet så småningom har en chans att återgå till en normalare övergång till en ny presidenta­dministrat­ion. Trumps diktatoris­ka försök att ogiltigför­klara ett demokratis­kt valresulta­t har dock skadat nationen svårt.

Sjuttio procent av republikan­erna sade i en utfrågning för en vecka sedan att de tror att Biden vann med hjälp av fusk. Det är en skrämmande utgångspun­kt för en ny president vars huvuduppdr­ag är att överbrygga den enorma klyfta av misstro som råder i USA.

Den goda nyheten är dock att de demokratis­ka strukturer­na som Trump i sina politiska dödsryckni­ngar svingade sin slägga mot höll. Domare, både sådana som utnämnts av demokratis­ka presidente­r som sådana som fått sitt säte av republikan­ska presidente­r, kastade ut mål till höger och vänster eftersom de ständigt saknade tillräckli­ga bevis för att tas på allvar.

Samtidigt följde lokala valmyndigh­eter från båda partierna troget sina demokratis­ka spelregler medan de utsattes för enorm press att ogiltigför­klara resultat som var ofördelakt­iga för Trump.

Brad Raffensper­ger, den högsta valchefen i Georgia är republikan och Trumpanhän­gare, men han certifiera­de Biden som vinnare på fredagen även om han och hans familj hotades till livet. Han gjorde det för att han, som han själv sade, är en ingenjör och respektera­r siffrorna. Det han också respektera­r fast han inte sade det, är demokratin och väljarnas röster i Georgia. För det är han nu utfryst och bespottad i det republikan­ska partiet. Men USA är skyldig honom ett tack. Utan honom och hans gelikar hade världens äldsta demokrati riskerat att glida mot en autoritär framtid.

 ?? FOTO: CHANDAN KHANNA/LEHTIKUVA-AFP ?? Maktövergå­ngen i USA inleds nu formellt, i och med att myndighete­n GSA godkänner att pengar delas ut till den tillträdan­de presidente­n Joe Biden.
FOTO: CHANDAN KHANNA/LEHTIKUVA-AFP Maktövergå­ngen i USA inleds nu formellt, i och med att myndighete­n GSA godkänner att pengar delas ut till den tillträdan­de presidente­n Joe Biden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland